Horia Tecău revine într-o finală de Grand Slam! Horia și Juls bat favoriții 1 pentru un loc în finală
Radu Marina | 7 septembrie 2017Este al treilea turneu de Grand Slam al acestui an în care vom avea români în finală, după Simona Halep la Roland Garros și Monica Niculescu la Wimbledon. În finală, Horia și Juls, care sunt acum într-o serie de nouă victorii consecutive (au câștigat titlul la Winston-Salem în săptămâna premergătoare USO) îi vor întâlni pe Feliciano Lopez / Marc Lopez.
Horia Tecău s-a calificat în a cincea finală de Grand Slam a carierei și prima altundeva decât Wimbledon, după ce el și Jean Julien Rojer au reușit o victorie excelentă în semifinalele US Open contra favoriților 1, perechea Kontinen/Peers, 1-6, 7-6, 7-5.
Este al treilea turneu de Grand Slam al acestui an în care vom avea români într-o finală, după Simona Halep la Roland Garros și Monica Niculescu la Wimbledon.
Horia mai este angrenat și în semifinalele turneului de dublu mixt, alături de Coco Vandeweghe. Victoria asupra favoriților 1 consolidează un traseu excelent, în care Tecău și Rojer i-au mai învins pe Dodig/Granollers și pe Murray/Soares, două dintre cele mai bune perechi de dublu din lume. Înainte de acest turneu, Horia nu ajunsese niciodată mai departe de sferturile de finală la US Open. Rezultatul de azi mai înseamnă și calificarea matematică la Turneul Campionilor, acolo unde Horia și Juls revin după un an de absență; ei au câștigat titlul la ultima participare, fără să piardă vreun meci într-o săptămână care a încheiat un an 2015 de excepție.
În finală, Horia și Juls, care sunt acum într-o serie de nouă victorii consecutive (au câștigat titlul la Winston-Salem în săptămâna premergătoare USO) îi vor întâlni pe Feliciano Lopez / Marc Lopez, care au trecut de Bob Bryan / Mike Bryan, 3-6, 6-3, 6-4.
*
Răbdarea, curajul cu care au jucat în momentele cheie şi refuzul băieților de a nu renunţa al băieţilor au fost până la urmă răsplătite într-un meci cu echipa momentului în tenisul de dublu, care nu pierduse set în drumul spre semifinale. După un început complet ratat, în care s-au văzut repede conduşi cu 5-0, Horia şi Rojer au luptat punct cu punct, au căutat soluţii şi nu au intrat niciun moment în panică. Nici măcar atunci când au fost la doar două puncte de eliminare în tiebreak-ul setului doi. De fapt, genul acesta de atitudine i-a adus aici, într-o nouă finală de Slam. Deşi în ultimii doi ani rezultatele au fost sub standardele lor – titluri mai mici, fluctuaţii, eliminări premature la turnee de Slam, au crezut în continuare şi şi-au dorit să muncească şi mai mult.
Anul acesta la Wimbledon, unde au pierdut în primul tur, Horia spunea că e important să discute împreună lucrurile care nu au mers, să vadă cum se pot ajuta unul pe altul mai bine şi, deşi tocmai suferiseră o înfrângere grea, trebuie să meargă înainte:
„Bineînțeles că ne dorim să câștigăm turnee, să jucăm finale, dar ne dorim și să progresăm la jocul nostru, iar asta simțim că facem. Dar știind ce avem în spate, munca făcută și relația dintre noi, nu vedem lucrurile pur pe rezultat. Adică am pierdut în primul tur la Wimbledon, gata, eșec… Nu ne uităm doar la asta. Dacă aș pierde meciurile astea și aș simți că nu mai avem nicio șansă și nu aș vedea pe unde să progresăm, atunci ar fi altă poveste. Dar în momentul în care jucăm, simt că mai e un 20-30 la sută pe care îl avem în noi, dar nu am putut să-l executăm azi. Așa că încă văd potențialul nostru ca echipă. Nu mă gândesc la… la altceva.
Mai sunt cinci luni, mai sunt multe meciuri de jucat anul ăsta. Eu cred în noi, știu ce trebuie să facem ca să câștigăm iar titluri mari, așa că, dacă reușim să stăm sănătoși, să muncim, să nu ne grăbim, să avem încredere în noi, să avem atitudinea aia bună, o să câștigăm meciurile astea. Odată legate câteva, ne vor aduce și încrederea”, spunea Horia, printre altele, în interviul pentru 30-0.
Şi iată, câteva luni mai târziu, un turneu câştigat la Winston-Salem a adus un mic plus de încredere; apoi alte câteva meciuri dificile din care au ieşit cu bine aici la New York a adus atitudinea aceea bună de care vorbea Horia; treptat au reuşit să învingă iar perechi redutabile și să ajungă într-o situaţie de a juca pentru un titlu mare.
Adversarii lor de astăzi, Henri Kontinen şi John Peers au avut un început de meci fără greşeală; Peers a fost excelent la retur şi serviciu, Kontinen a acoperit excelent fileul, iar ezitările de început la serviciu ale lui Rojer au fost fatale pentru primul setul.
În setul second, atât Horia cât şi Rojer au căutat mai mereu soluţii; prima schimbare a fost la retur, acolo unde au fost mai incisivi pe serviciul lui Kontinen. Au încercat să servească cât mai mult la T ori de câte ori era finlandezul la retur (returul lui nefiind atât de eficient precum atunci când îi serveau în unghi), iar asta le-a asigurat în primă fază mai multă stabilitate, reuşind să-şi facă serviciul cu destulă uşurinţă. Faptul că nu mai aveau de recuperat, iar serviciul aducea multe puncte, i-a făcut ceva mai siguri pe lovituri, mai ofensivi. Drept urmare, au început să acopere fileul din ce în ce mai bine. La 5-4 au avut şi o minge de set după câteva retururi senzaţionale, doar că aşa cum o făcuseră mai mereu până atunci, Kontinen şi Peers au avut din nou cele mai bune răspunsuri în momentele importante şi au egalat la 5.
În tiebreak, punctele jucate până la 3-5 au fost o prezentare pe scurt a ceea ce se jucase până atunci; Peers cu un serviciu redutabil, Kontinen inspirat cu selecţia loviturilor, iar Tecău şi Rojer din nou în urmă, nesiguri la fileu şi destul de temători. De acolo însă, dinamica jocului s-a schimbat în doar câteva secunde; nemaiavând ce să piardă, Tecău şi Rojer au lovit mai plin, mai curajos, au avut iniţiativa şi au găsit culoare, reuşind să egaleze; o dublă a lui Peers le-a adus a doua minge de set, pe care de data asta au fructificat-o.
Cumva firesc, Tecău şi Rojer au început mai montaţi decisivul, au continuat să preseze, au reuşit break-ul, iar Peers şi Kontinen păreau că vor ceda după şansele irosite în setul doi. Au urmat game-uri fără probleme pe propriul serviciu, atât pentru Horia cât şi pentru Jules. La 3-1, dublul româno-olandez a avut şanse de dublu break, iar după ce au ratat acele mingi de break, a fost suficientă o mică ezitare a olandezului pentru a-şi pierde serviciul. Ce a urmat a fost o luptă cu multe game-uri strânse, serii de puncte extrem de spectaculoase şi din nou Horia şi partenerul lui au fost la 2 puncte de eliminare, la 4-5.
Au reuşit însă să iasă din această situaţie dificilă cu mult calm şi luciditate, mai ales Horia, care a părut ceva mai convingător şi mai stăpân pe joc. Ieşiţi dintr-o nouă situaţie critică, au fost grozavi în game-ul următor, când au reuşit 4 puncte consecutive, dintre care două retururi câştigătoare, făcând break-ul şi urmând să servească pentru meci – iar aici Jules a închis meciul fără niciun fel de emoţie.
Pentru titlu, Horia şi Jules se vor lupta cu Feliciano Lopez şi Marc Lopez, care au trecut tot azi în trei seturi de fraţii Bryan. În întâlnirile directe e 1-1, însă Rojer şi Tecău au câştigat ultimul meci împotriva spaniolilor chiar anul acesta, la Rotterdam.
Românii în 2017 – titluri / finale
Titluri
Simona Halep (Madrid)
Horia Tecău (Dubai, cu JJ Rojer) – dublu
Raluca Olaru (Hobart, cu Olga Savchuk) – dublu
Monica Niculescu (Biel, cu Su-Wei Hsieh) – dublu
Florin Mergea (Barcelona, cu Aisam Qureshi) – dublu
Horia Tecău (Geneva, cu JJ Rojer) – dublu
Irina Begu (București)
Irina Begu și Raluca Olaru (București) – dublu
Horia Tecău (Winston-Salem, cu JJ Rojer) – dublu
Finale
Monica Niculescu (Hobart)
Simona Halep (Roma)
Raluca Olaru (Shenzhen, cu Olga Savchuk) – dublu
Simona Halep (Roland Garros)
Monica Niculescu (Wimbledon, cu Chan) – dublu
Monica Niculescu (Cincinnati, cu Hsieh) – dublu
Simona Halep (Cincinnati)
Horia Tecău (US Open, cu JJ Rojer) – dublu *
*urmează să se joace
***
În noul Shop 30-0 ai o ofertă specială, valabilă doar pe perioada US Open, la un preț avantajos: un pachet revistă 30-0 Pe Curat 2017 + tricou „Vam10s”. Numărul pachetelor rămase disponibile este limitat.
Sau îți poți lua doar tricoul, fără revistă. De aici.
Aruncă un ochi în Noul 30-0 Shop, aici
***
Doar până pe 11 septembrie ai noul tricou 30-0 „My Forehand” la un preț special. Fă o precomandă AICI.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română