Iași Open își face debutul la categoria 250 și oferă o altă oportunitate importantă jucătoarelor din România

Radu Marina | 21 iulie 2024

Cinci românce sunt pe tabloul principal de la Iași, două dintre ele ajungând deja în turul al doilea. Mirra Andreeva, semifinalistă la Roland-Garros anul acesta, este favorita 1.

După două ediții reușite la nivel challenger, ambele câștigate de Ana Bogdan, turneul feminin de la Iași are o șansă specială în 2024; va avea, doar pentru acest sezon, oportunitatea de a fi încadrat la categoria 250.

Al doilea turneu WTA organizat în România în acest sezon a început, azi, la Iași, acolo unde un număr mare de jucătoare din România vor încerca să aibă un parcurs cât mai lung. Alături de reprezentantele noastre prezente pe tabloul principal se află și câteva jucătoare care au un sezon excelent, precum Mirra Andreeva, Anna Blinkova și Elina Avanesyan, dar și alte jucătoare experimentate, precum Martina Trevisan, Tatjana Maria, Aliaksandra Sasnovich sau Petra Martic. Turneul de la Iași se află la a treia ediție, primele două fiind câștigate de Ana Bogdan, cea care nu va fi prezentă anul acesta. Este, de asemenea, prima dată când turneul se află în categoria de turnee WTA 250.

Cine participă

Turneul are o lista puternică, cu jucătoare valoroase și tinere, cu mult potențial, unele care ar putea deveni inclusiv campioane de Grand Slam într-un viitor nu foarte îndepărtat. În această categorie intră, fără discuție, Mirra Andreeva, în vârstă de 17 ani, una dintre cele mai talentate tinere jucătoare din lume în acest moment.

Andreeva, clasată pe locul 31 WTA în prezent, ajunge la Iași după o semifinală la Roland Garros, pierdută în fața italiencei Jasmine Paolini. Favorită 1 la Iași, Mirra și-a respectat statutul, câștigând clar duminică, în primul tur, 6-1, 6-2 cu germanca Noha Akugue.

Cea mai în vogă tânără româncă, Anca Todoni, este și ea la Iași, pe lista de nume din noul val de urmărit. Anca, 19 ani, are evoluție remarcabilă în 2024, și e de urmărit la acest turneu, al doilea WTA 250 pe care-l joacă în România în acest sezon. După o vară în care a câștigat primul ei turneu WTA 125K din carieră, s-a calificat pe tabloul principal la Wimbledon venind din calificări și a bifat prima ei victorie la un Slam, Anca pare pregătită pentru nivelul următor. 

Capii de serie sunt Mirra Andreeva, Tatjana Maria, Jaqueline Cristian, Anna Blinkova, Elina Avanesyan, Martina Trevisan, Marie Lourdes Carle și Anna Bondar. Dintre toate, Andreeva este cea care se distinge și care, cel mai probabil, e bine poziționată pentru un parcurs lung la Iași: e în mare formă, joacă pe zgură și pare, prin prisma rezultatelor și a jocului, acea jucătoare care în curând va putea să intre cu adevărat în prim-planul tenisului mondial. E favorită la Iași nu doar pe hârtie, ci și ca nivel al jocului, al nivelului pe care-l poate accesa Andreeva încă nu are un titlu WTA și ar putea fi șansa ei să-l obțină la Iași. 

Anna Blinkova are deja un titlu în România, cel câștigat la Transylvania Open în 2022, și este tipul de jucătoare capabilă să învingă pe oricine, atunci când se află într-o zi bună. Poate, de asemenea, să și piardă cu oricine contrar calculelor hârtiei, iar Blinkova a devenit, deja, una dintre jucătoarele importante eliminate în primul tur. Ce-i drept, rusoaica a avut o tragere grea, picând cu Olga Danilovic, jucătoarea din Serbia care a fost o revelație la Roland-Garros, unde a ajuns până în optimi venind din calificări. Danilovic a învins-o, așadar, pe Blinkova, 6-2, 5-7, 6-1.

Miriam a reușit cel mai important rezultat al zilei inaugurale pe tabloul principal

România a avut 6 jucătoare prezente pe tabloul principal, la tragerea la sorți: Jaqueline Cristian, Anca Todoni, Irina Begu, Miriam Bulgaru, Irina Bara și Gabriela Ruse, ultimele trei intrând cu wild card.

Din păcate, Irina Begu s-a retras din turneu, cel mai probabil având nevoie de respiro după traseul de săptămâna trecută, când a făcut semifinale la Palermo.

Trei dintre acestea au intrat pe tablou încă de duminică. Cel mai important rezultat l-a reușit Miriam Bulgaru, care a eliminat-o în două seturi pe favorita 2, Tatjana Maria, scor 6-4, 6-2, una dintre cele mai importante victorii ale carierei pentru Miriam. Tot la un turneu din România, la Transylvania Open 2023 a reușit și prima ei victorie într-un turneu WTA, iar acum Miriam, locul 206 la startul turneului, are o nouă oportunitate să lege rezultatele bune în fața fanilor români.

Miriam, care era trimisă de sorți pe partea Irinei Begu, cu care s-ar fi putut vedea în turul al doilea, o așteaptă acum pe învingătoarea dintre două jucătoare ajunse pe tablou din calificări, bulgăroaica Topalova și franțuzoaica Janicijevic.

Tot duminică, Gabi Ruse a reușit să se redreseze după pierderea setului doi, eliminând-o pe rusoaica Anastasia Tikhonova, 6-3, 5-7, 6-1, a 14-a ei victorie din 20 de meciuri jucate pe zgură în acest sezon.

Un potențial duel românesc plutește în aer aici, de data asta între Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian. Jaq, care vine după sferturi de finală la Palermo, o întâlnește pe Nuria Brancaccio, din Italia, jucătoare intrată pe tablou ca lucky-loser, pe care Jaq a învins-o în precedentele două întâlniri din circuit.

Tot duminică, singura româncă eliminată a fost Irina Bara, învinsă de iberica Marina Bassols, 6-2, 6-3.

La rândul ei, Anca o va întâlni în primul tur pe Aliona Falei, o jucătoare de 20 de ani din Belarus, venită din calificări. O victorie pentru Anca ar aduce-o din nou față în față cu Olga Danilovic; cele două au jucat anul acesta la Roland-Garros, în calificări, unde a câștigat Danilovic, și pe tablou la Wimbledon, unde a învins Anca.

Cu un traseu bun la Iași, Anca Todoni ar putea, la finalul acestui turneu, să intre în Top 100 în premieră.

Anca e pe partea superioară a tabloului, cea dominată de Mirra Andreeva, le mai găsim pe Martina Trevisan, favorită 6, care va juca cu veterana Lepchenko.

Partea inferioară a tabloului, rămasă fără favorita 2, Maria, dar și fără Irina Begu, o are acum pe Jaqueline Cristian drept jucătoarea cu cel mai bun clasament.

Turneul de la Iași va avea parte, în programul de luni seara, și de un moment special: un meci de retragere dedicat Ralucăi Olaru, care le va avea ca invitate pe câteva dintre jucătoarele românce prezente în turneu.

Foto: Profimedia Images

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi