Iga Swiatek a pierdut un meci de tenis. Asta e știrea.
Poloneza, lideră mondială și printre principalele favorite de la Wimbledon, a fost învinsă de excelenta și incomoda Alize Cornet, care i-a oprit astfel seria de 37 de victorii consecutive.
Franțuzoiaca, care ocupă chiar locul 37 în clasament, repetă astfel isprava ei de la ediția din 2014, când o elimina, parcă și mai surprinzător, pe Serena Williams. Victoria ei de azi, un scurt 6-4, 6-2, a părut de rutină.
Iga a încercat multe, s-a zbătut să revină, dar i-a imposibil să se redreseze în fața unei Alize Cornet care a arătat, încă o dată, că poate face aproape de toate pe un teren de tenis. Ea va juca mai departe cu Tomljanovic.
*
Încă de când s-a făcut tragerea la sorți, cu Alize Cornet intrată în secțiunea de tablou a Igăi Swiatek, s-au făcut multe proiecții pentru acest potențial meci-capcană pentru lidera mondială.
Iga nu mai pierduse un meci de tenis de la jumătatea lui februarie, învinsă atunci de Jelena Ostapenko. Poate că azi a fost oboseala; sau pur și simplu o rară zi nefastă pentru ea. Însă acum, la cald, suntem tentați să zicem că a fost mai degrabă despre știința jocului lui Alize Cornet. Și curajul pe care ea l-a dovedit mai mereu în meciuri mari.
Cornet, prin creativitatea și combativitatea ei, este jucătoarea capabilă să spargă oricând o petrecere. Ea știe să se încarce din miza meciului, din aerul locului în care se joacă, din faima adversarei pe care o întâlnește. Și e o jucătoare atipică, are un joc plin de capcane, poate surprinde cu scurte din retur, cu mingi liftate, cu slice-uri și cu veniri la fileu; mai important, Alize știe să joace în funcție de context și situație.
Într-un meci de prim tur cu o adversară slab clasată, jocul ei poate arăta dezastruos. Într-un meci important, pe o scenă mare, cu o adversara mare ea se transformă adesea (și a făcut-o și azi) într-o jucătoare incredibilă, care aleargă enorm, creează unghiuri rare, alege loviturile potrivite și pune mingi imposibile în locuri imposibile; oricâte ai arunca înspre ea, Alize găsește o modalitate să îți câștige punctul. Și să-ți testeze încrederea de sine.
Nu e prima dată când Cornet ne-a dat impresia că trăiește, se antrenează și joacă pentru astfel de ocazii, în care se bucură din plin de public, de tenis și de loviturile ei.
A făcut asta aproape toată cariera ei. O carieră care, deși rotundă, e definită mai mult de astfel de victorii-spectacol, cu poveste, care sunt amintite și reamintite peste ani și ani.
A făcut-o cu Serena Williams, în 2014, tot la Wimbledon și tot în turul 3 (și de alte două ori, în același an), a făcut-o cu Garbine Muguruza anul acesta, în primul tur de la Australian Open, și a mai făcut-o cu Simona Halep, anul acesta, în turul patru, tot la Melbourne.
Și a făcut-o azi, știind când să preseze și când să-și lase adversara să greșească, iar Iga chiar a greșit mult: 32 de unforced, doar 21de winners.
**
Poate că prin prisma a ceea ce Iga a reușit (și arătat) în acest sezon – lider mondial, câștigătoare a șase turnee consecutive, 36 de victorii la rând – înfrângerea vine un șoc. Dar șocul ăsta nu trebuie să fie așa de mare.
Dacă Iga ar fi fost învinsă de o altă jucătoare, probabil da. Dar cu Cornet, surpriza asta capătă alte dimensiuni: și devine o înfrângere care a plutit parcă în aer. Atât dacă avem în vedere meciul Igăi din turul doi, când a arătat cu adevărat vulnerabilă cu Pattinama Kerkhove, cât mai ales dacă ne uităm la adversara întâlnită și la ce a jucat ea.
Cornet a fost întâi ca un zid, apoi ca un vulcan din care au erupt tot felul de artificii: scurte, slice-uri de rever, passing shot-uri, loburi, scurte-lob, winnere de forehand din alergare. În fața acestor combinații, Iga a încercat să fie agresivă și foarte agresivă, să ia mingea (și) mai repede decât de obicei și să atace necontenit – de data aceasta, fără succes.
Orice șir de victorii ajunge la un final, la un moment dat. Pentru Iga, acest șir se oprește la 37, după ce a stabilit recordul de cele mai multe victorii în tenisul feminin din ultimii 30 de ani; și după ce a câștigat un nou Grand Slam și alte cinci turnee WTA.
Singurul lucru care poate fi de urmărit de aici încolo e dacă meciul pierdut în fața lui Cornet o va afecta în vreun fel.
Dincolo, Cornet rămâne, la 32 de ani, o tipă pe care nimeni nu vrea să o întâlnească pe scena principală. Ea chiar face un sezon excelent și a confirmat, la interviul de după meci, că se simte într-adevăr foarte bine pe Terenul Central de la Wimbledon.
Pentru Cornet e o altă victorie mare, poate una dintre cele mai mari din cariera ei; un succes despre care se va vorbi mult timp de aici încolo și care adaugă și mai multă greutate carierei franțuzoaicei: Alize Cornet, jucătoarea care a învins-o categoric pe cea care a dominat circuitul cum nimeni nu a mai făcut-o de la Serena Williams încoace; Alize Cornet, cea care nu i-a dat nicio șansă unei lidere mondiale care, din februarie încoace, și-a dominat adversarele cu o autoritate dezarmantă.
„Am fost destul de confuză în ce privește tactica mea de azi. Nu am putut controla mingea, așa că mai mult am împins mingea în primul set. Am încercat să grăbesc viteza execuțiilor în al doilea, dar nu prea a mers. N-am prea avut o idee despre ce să fac”, a spus Iga, la conferința ei.
„Eram oarecum conștientă că se va întâmpla să pierd, pentru că e logic, dacă n-am găsit sentimentul potrivit pe iarbă la antrenamente, n-o să-l găsesc în timpul meciurilor”, a mai adăugat ea.
Articol în curs de actualizare