Iga Swiatek cucerește din nou Roma, o învinge pe Aryna Sabalenka în finală, rămâne imperturbabilă pe zgură

Radu Marina | 18 mai 2024

Swiatek se alătură Dinarei Safina (2009) și Serenei Williams (2013), fiind a treia jucătoare care câștigă, în același sezon, turneele de la Madrid și Roma.

Iga Swiatek e din nou campioana turneului de la Roma, după ce a învins-o în două seturi pe Aryna Sabalenka in finală. Swiatek s-a impus, 6-2, 6-4, într-o finală complet diferită de cea de la Madrid, jucată tot de cele două, care s-a încheiat în trei seturi, după un tiebreak decisiv, în peste trei ore, cu mingi de meci salvate de poloneză.

Swiatek câștigă turneul de la Roma pentru a treia oară în carieră și ajunge la 21 de titluri în total (din 25 de finale jucate). De asemenea, Swiatek se alătură, începând de astăzi, Dinarei Safina (2009) și Serenei Williams (2013) fiind a treia jucătoare care câștigă, în același sezon, turneele de la Madrid și Roma. Cu acest titlu și favorită principală la Roland Garros, poloneza poate deveni prima jucătoare de la Serena Williams încoace (2013), care câștigă consecutiv cele trei mari turnee pe zgură – Madrid, Roma și Paris.

Pe tot parcursul competiției de la Roma, Swiatek nu a pierdut niciun set iar Angelique Kerber a fost singura jucătoare care a reușit să ajungă, într-un set, la cinci game-uri câștigate. Evoluția ei din această săptămână și implicit din finala cu Sabalenka e una din multele confirmări ale modului în care domină circuitul, în special odată ajunsă pe zgură, acolo unde pare că nimeni nu îi poate face față.

Marea dificultate pentru toate adversarele Igăi e să îi găsească un punct nevralgic pe care să-l exploateze și pe care să poată construi ceva. Cât timp Swiatek e în acel „moment” al ei, în care joacă fiecare punct la mare intensitate și cu multă precizie e pur si simplu de neabătut: își coordonează atât de bine loviturile și mișcarea în teren încât aproape tot timpul e în cea mai bună poziție de lovire și ia mingile, de asemenea, cu o rapiditate fantastică.

În ultimii trei ani a întâlnit multe stiluri de joc și nu am putea spune că există, cu certitudine, un tip de tenis care ar putea să o rănească ușor. Uneori, a pierdut pentru ca a fost surclasată la capitolul forță (în general Rybakina aplică un tenis agresiv și așezat care o dereglează), alteori a pierdut pur și simplu în fața unor jucătoare care au rămas concentrate și au știut cum să profite de orice mică fereastră deschisă.

Per total însă, jocul Igăi nu are fisuri iar tot ce face, face la o intensitate și un nivel pe care, în acest moment, nimeni nu-l poate atinge ori susține mult timp. Sabalenka a reușit la Madrid să rămână aproape de adversară, s-a autodepășit chiar în multe momente – și tot nu a fost suficient. Astăzi, bielorusa a fost la un nivel acceptabil, cu un joc amestecat și fragmentat, iar rezultatul a fost un meci scurt și fără dubii câștigat de Swiatek.

Când adversara ta joacă cu o astfel de încredere și când tenisul ei e atât de clar – ca așezare în teren, execuție, planuri de joc – iar punctele slabe sunt imposibil de găsit, devine frustrant pentru oricine pentru că toată presiunea se mută asupra ta: tu trebuie să ai grijă cum joci, cum servești, cum returnezi și cât de îngrijit joci – altfel, orice scăpare costă. Cu Swiatek trebuie sa te concentrezi mult prea mult la ce ai tu de făcut, decât la ce trebuie să faci pentru a o scoate din zona de confort. Pe de o parte, poloneza găsește mereu soluții și când intră în acel joc robotic-automat adversara nici nu apucă să creeze prea mult, sau să aplice vreo tactică. Pe de altă parte, când ajungi să te concentrezi prea mult doar asupra a ceea ce ar trebui să joci tu, există posibilitatea ca planul să nu mai poată fi executat cum îți dorești, pentru că există acea presiune de a nu greși, de a face totul bine și corect, altfel Swiatek te prinde și nu îți mai dă drumul până nu te învinge.

Au fost jucătoare, de-a lungul timpului, care au excelat la serviciu, la retur, la deplasare, la varietatea propusă ori prin jocul defensiv și de contraatac, dar care, dacă erau pistonate îndeajuns, se deregla întregul sistem sau măcar o parte din el, iar asta permitea adversarei să preia controlul. Cu Swiatek, în special pe zgură, nu poți face asta și, în mare parte, ești doar la mâna ei sau, eventual, ai nevoie să prinzi o zi specială.

Față de Madrid, Sabalenka nu a mai reușit să prindă o zi în care tenisul ei să ajungă să producă daune polonezei: a alternat, a avut sclipiri și momente în care a lovit brutal, dar realizările au fost doar pe alocuri și erorile s-au strâns în dreptul ei des.

Swiatek își continuă astfel dominația asupra circuitului cu o victorie convingătoare și cu o singură înfrângere pe zgură (și aceea indoor, cu Rybakina la Stuttgart), ceea ce o plasează, fără dubii, drept favorită certă la Paris, acolo unde va încerca să își apere titlul și să mai adauge un Slam în palmares.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi