Focus! Lucruri care ne-au atras atenția în ziua a treia la Australian Open
Radu Marina | 19 ianuarie 2022Avem deja meciurile din runda a treia în jumătățile superioare ale tablourilor. Osaka vs Anisimova și Alcaraz vs Berrettini vor merita o atenție specială.
Ash Barty și Naomi Osaka în curs de coliziune
După 6-0, 6-1 cu Lesia Tsurenko, Ash Barty a învins-o la fel de categoric și pe italianca Lucia Bronzetti, numărul 142 WTA. Barty s-a impus în 54 de minute – mai puțin că în primul tur – cu 6-1, 6-1, după o nouă evoluție splendidă. Liderul mondial nu a avut de înfruntat nicio minge de break. Cu opt ași, două puncte pierdute cu primul serviciu și 21 de lovituri câștigătoare (14 erori), Barty și-a asigurat calificarea în aceeași manieră entuziasmantă cu care ne-a obișnuit (și) anul ăsta: are deja șase victorii consecutive în 2022. De altfel, cu excepția primului meci al sezonului, cu Coco Gauff, Barty nu a pierdut mai mult de 4 game-uri pe set în 2022.
În turul următor, Ash are parte de o adversară diferită: Camila Giorgi, favorita 30 (6-2, 7-6 cu Tereza Martincova). Nici Giorgi n-a pierdut set până acum.
E o “provocare”, a spus Ash, care a adăugat că înțelege că vor momente în meci în care lucrurile nu depinde doar de ea. “Va trebui să servesc bine, să variez, să mă asigur că pot acoperi terenul, să neutralizez tot ce pot. Ea are capacitatea de a lovi puternic, fără să-ți dai seama că se întâmplă. De multe ori, meciul nu este în racheta mea, să fiu complet sinceră. Trebuie să fiu capabilă să neutralizez și să fiu agresivă când pot, dar și să fiu capabil să accept faptul că nu întotdeauna o voi face în condițiile mele. Aceasta este o parte importantă a confruntării noastre”, a prefațat Barty, dându-ne o idee despre cât de bine vede tenisul – pe teren și în afara lui.
Giorgi și Barty se vor întâlni pentru a 4-a oară, precedentele trei fiind câștigate de Barty; în ultimul (AO 2018), Giorgi a dus-o pe Ash în decisiv.
Cu 35 de lovituri direct câștigătoare, Naomi Osaka a gestionat bine un match-up care poate fi adesea confuzant; Madison Brengle e o jucătoare care servește adesea foarte încet și care lovește rareori vreun winner, dar poate avea abilitatea de a te atrage într-o cascadă de erori neforțate. De altfel, în palmaresul ei stă și o victorie la Serena Williams. Meciul acesta dovedește că Brengle poate fi periculoasă, în felul ei: Naomi a câștigat primul set la zero, dar a devenit frustrată spre mijlocul setului doi, când Brengle a început să se ajusteze la viteza loviturilor japonezei și a făcut break-ul pentru 4-3. Osaka s-a redresat rapid, evitând alte complicații: 6-0, 6-4 în 65 de minute.
În turul următor, Osaka a evitat un meci cu Belinda Bencic, care ar fi putut fi complicat (1-3 în H2H), dar va da peste o jucătoare posibil la fel de periculoasă, în persoana Amandei Anisimova. Americanca antrenată la acest turneu de Darren Cahill a câștigat cu 6-2, 7-5, continuându-și seria excelentă din acest sezon.
Și Osaka și Anisimova sunt neînvinse în 2022, iar întâlnirea lor va fi una în premieră, deci cu multe semne de întrebare. Cele două nici nu s-au antrenat vreodată împreună, a spus japoneza, așa că va fi interesant de văzut ce va rezulta din această ciocnire dintre două sportive cu lovituri foarte puternice.
Paula Badosa își întărește poziția
Anul trecut pe vremea asta, Paula Badosa nu era clasată în primele 50 de jucătoare ale lumii. Și multe lucruri erau neclare în cariera ei. Un an mai târziu, Badosa a urcat până pe locul 6, a câștigat deja un trofeu în acest început de sezon și continuă să adune victorii după victorii. Seria ei a ajuns acum la 7, după ce a trecut categoric (6-0, 6-3) de Martina Trevisan, un succes care o aduce pentru prima dată în turul 3 la Australian Open.
Badosa rămâne una dintre jucătoarele momentului, e de urmărit cât de departe ar putea ajunge la Melbourne. Momentan, jocul ei arată clar și solid, ea lovește cu o încredere pe care doar victoriile o pot aduce: se năpustește fără frică în mingi, nu îi e teamă să caute punctul din situații dificile, atacă des și își asumă riscuri.
Pentru prima ei optime de finală la Australian Open, Badosa trebuie să treacă de Marta Kostyuk, cea care a învins-o în turul doi pe Sara Sorribes Tormo.
Rafa Nadal prinde ritm
După o victorie de rutină, 6-2, 6-3, 6-4 cu Yannick Hanfmann, Rafa Nadal merge fără emoții în turul trei la Australian Open, punând în felul acesta încă o cărămidă la revenirea și la recăpătarea încrederii. Rafa ajunge la cinci victorii consecutive în acest început de an, arată proaspăt, cu poftă de joc și vesel. Iar faptul că nivelul lui de intensitate pare că se dezvoltă și capătă proporții de la meci la meci e din nou un lucru îmbucurător.
Cu toată istoria lui dificilă la Australian Open, Rafa nu a pierdut mai devreme de sferturile de finală la Melbourne din 2016. În turul următor, Nadal ar putea avea parte de un adversar care îl va testa ceva mai mult: se va vedea cu Karen Khachanov (favorit 28).
Carlos Alcaraz a ajuns deja la 10 victorii în Slamuri
La 18 ani, Carlos Alcaraz tocmai s-a calificat în premieră în turul trei la Australian Open. A făcut-o printr-o victorie în trei seturi cu Dusan Lajovic. Favorit 31 la această ediție – după ce anul trecut el se califica pe tabloul principal venind din calificări – Alcaraz l-a învins 6-2, 6-1, 7-5 pe Lajovic după un meci în care a generat 30 de lovituri câștigătoare și în care nu și-a pierdut serviciul niciodată.
Alcaraz s-a anunțat de anul trecut, iar acum, într-o formă fizică și mai bună, rămâne unul dintre cei mai interesanți și de perspectivă jucători ai noii generații din tenisul masculin. E puternic, e capabil să stea ore în șir pe teren pentru a pleca cu victoria, generează o forță incredibilă și are capacitatea de a transforma defensiva în atac fără mari dificultăți.
În turul trei, Alcaraz se vede cu Matteo Berrettini. Și ăsta-i un meci pe care nu vrei să-l pierzi.
Pablo Carreno-Busta îi oprește seria de 28 de victorii consecutive lui Tallon Griekspoor
Tallon Griekspoor, un jucător olandez de 25 de ani, a ajuns în Australia având în spate o serie impresionantă de 25 de victorii consecutive – adică cinci turnee câștigate la rând în circuitul Challenger.
Când a ajuns în Australia, olandezul și-a continuat seria la Melbourne Summer Set 1 (ATP 250) cu victorii la Koepfer și Popyrin, apoi s-a retras înaintea meciului cu Rafa Nadal. Dar a revenit bine la AO, unde l-a învins pe Fabio Fognini în primul tur: în trei seturi clare.
Cu Pablo Carreno-Busta, Griekspoor nu a mai rezistat, deși l-a dus pe spaniol în cinci seturi și a oferit o replică extraordinară pe parcursul celor patru ore de joc.
Victoria Azarenka și Jelena Ostapenko avansează pe sub radar
Înaintea turneului, spuneam că jucătoare precum Azarenka sau Ostapenko vor rămâne mereu periculoase, chiar dacă forma lor ori rezultatele nu indică neapărat asta. Sunt jucătoare suficient de experimentate, care n-au nevoie de prea multe pentru a-și ridica nivelul brusc.
După câteva zile de turneu, ambele sunt în turul trei. Victoria Azarenka, campioana AO din 2012 și 2013, s-a calificat în runda a treia la Melbourne pentru prima dată din 2016 (!), după 6-1, 6-2 cu Jil Teichmann. Ostapenko, care a avut un final de 2021 complicat, cu pauze și multe accidentări recurente (a fost forțată să se retragă chiar de la primul turneu al anului) e în turul trei al unui Slam pentru prima dată din iunie 2021. Letona a trecut, 4-6, 6-2, 6-4, de Alison Riske.
În turul următor, ne așteaptă câteva meciuri interesante. Azarenka se vede cu Elina Svitolina, care a beneficat de retragerea lui Harmony Tan în setul decisiv la 5-1. Iar Ostapenko se va vedea cu Barbora Krejcikova.
Best of the rest
🔹 Târziu în seară, Gael Monfils a trecut în mare viteză de Alexander Bublik, 6-1, 6-0, 6-4. Greu de crezut acum că Monf a suferit pe parcursul unei serii de 15 luni fără vreo victorie oficială (care include, adevărat, și pauza pandemică). „Mă simt bine. Mă simt puternic. Simt că m-am întors”, a zâmbit Gael la interviul de după meci.
🔹 Maratonul zilei l-a avut drept câștigător pe favoritul 14, Denis Shapovalov, care a câștigat în 4 ore și 25 de minute contra lui Soonwoo Kwon, 7-6 (6), 6-7 (3), 6-7 (6), 7-5, 6-2. Shapo: „Probabil că o să dorm în baia de gheață diseară”.
🔹 Adrian Mannarino pândea de ceva vreme un upset important la un Slam și l-a reușit acum, eliminându-l în trei seturi pe Hubert Hurkacz, favorit 10 aici: 6-4 6-2 6-3.
🔹 A fost ziua execuțiilor funky la AO. Pablo Carreno-Busta a câștigat un punct de dincolo de fileu, la propriu, în vreme ce Sebi Korda a reușit un winner care l-a confuzat pe Moutet.
🔹 Programul de joi le include pe cele trei românce rămase în competiție. Simona va avea de așteptat ceva ca să intre pe teren; ea e ultima pe Rod Laver. Irina și Sorana vor juca încă o dată în același timp, ca și în prima rundă; ele-s programate în al doilea meci al zilei pe terenurile 8, respectiv 5, fiecare urmând câte unui meci de dublu.
Twitter Fun
Foto main: Jimmie48Photography
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română