Horia Tecău își apără titlul la BRD Năstase Țiriac, Gilles Simon vine pentru al patrulea trofeu
Adrian Țoca | 13 martie 2013Horia Tecău își apără titlul la BRD Năstase Țiriac, Gilles Simon vine pentru al patrulea trofeu
A trecut repede un an și iată-ne din nou la un pas de o nouă ediție a turneului de la București. Între timp, BRD Năstase Țiriac a rămas singura competiție majoră organizată în această parte a Europei, asta după ce familia Djokovic a renunțat să mai organizeze Serbia Open. Plasat la începutul sezonului de zgură, Bucureștiul reușește să atragă câțiva jucători de văzut, asta chiar dacă e la concurență cu turneul de 500 de la Barcelona, programat în aceeași săptămână.
Astfel, ca și anul trecut, favoritul numărul 1 va fi Gilles Simon, cel care va încerca să câștige pentru a 4-a oară trofeul bucureștean. Gillou s-a impus aici în 2007, 2008 și 2012. Simon este pe locul 13 în lume la acest moment, clasament obținut grație unui 2012 bun, în care, pe lângă victoria din țara noastră, a mai făcut o finală (Bangkok), trei semifinale de 250, dar, mai ales, două semifinale de Masters, la Monte Carlo și Paris.
Nici 2013 n-a început rău pentru Simon. Are două semifinale, ambele pe indoor, la Marseille și Rotterdam, fiind, de asemenea, implicat într-unul dintre cele mai bizare și, în același timp, interesante meciuri ale anului, cel cu Monfils, de la Australian Open, a cărui poveste o puteți citi aici.
Alți jucători de pe lista capilor de serie sunt Andreas Seppi (20), cel care anul trecut a reușit probabil cel mai bun an al carierei lui, Florian Mayer (27), campion la București în 2011, Fabio Fognini, finalistul de anul trecut, Horacio Zeballos, devenit faimos, recent, după ce l-a învins pe Rafa Nadal la Vina del Mar, Jurgen Melzer sau, în premieră la București, Mikhail Youzhny.
Alte nume interesante pentru fanii tenisului din țara noastră? Bunăoară, David Goffin, cel care și-a atras o sumedenie de fani anul trecut, când a reușit un parcurs excelent la Roland Garros, pe care însă întârzie să-l confirme anul acesta. De asemenea, îl veți putea revedea la București pe Lukas Rosol, venit acum cu o firmă complet diferită: nu e niciun suporter al tenisului care să nu știe ce surpriză uriașă a făcut cehul anul trecut la Wimbledon. Între timp, el se poate lăuda și cu faptul că a făcut parte din echipa Cehiei, câștigătoare a ultimei ediții a Cupa Davis.
Vor mai fi belgianul Malisse, francezul Mathieu, sârbul Troicki sau finlandezul Nieminen. Dar, mai important, revine și Victor Hănescu, cel care anul trecut nu a participat, și care are în cont o finală la București.
La dublu, Horia Tecău, cel care anul trecut a reușit să câștige titlul pe care și-l dorea atât de mult, și-l va apăra alături de noul său partener, multiplul câștigător de Slam, bielorusul Max Mirnyi.
Pe tabloul de simplu sunt direct acceptați 19 jucători. Trei locuri vor fi oferite prin wild-card, cel mai probabil jucătorilor români, iar patru locuri sunt rezervate celor care vin din calificări. În fine, alte două poziții sunt “special exempts”.
Biletele și abonamentele ediției din acest an vor fi disponibile începând cu 20 martie în rețeaua Eventim și pe Eventim.ro.
Premiile totale ale ediției cu numărul 18 sunt în valoare de 410.200 euro.
Cum a fost anul trecut la BRD Năstase Țiriac Trophy?
În 2012, ne-am mutat, în fine, primăvara. Adică în plin sezon de zgură, față de anii anteriori, când Bucureștiul era o insulă între bucățile de hard și indoor din calendarul ATP. A revenit Simon, a și câștigat, Horia a triumfat și el la dublu, l-am văzut, printre alții, pe Dimitrov, am avut parte de câteva meciuri excelente, am avut un ungur, Attila Balasz, calificat surprinzător în sferturi, dar care n-a confirmat după acel turneu. Finala, Simon-Fognini, a fost foarte bună, afluența de public, remarcabilă, semn că românii și-ar dori, poate, și mai mult tenis. Pe Treizecizero.ro ați putut citi peste 30 de materiale și interviuri, multe dintre ele exclusive, cu Gilles Simon, Fabio Fognini, Marius Copil, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea sau Xavier Malisse. Le puteți regăsi pe toate în secțiunea dedicată BRD Năstase Țiriac.
