Horia Tecău pierde finala de la Cincy, Angie Kerber (încă) nu urcă pe primul loc, iar Marin Cilic câștigă primul titlu de Masters
Treizecizero | 22 august 2016Într-o săptămână agitată, cu multă ploaie, cu absențe de marcă și cu ajustarea circuitului după efortul depus la Rio, Cincinnati s-a încheiat cu surprize de proporții în turneele de simplu, care au campioni cu totul neprevăzuți. Cumva, un efect indirect al programului congestionat până peste cap.
N-a fost să fie al doilea titlu de Masters al anului pentru Horia Tecău; el și Jean Julien Rojer au pierdut finala de la Cincinnati cu Dodig și Melo (7-6, 6-7, 10-6), perechea croato-braziliană reușind astfel dubla Toronto-Cincy. Pentru Horia ar fi putut fi al doilea titlu la Cincy.
A fost o finală teribil de strânsă, lungă, fără break-uri, cu un echilibru menținut până pe ultimii metri; din păcate, o dublă greșeală a lui Horia la 5-5 și câteva momente de sclipire ale lui Dodig au decis supertiebreak-ul. Au fost, cum am tot văzut în ultimele săptămâni la dublu, și multe momente de tenis excepțional, cu toți cei patru jucători impresionând pe rând prin reflexe, intuiție, viziune și execuții. Deși fără titlu, Horia și Jean Julien pot să fie bucuroși pentru o săptămână excelentă. Mai ales că a fost prima oară când au jucat împreună de la Wimbledon, la rându-i, un turneu oricum nereușit și scurt pentru ei. De altfel, la festivitatea de premiere, Juls a făcut referire la acest lucru, a spus că l-a bucurat mult revenirea și săptămâna petrecută împreună și i-a mulțumit lui Horia.
Pentru acesta, traseul excelent de la Cincinnati (victorii cu Murray/Soares și cu frații Bryan) vine la timp ca să estompeze din tristețea finalei pierdute la Rio alături de Florin. Cu punctele obținute acum, Horia și Juls reintră în cărți pentru Turneul Campionilor, apropiindu-se de plutonul fruntaș și oferindu-și o șansă bună de calificare înainte de ultima parte a sezonului.
În turneul feminin de dublu, Sania Mirza (alături de Barbora Strycova) a câștigat duelul cu Martina Hingis (alături de Coco Vandeweghe), la prima lor întâlnire de după ce au încetat să mai facă pereche; Sania preia, astfel, de una singură locul 1 la dublu. Monica Niculescu e în continuare în Top 20 la dublu, clasată pe 16.
Titlurile și finalele românilor în 2016, ATP și WTA, simplu și dublu
Titluri
Simona Halep – București
Simona Halep – Madrid
Simona Halep – Montreal
Monica Niculescu – Shenzhen (dublu)
Monica Niculescu – Washington (dublu)
Andreea Mitu – Istanbul (dublu)
Andreea Mitu – Bastad (dublu)
Florin Mergea și Horia Tecău – București (dublu)
Horia Tecău – Madrid (dublu)
Irina Begu – Florianopolis
Finale
Alexandra Cadanțu – București (dublu)
Raluca Olaru – Rabat (dublu)
Florin Mergea – Madrid (dublu)
Florin Mergea – Sydney (dublu)
Horia Tecău – Australian Open (dublu mixt)
Simona Halep și Monica Niculescu – Montreal (dublu)
Horia Tecău – Cincinnati (dublu)
PLUS: Medalia olimpică de argint câștigată de Horia Tecău și Florin Mergea
Cilic oprește dominația Big Four în turneele Masters
Într-un final, Andy Murray a rămas fără aer după cea mai lungă serie de victorii a carierei și a pierdut pentru prima dată de la finala Roland Garros încoace. Între timp, a câștigat titlurile de la Queens, Wimbledon și Rio, dar n-a mai avut resurse și minte limpede ca să-l gestioneze și pe Marin Cilic în finala de la Cincinnati. După ce controlase ușor serviciile bombă ale lui Milos Raonic în semifinale, Andy a fost împins mult în spatele baseline-ului de un croat care găsește dintr-o dată alinare pe hard pentru ceea ce ar fi putut fi pe iarbă. Cilic, eroul uneia dintre cele mai dure înfrângeri ale anului (cea de la Wimbledon cu Federer), câștigă abia pentru a 3-a oară în 14 întâlniri cu Murray, în fața căruia avusese în trecut mai mereu probleme în a menține începuturile bune de meciuri.
Pentru Murray, înfrângerea nu alterează cu nimic impresia superbă lăsată pe parcursul unei veri în care și-a recucerit titlul la Wimbledon și a obținut o a doua medalie olimpică de aur la simplu. După efortul de la Rio, britanicul a continuat să joace fără pauză la Cincinnati: “Sunt foarte mândru de această săptămână. Cu siguranță că nu mă așteptam să joc finala când am ajuns aici”, a spus Andy. El a ratat șansa de a mai tăia din diferența care-l separă de Novak Djokovic și de a face interesant finalul de sezon în ce privește clasamentul, dar e bine poziționat pentru US Open; în condițiile în care nu e clară gravitatea problemelor de sănătate ale lui Novak, Murray e, practic, singurul jucător dintre favoriții principali care ajunge la New York și sănătos, și în formă.
Dinspre Cincy, ultimul Slam al anului se vede neașteptat de deschis. Marin Cilic este cea mai nouă adăugare pe lista jucătorilor care pot produce un rezultat surpriză la Flushing Meadows. La doi ani de la succesul său complet neprevăzut acolo, Cilic regăsește brusc magia de pe hardul nord-american și adaugă în palmares primul titlu de Masters. Deși nu a petrecut la fel de mult timp ca și Andy la Rio, nici croatului nu i-a fost ușor în această săptămână. A avut un test al emoțiilor contra lui Berdych, cel pregătit acum de fostul său antrenor, Goran Ivanisevic; în semifinala cu Dimitrov a stat pe teren până aproape de 2 dimineața, apoi s-a arătat suficient de proaspăt ca să-l învingă pe un Murray obosit, dar purtat pe val de încrederea adunată în atâtea victorii.
Cilic e acum într-o postură remarcabilă; deși mereu ocolit cu privirea de analiști sau chiar și de fani, masivul croat reușește să devină abia al doilea jucător în activitate, după Wawrinka, care are în palmares și un Slam și un Masters, luându-le astfel înainte unor jucători mai constanți în clasament sau mai impresionanți în evoluții, precum Del Potro, Tsonga, Berdych, Ferrer sau Nishikori.
Cu ce altceva rămânem din turneul de la Cincinnati? Cu începutul de reviriment al lui Dimitrov, cu prezențele surprinzătoare în sferturi ale lui Tomic sau Steve Johnson, noul număr 1 american, cu Borna Coric, cel care devine cel mai tânăr jucător în sferturile unui Masters din ultimii opt ani, cu o nouă prezență absentă a lui Wawrinka sau cu oboseala lui Nadal și a lui Nishikori. Și, peste toate, cu faptul că plutonul a reușit, în sfârșit, să profite de un context favorabil și să adauge un nume nou pe lista campionilor în turneele Masters. Djokovic, Federer, Nadal și Murray câștigaseră 54 din ultimele 58 de titluri.
Angie mai așteaptă
Până la urmă, tot efortul depus în această vară a ajuns-o din urmă pe Kerber; Angie juca deja pe resurse împrumutate și a trecut prin acest turneu într-o bună măsură datorită adrenalinei și a motivației date de obiectivul fugărit. Dar, după finalele jucate la Wimbledon și Rio, după semifinala de la Montreal și după un program aproape fără pauză (a fost al 11-lea meci în 14 zile), Kerber a rămas fără un strop de energie în finala cu Pliskova (6-3, 6-1). A mai dat și peste o adversară deloc dispusă să-i dea ceva gratis. Cehoaica a atacat necontenit și a încheiat meciul cu 7 ași și 24 de lovituri direct câștigătoare, o agresivitate la care Angie n-a mai găsit răspuns de data asta.
Pliskova, care câștigă astfel cel mai important titlu al carierei, s-a ales și cu o lecție foarte prețioasă: “Învăț mereu ceva din turneele și finalele jucate. Acesta a fost turneul la care m-am îmbunătățit de la un tur la altul. Asta-i ideea, să joci tenisul cel mai bun în finală. Îmi amintesc de turneul de la Eastbourne, din acest an, în care am jucat deja tenisul meu cel mai bun în turul al doilea sau al treilea. Asta nu poate fi posibil, nu merge așa. Nu poți câștiga un turneu așa. Trebuie să poți juca la cel mai bun nivel în semifinale și finale, altfel nu poți bate astfel de jucătoare”, a spus Karolina, care o învinsese similar de categoric pe Garbine Muguruza în semifinale, și care se strecoară dintr-un grup de patru jucătoare printre care avea ultima șansă la titlu.
Știrea, firește, e că Angelique Kerber nu va fi noul lider WTA după acest eșec, ceea ce înseamnă că Serena Williams își asigură cel puțin încă trei săptămâni pe locul 1. Asta o asigură pe Serena că va egala recordul de 186 de săptămâni consecutive, deținut de Steffi Graf. După ce n-a mai putut s-o împiedice pe Serena la Wimbledon, când, de asemenea, era implicat și un record al lui Steffi, Kerber nu reușește nici acum, dar păstrează șanse să forțeze detronarea Serenei la US Open.
În Race to Singapore, clasamentul care, de la această fază a sezonului, deja devine aproape mai relevant decât clasamentul la zi, Serena conduce cu 6270 de puncte. E urmată de Angie, cu 5800 de puncte, și de Simona, cu 3829 de puncte. Muguruza vine pe patru, cu 3388 de puncte, iar următoarele locuri eligibile pentru Turneul Campioanelor sunt acum deținute de Radwanska, Cibulkova, Suarez Navarro și Keys. Teoretic, oricare din primele 5-6 clasate se poate implica în lupta pentru locul 1 dacă va câștiga la US Open, turneu către care ne orientăm deja atenția. Mai relevant decât calculele în sine este că pentru prima dată după ani buni, locul 1 în WTA este realmente pe masă; rămâne de văzut dacă va fi și atacat.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română