Gabriela Ruse câștigă cu Julia Grabher și revine în turul al doilea la US Open

Treizecizero | 27 august 2024

Gabriela Ruse e singura jucătoare din România care s-a calificat în turul al doilea la New York.

Gabriela Ruse e singura jucătoare din România care s-a calificat în turul al doilea la New York, după victoria, 6-2, 6-4, cu Julia Grabher. După Jaqueline Cristian, ceva mai devreme, și Ana Bogdan a părăsit competiția.

Bucură-te de cea mai nouă ofertă din 30-0 Shop

Gabriela Ruse a avut de tras pentru a-și vedea numele pe tabloul principal al US Open și în acest an, dar efortul ei din calificări a meritat din plin.

După ce a ajuns în main draw trecând de calificări pentru al doilea Slam consecutiv în acest an, Gabi a fost premiată cu un meci cum nu se putea mai potrivit, în fața unei jucătoare pe care o știa bine și pe care o învinsese în precedentele trei întâlniri. În plus, Grabher, fostă jucătoare, la fel ca și românca, de Top 60, este și în proces de recuperare după o accidentare care a forțat-o să lipsească între august anul trecut și martie. De când s-a întors, Grabher a jucat doar pe zgură, în turnee mai mici, căutându-și ritmul, iar la New York a intrat folosindu-și clasamentul protejat.

În condițiile astea, Gabi pleca cu prima șansă, cu mult mai multe meciuri în picioare în ultima perioadă și cu încrederea consolidată de cele trei victorii din calificări (în special ultima, cu Alexandra Eala, în care Ruse a avut de tras, revenind după pierderea primului set în fața unei foste câștigătoare de US Open la junioare în urmă cu doi ani). Iar toate detaliile astea au fost confirmate de realitatea de pe teren, acolo unde românca a fost în control permanent. Gabi și-a pierdut o singură dată serviciul, la 2-2 în primul set, dar a răspuns apoi cu o serie de patru game-uri cu care l-a și decis. Solidă pe primul serviciu și cu un bilanț măsurat în ce privește loviturile direct câștigătoare și erorile (17 / 18), Gabriela a forțat atât cât avea nevoie, tranșând setul al doilea cu un singur break.

Gabi e în turul al doilea la un Slam pentru a treia oară în carieră, și interesant că două dintre aceste situații s-au petrecut la New York. Ea va avea acum o misiune mult mai dificilă, urmând s-o întâlnească pe Barbora Krejcikova, recenta campioană de la Wimbledon și favorită 8 la US Open, în turul al doilea.

Cu puțin înainte ca Gabi să ia primul set se încheia, pe un alt teren, meciul Anei Bogdan. Și ea avea un bilanț anterior grozav cu adversara ei (4-0 în H2H, inclusiv o victorie într-un Slam, la AO). Precum Gabi, și ea adunase victorii importante recent, convertite în sfertul de finală reușit la Cleveland. Din păcate, momentul bun n-a fost prelungit și în această întâlnire cu Arantxa Rus, care s-a impus în două ore și un sfert, 6-4, 7-6.

Când s-au întâlnit ultima oară, în sferturile Transylvania Open din acest an, duelul celor două a fost dramatic, la un nivel foarte ridicat, iar Ana a avut nevoie de toată inspirația, efortul și susținerea publicului ca s-o întoarcă pe Rus din repetate situații limită, în acel 3-6, 7-6, 7-6 admirabil.

Însă exact acel ceva extra, luciditatea din acea zi, convingerea că nu va pierde indiferent de ce se întâmplă (sau poate și energia extra pe care i-a dat-o atunci publicul) a părut că-i lipsește azi Anei. Deși ele au existat, Ana nu a reușit să lege momentele bune cu adevărat; de fiecare dată când a luat meciul de coarne și și-a asumat inițiativa, a părut că e cu o clasă peste, însă de fiecare dată s-a oprit brusc. Așa s-a întâmplat în primul set, în care a revenit de la 2-5 la 4-5, dar și-a pierdut serviciul la a treia minge de set; la fel s-a întâmplat în al doilea set, când Ana a întors de la 0-3 la 5-3, numai pentru ca Rus să iasă din încercuire (la 30-30 pe serviciul ei) și să ducă meciul în tiebreak.

O înfrângere frustrantă – care o lasă fără victorii în acest an în turneele de Grand Slam – venită într-un moment în care, cel puțin judecând după ultimele semne și după bucuria ei recentă că a revenit la un nivel fizic bun, Ana avea mai multe de oferit în acest turneu.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi