Idei pe scurt despre valul de surprize, completat acum de Garbine Muguruza. Campioana en-titre e și ea eliminată!
1. Campioana de anul trecut este cel mai nou nume important care a fost trimis să împacheteze: la finalul zilei a patra, Garbine Muguruza a fost învinsă de o Alison Van Uytvanck dezlănțuită, care a atins un nivel extraordinar în ultimele două seturi: 5-7, 6-2, 6-1. „Știam că numai așa o pot bate pe Garbine”, a spus Alison.
Asta înseamnă că la finalul primelor două tururi avem șase jucătoare din primele zece ale lumii eliminate deja. Singura rămasă în cursă din primele șase favorite este Simona Halep, care n-a cedat set până acum. O nebunie de turneu, care face și mai nepotrivită ideea trecerii la sistemul de 16 capi de serie la Slamuri.
https://twitter.com/Wimbledon/status/1014963305771864065
2. Nici la masculin lucrurile nu stau mult mai grozav pentru favoriți. Azi a ieșit Marin Cilic, poate cea mai mare surpriză dintre toate, pentru că croatul avea 2-0 la seturi cu Guido Pella, un jucător fără recomandări pe iarbă. Doar că la reluarea de azi (meciul fusese oprit aseară de ploaie), Cilic, care a venit stresat la meci, n-a putut închide, deși a avut un break în setul patru. Pella a prins încredere și a dus revenirea până la capăt, scoțându-l pe finalistul de anul trecut. Cilic era cotat măcar cu șanse decente de a-l încurca în semifinale pe Federer, al cărui traseu mai scutură un jucător important. Per total, patru jucători din Top 10 au părăsit turneul.
La rândul lui, Alex Zverev merge la somn cu un 1-2 la seturi cu Taylor Fritz, înainte ca întunericul să întrerupă meciul. De asemenea, Stan Wawrinka n-a putut construi peste victoria cu Grigor Dimitrov, pierzând în trei seturi la Fabbiano. Rezultat care spune câte ceva și despre bulgar, nu doar despre Stan.
3. Firul narativ e lesne de vândut: surprize uriașe, șoc, ce se întâmplă, carnagiu, culoar deschis către titlu pentru Simo, etc. Însă dintre toate aceste rezultate, nu toate sunt cu adevărat upset-uri. Iar Wimbledon a constituit mereu un loc ideal pentru surprize, comparativ cu celelalte Slamuri. Deci n-ar trebui să ne mirăm chiar atât.
În special în primele câteva tururi, favoriții sunt foarte expuși. Planul e întâi să ajungi cu bine în săptămâna a doua. S-au format diverse teorii de-a lungul timpului, iar ideile care se regăsesc cam în toate explicațiile sunt astea: suprafața e mult mai rapidă la începutul turneului, iar pentru mulți dintre jucători, perioada de ajustare după lungul sezon de zgură e scurtă și incertă: poate-ți iese, poate nu. De aceea, trecerea de la zgură la iarbă e considerată cea mai dificilă din tenis.
Și apoi, cum spuneau și Serena, și Simona, și Darren – toată lumea joacă bine zilele astea. Dovadă:
A counter-narrative to your narrative, I guess? The women who upset a seed in the first round went 7-3 in the second round. #wimbledon
— Victoria Chiesa (@vrcsports) July 5, 2018
4. De exemplu, eliminările suferite de Elina Svitolina (învinsă de o jucătoare competentă pe iarbă precum Tatjana Maria), de Sloane Stephens (scoasă de o jucătoare și mai competentă pe iarbă, Donna Vekic), sau de Caroline Garcia (eliminată de Bencic) sunt rezultate perfect explicabile. Caroline Wozniacki o fi câștigat la Eastbourne și spune că îi place iarba, dar la Wimbledon n-a avut niciodată rezultate excelente, iar Makarova e faimoasă pentru surprizele pe care le produce. Cât despre Garbine? Chiar ea spunea că, în ciuda succesului de la Wimbledon (un titlu și o finală), relația ei cu iarba e complicată. Și că simte mereu că fie ajunge să joace extraordinar, fie să nu se lege deloc. Surprize mai greu de explicat sunt eliminarea Sharapovei de Diatchenko (Sharapova poate nu era favorită la titlu, dar o eliminare atât de timpurie la o adversară fără nume era neanunțată) sau cea a Kvitovei de către Sasnovich – cehoaica neregăsindu-se la ultimele Slamuri.
Top half 3R set:
No.1 Halep vs. Hsieh
No.15 Mertens vs. Cibulkova
No.12 Ostapenko vs. Diatchenko
No.26 Gavrilova vs. Sasnovich
—
No.28 Kontaveit vs. Van Uytvanck
No.14 Kasatkina vs. No.17 Barty
No.11 Kerber vs. No.18 Osaka
No.27 Suarez Navarro vs. Bencic#Wimbledon— WTA Insider (@WTA_insider) July 5, 2018
5. Astea fiind spuse, tentația calculelor în ce-o privește pe Simona e inevitabilă. Însă românca a evitat azi să se lase trasă în ele, avertizând în repetate rânduri că la Wimbledon i se poate întâmpla oricui, „mi se poate întâmpla și mie”. Traseul ei rămâne în continuare greu și interesant, sunt destule jucătoare care-i pot da dureri de cap într-o zi bună, chiar dacă Kvitova și Muguruza, marile amenințări de pe culoarul ei, au ieșit așa de repede.
Merită de recitit declarația Simonei. Despre surprize: „Nu mă afectează în niciun fel celelalte rezultate, nu e ca și cum asta înseamnă că o să câștig eu turneul doar pentru că ele au pierdut. Mi se poate întâmpla și mie la fel de bine. Turneul e deschis la orice”.
— Treizecizero.ro (@treizecizero) July 5, 2018
Însă ce trebuie apreciat că, în aceste zile în care outsiderii joacă cu mult abandon – iar Zheng a intrat în mod clar încurajată, crezând că poate obține și ea ceva – Simona n-a lăsat pericolul care a pândit-o la 3-5, 30-30 să se transforme în negativ și a respins potențiala surpriză cu autoritate și duritate. Încă un semn că Simona de azi nu mai are nicio legătură cu Simona unora dintre zilele trecutului.
Nu e nicio garanție că traseul ei se va lungi aici, iar motive sunt, pentru că e destul de evident că Simona a făcut și face eforturi mari să se readucă în stare de competitivitate atât de repede după Paris, că n-a fost simplu să se dea jos din al nouălea cer. E perfect uman să simți că ai încheiat un capitol și să vrei o pauză după titlul de Slam. Însă trebuie notat că e investită în acest turneu exact pe măsura locului pe care-l ocupă și că are capacitatea de a-l gestiona în mai multe feluri. Va fi fascinant s-o urmărim în zilele următoare, pe măsură ce turneul îi va consuma din resurse, cum își va folosi experiența, tennis-IQ-ul și pasiunea până la ultimele particule.
***
Filmul 30-0 al victoriei Simonei de la Roland Garros
Nu rata Povestea Primului Slam!
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.
Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.
Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.