Gabriela Ruse pierde la mare luptă cu Madison Keys în turul al doilea la Melbourne

Treizecizero | 16 ianuarie 2025

Un meci excelent făcut de Gabi s-a încheiat cu un deznodământ care are câteva lucruri în comun cu meciul de asemenea foarte bun reușit de ea în turul al treilea la US Open 2024.

Gabriela Ruse a cedat cu Madison Keys, favorita 19 la Australian Open, 7-6, 2-6, 7-5, într-un meci de două ore și jumătate în care i-a pus probleme în serie americancei, și în care nu i-a lipsit prea mult să și câștige. Keys a avut până la urmă ultimul cuvânt, dar dincolo de amărăciunea momentului, Gabi va avea – din nou – multe lucruri bune de luat din acest traseu de la Melbourne, unul în care a câștigat patru meciuri.

Keys venea la Melbourne cu elanul dat de un titlu câștigat deja în acest start de sezon; și nu orice titlu, ci turneul WTA 500 de la Adelaide, unde a învins-o pe Jessica Pegula în finală. Asta – plus forma constant bună pe care o are de obicei în Australia – o făcea mare favorită azi. Startul a confirmat asta; Keys a pornit ca din pușcă, lovind puternic și profitând de ezitările Gabrielei, și s-a făcut foarte repede 4-0; ba chiar americanca a avut minge de break pentru 5-0, practic, o minge virtuală pentru un set la zero.

Faptul că din acea situație deloc plăcută sau încurajatoare, Gabi a dat meciul peste cap și l-a transformat într-o luptă crâncenă, în care i-a făcut tot felul de probleme lui Keys, e o altă dovadă a saltului evident pe care Ruse l-a reușit în ultima perioadă. Nu doar că și-a vândut scump pielea și a făcut acel set competitiv, dar era cât pe ce să-l și câștige. Mai apoi, deși a pierdut până la urmă primul set într-un tiebreak dominat de Madison, Gabi a continuat să muncească, a echilibrat situația pe tabelă și nu i-a lipsit prea mult să câștige, sau măcar să ducă meciul într-un tiebreak în care totul era posibil. Și pe care l-ar fi meritat.

Finalmente, s-a încheiat cu un eșec la limită, dureros pentru Gabi, dureros cumva și pentru Madison, nu tocmai încântată, la interviul de după meci, de felul în care s-a descurcat azi. Însă asta are mai mult de-a face cu Gabriela, care a jucat tactic excelent, reușind să îi paralizeze jocul lui Keys, să îi scoată din ecuație lovitura ei principală, forehandul, și să-și construiască acel joc sufocant și foarte precis cu care poate provoca atâtea daune.

Toată lumea știe că Madison are una dintre cele mai bune serve din circuit și o dreaptă absolut ucigătoare. În ultima vreme excelează însă și la retur; săptămâna trecută, la Adelaide, și-a câștigat 48,1 la sută din punctele pe retur, o perfomanță chiar mai bună decât cea reușită de ea la titlul de la Cincinnati din 2019, una din săptămânile de vârf ale carierei ei (victorii în serie la Muguruza, Kasatkina, Simona Halep (6-1, 3-6, 7-5), Venus Williams, Kenin și Kuznetsova).

Chiar dacă nu i-a putut nega întru totul această calitate, Gabi a ținut-o constant la distanță, frustrând-o pe americancă cu un serviciu constant bun atunci când a contat mai mult. Gabi a câștigat 62 la sută pe primul serviciu (vs 65 Keys) și a păstrat un respectabil 46 la sută pe al doilea (vs 50), cifre care au făcut posibilă reintrarea ei în meci, după acel start complet ratat.

În paranteză fie spus, acel start – poate că e doar un detaliu de culoare, dar – a fost înlesnit de un punct câștigat cu ajutorul fileului în primul game, la minge de game pentru Gabi; așa că în loc de 1-0 s-a făcut 0-1 și, curând, 0-4. Ironic, două ore mai târziu, la 5-4 pentru Keys, un alt fileu, care a obligat-o pe Ruse să alerge disperată pentru a putea pune mingea în teren, a jucat un rol crucial într-un schimb electric, care a dus la minge de meci pentru americancă.

Apoi, dincolo de serviciu, Gabi a jucat constant lung pe reverul lui Keys, scoțând de acolo o mulțime de erori neforțate, de asemenea multe venite în momente cheie ale meciului. Gabriela a fost foarte disciplinată în această opțiune tactică, un alt element cu care i-a dereglat jocul americancei.

Pe lângă asta, românca și-a pus în valoare jocul ei de bază, care ar trebui să primească mai mult credit, pentru că atunci când funcționează, e o plăcere de privit. O jucătoare instinctuală de atac, Gabi lovește atât de curat și de agresiv încât, când apucă să intră în teren, te copleșește. Nu-i de mirare că Badosa spunea la US Open că nu era sigură dacă joacă cu Gabi Ruse sau cu Simona Halep. Când găsește acea zonă și acea coerență, cum a fost în setul al doilea, de exemplu, unul pe care l-a dominat copios, Gabi are un tenis cu ușurință de Top 20, dacă nu mai mult.

Ceea ce iarăși face cu regularitate atunci când are încredere e să câștige în serie, ceea ce o poate face copleșitoare. Cinci game-uri la rând în primul set, cinci game-uri la rând în setul al doilea, puncte cheie la rând, mingi direct câștigătoare atunci când e cu spatele la zid. La un moment dat, statistica acelor pressure points, adică punctele decisive de pe final de game-uri, arăta un 14-8 în favoarea ei.

Ceea ce încă nu face la fel de bine Gabi e să găsească acel killer instinct cu care să ucidă meciurile atunci când le are în mână. Să nu le mai lase să redevină echilibrate. Mare parte din cariera ei s-a lăsat trasă în meciuri maraton, acele slugfest-uri, cum sunt numite ele, bătălii de anduranță și de mare intensitate, în care e tot mai greu să te mai desprinzi pe măsură ce meciul avansează, și care te seacă de puteri. Cumva, așa s-a întâmplat și azi. Gabi a avut șansa ei, când s-a desprins în setul decisiv cu break, la 3-2, dar nu a reușit să mențină apăsată pedala de accelerație.

Sigur, asta nu trebuie să scoată din calcul meritele sau contribuția lui Keys, care nu-i tocmai o jucătoare pe care e atât de simplu s-o scuturi. Americanca a reușit acolo să facă break back imediat – poate că acel break de la 3-2 a venit o idee prea devreme pentru Gabi – și și-a regăsit constanța pe serviciu, făcându-l de două ori cu ușurință pentru a ajunge la 5-4. În vreme ce Gabi a avut de muncit pe serviciul ei. Efortul de la 4-5, când a avut de trecut prin focurile celor două mingi de meci, a consumat-o mult. Iar când a trebuit să servească iar la 5-6, când avea nevoie de toată inspirația și luciditatea pentru a ataca finalul de meci, n-a mai găsit energia pentru un alt game bun.

Gabi iese din turneul de simplu probabil cu sentimente mixte – a reușit destule, dar probabil merita chiar mai mult decât atât. Trebuie să fie mândră de ea, însă trebuie să aibă deja ochii ațintiți spre ce-i în fața ei: mai exact spre ce trebuie făcut pentru a face un alt salt calitativ, astfel încât să câștige, dățile viitoare, astfel de meciuri foarte strânse cu jucătoare de top, precum Radwanska, Gauff, Badosa sau Keys, pe care tinde să le cedeze la mare luptă. Când va face asta, va accesa cu siguranță și alt tip de încredere, dar și fazele avansate ale turneelor mari.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi