Horia Tecău, onorat de ATP cu un premiu de prestigiu, Arthur Ashe Award
Adrian Țoca | 10 noiembrie 20172017 e un an cu multe realizări profesionale de excepție pentru tenisul românesc (locul 1 la final de an Simona Halep, un titlu de Grand Slam pentru Horia Tecău, alte două finale de Slam, Simona și Monica Niculescu). La finalul lui vine și un alt tip de apreciere, care vorbesc despre cum sunt jucătorii noștri dincolo de teren.
Horia Tecău a primit unul dintre cele mai prețioase distincții ale carierei, premiul Arthur Ashe pentru eforturi umanitare, acordat anual de către ATP. Horia a fost creditat astfel pentru eforturile pe care le depune în România pentru drepturile copiilor și pentru a le înlesni accesul la educație și la tratament medical celor mai puțin norocoși dintre aceștia.
Din această primăvară, Horia a devenit și ambasador UNICEF în România, calitate din care a mers să-i cunoască pe copiii dintr-un centru pentru copii cu nevoi speciale. În ultimii ani, Horia a mai făcut donații unor spitale, precum în 2015, când a donat un ventilator suport respirator, în valoare de 18.000 de euro, Spitalului Județean din Constanța, sau în 2016, când a donat un incubator Maternității din Arad. Anul trecut și-a lansat și o carte dedicată copiilor, Viața în ritm de tenis.
https://twitter.com/treizecizero/status/928739831135563777
Genul acesta de recunoașteri sunt prețuite într-un mod aparte de sportivi. “Pentru că nu-s câștigate pe teren, ci sunt acordate”, explica Simona Halep acum un an, în Singapore, despre o distincție primită de ea pentru promovarea tenisului, Diamond Aces Award. Pentru Horia, recunoașterea la nivel internațional înseamnă alăturarea lui pe o listă pe care și-au trecut numele unii dintre cei mai mari jucători din istoria acestui sport. Premiatul de anul trecut a fost Marin Cilic, în 2015 au fost recunoscuți frații Bryan, iar din 2014 până în 2011 au primit acest premiu faimoșii Big Four, în ordine Andy Murray, Roger Federer, Novak Djokovic și Rafael Nadal. Alți câștigători au mai fost Agassi, Kuerten, Roddick, Ljubicic, James Blake, însuși Arthur Ashe (în 1992; premiul a preluat numele lui în 1999), sau John McEnroe, în primul an de acordare al premiului, 1983, sau Nelson Mandela, în 1997.
Dacă vrem să găsim un exemplu pe lângă noi, nu trebuie căutat mai departe de Horia. Apreciat la scară largă de toată lumea bună a tenisului masculin și până la oficialități sau jurnaliști de prestigiu din străinătate, Horia s-a încăpățânat să promoveze un model de decență și de eleganță la un nivel rar regăsit. Paradoxal, asta a avut și efecte secundare, în sensul că n-a primit mereu expunerea meritată la el acasă, unde a trecut pe sub radar, într-un peisaj media ahtiat exclusiv după personaje de culoare.
Dar în ultimii ani nivelul la care au ajuns performanțele reușite de Horia a rezolvat și această problemă. În 2015, Horia a câștigat la Wimbledon primul titlu de Grand Slam; apoi a câștigat Turneul Campionilor și a ajuns pe locul 1 în lume. În 2016, a câștigat, alături de Florin Mergea, medalia olimpică de argint, după un an în care și-a sacrificat interesele personale pentru această medalie. Efectele s-au simțit întârziat, iar 2017 a început mai lent pentru el. Însă în toamnă a câștigat, după o serie de victorii la adversari foarte puternici, titlul la US Open, al doilea titlu de Slam al carierei, ambele alături de partenerul său de cursă lungă, Jean Julien Rojer.
E un triumf în mod specific valoros, pentru că venea după toată acea perioadă de recul post-Rio, timp în care a fost și accidentat, și-a dat voie să respire în offseason cu prețul unui start lent în 2017; apoi căutări, mici frustrări și rezultate sub nivelul său normal. A fost ocazia cu care a ieșit la iveală și i-a fost validată una dintre principalele sale calități: consecvența. Adept al planurilor pe termen lung, Horia a rămas fidel ideilor care l-au dus în top; a refuzat să schimbe de dragul schimbării, a avut încredere în partenerul său și a avut răbdare cu formula lor.
De duminică, Horia și Juls încep lupta la Turneul Campionilor 2017, acolo unde se numără printre echipele cu speranțe la titlu.
Turneul Campionilor, dublu. Horia Tecău și Jean Julien Rojer sunt în grupă cu Kontinen/Peers, Herbert/Mahut și Harrison/Venus. Cealaltă grupă: Kubot/Melo, Murray/Soares, Bryan/Bryan, Dodig/Granollers
— Treizecizero.ro (@treizecizero) November 8, 2017
Federer, Zverev, Cilic, Sock și Nadal, Thiem, Dimitrov, Goffin. Cine iese din grupele Turneului Campionilor? pic.twitter.com/x3Kd5wxKtk
— Treizecizero.ro (@treizecizero) November 8, 2017
A fost seara lansării oficiale a acestei competiții care încheie sezonul de tenis. Și, de asemenea, ocazia anunțării și decernării premiilor obișnuite de final de an. Roger Federer a câștigat trei dintre ele, ajungând la un total de 36 de astfel de recunoașteri de final de an, din 2003 încoace. Federer a primit pentru al 15-lea an la rând premiul de Favoritul Fanilor, și a fost votat de către jucătorii din circuit pentru Stefan Edberg Sportmanship Award (a 13-a oară în total și a 7-a oară la rând). În plus, a primit și premiul pentru Comeback Player of the Year.
Frații Bryan au fost desemnați echipa de dublu favorită a fanilor, Denis Shapovalov a fost premiat pentru Most Improved Player of the Year, iar Neville Godwin a primit titlul de antrenorul anului pentru rezultatele alături de Kevin Anderson (cei doi au pus punct colaborării lor în urmă cu câteva zile).
***
Sărbătorește locul 1 și excelența jucătorilor români de tenis cu tricourile 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop.
Ia-ți „Onederful” și „Onederful Black”.
Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI
Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română