Încheiem cu o bucățică din review-ul de final al ediției de anul trecut, așa cum l-am văzut atunci:
“Locaţia este perfectă, perioada este perfectă, terenurile sunt foarte bine întreţinute. Ca facilităţi, lasă de dorit scaunele din tribune – incomode pe Central şi puţine pe terenurile 1 şi 2, şi toaletele, problema eternă a acestei ţări, care sunt puţine şi rudimentare. În plus, am observat că nu există încă tabelă care să arate viteza loviturilor pe Central.
Ca spectator, dacă nu eşti la meci, eşti în zona de „leisure”. Anul acesta au fost tonete cu mâncare, sucuri, cafea, bere, îngheţată, două standuri cu rachete şi mingi, terase cu scaune şi canapele. Sponsorii au avut zone speciale unde au organizat tombole şi sesiuni de autografe. Ce nu am găsit, iar absența lui m-a mirat, a fost un stand cu suveniruri. De exemplu tricouri, şepci, umbrele, marfă inscripţionată cu logo-ul turneului. În primele zile, chiar aş fi avut nevoie de o şapcă şi am fost sigură c-o să găsesc de cumpărat.
Singurele lucruri pe care le puteai cumpăra erau nişte pălării Panama la „modicul” preţ de 223 Ron. Nu ştiu cum să explic lipsa unui stand cu suveniruri. Ar fi putut fi o sursă de venit pentru turneu.
De asemenea, oferta de mâncare a fost oarecum limitată. De la tonetele cu mâncare puteai cumpăra doar sandvişuri diverse şi hot dog. Bune sandvişurile, dar dacă vii şi stai o zi întreagă, te saturi de sandvişuri până la urmă. Nu mă aşteptam să găsesc un restaurant de 5 stele în incintă, dar aş fi apreciat mai multă varietate (de exemplu nişte salate preambalate şi iaurturi nu cred că ar fi fost foarte greu de organizat).
Ca promovare, bannerele din interiorul Arenelor au fost bine făcute, atât cele cu foştii câştigători, dar şi imaginile retro cu fostele glorii ale tenisului românesc. Ar fi binevenite chiar mai multe afişe cu informaţii despre istoria tenisului românesc şi evenimentele cel mai memorabile. În oraş, au fost iarăşi bannere şi afişe bine făcute. A fost organizată „Kids Day”, la care au participat Andrei Pavel, Sorana Cîrstea şi Adrian Ungur. Demonstrativele au fost distractive, iar ideea cu autobuzul turistic a fost simpatică. Website-ul turneului ar fi putut avea mai multe funcţionalităţi, dar a oferit informaţiile de bază, interviuri video şi fotografii.
Am lăsat la urmă problema cea mai spinoasă. Un turneu de 500 presupune facilităţi, premii şi jucători de 500. Dar şi public. Este publicul român de 500? Mi-e teamă că nu încă. Sau nu toţi, în orice caz. Tenisul e un sport destul de strict ca etichetă. Publicul a…”
Tot materialul poate fi citit aici:
BRD Năstase Țiriac Trophy, impresii de final. Despre organizare, jucători, public și viitor
Citește și:
- Cele mai bune 30 de fotografii de la BRD Năstase Țiriac Trophy și rezumatul video al finalei
- Gilles Simon: „Trofeul de aici e mai preţios decât semifinala de la Monte Carlo”
- Cum a fost turneul de la București pentru Tecău și Lindstedt. Plus galerie foto și video
- Horia Tecău: “Una dintre cele mai frumoase zile din viața mea”
- Robert și Horia: cum au reacționat după ce au ajuns în prima finală la București
- Galerie foto și video | Tenis cu zâmbetul pe buze
- Toate materialele de la BRD Năstase Țiriac 2012 – AICI
- Istoria participărilor jucătorilor români la turneul de la București – Ce rezultate au obținut ei an de an, din 1993 încoace
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română