Federer își face introspecția: "Pe parcursul anului, am devenit un alt jucător. Am căpătat obiceiuri proaste!"
Adrian Țoca | 4 decembrie 2013Federer se pregătește deja de mai bine de două săptămâni pentru noul sezon și spune că își dorește un decembrie cu antrenamente intense, ca să-și recapete condiția fizică obișnuită. Până atunci, admite că a făcut greșeli în 2013, dar spune că perioada proastă din acest an l-a ajutat.
Cum era logic să se întâmple, Roger Federer a survolat scurt perioada de vacanță și s-a întors mult mai repede la antrenamente în vederea noului sezon, într-un moment în care alți jucători nici nu-și începuseră pauza. La nici două săptămâni distanță de finalul Turneului Campionilor, Federer începuse deja să se antreneze în Dubai și a renunțat la orice activitate promoțională sau turneu demonstrativ înaintea sezonului 2014, tocmai ca să recupereze la capitolul pregătire. Elvețianul spune că, dacă va reuși să treacă prin antrenamentele intense din decembrie fără alte probleme fizice, estimează că va recupera timpii pierduți și va ajunge din nou la un nivel normal de fitness în luna aprilie a anului viitor.
„Nu văd vreun motiv pentru care n-aș putea să-mi regăsesc un nivel de joc bun în 2014 și să obțin din nou câteva victorii mari. Încă mai am obiective importante, și cred că le pot atinge. Pentru că, în mod cert, n-am uitat cum să joc tenis într-un singur an. La urma urmelor, încă eram numărul 1 în toamna lui 2012, iar la finalul sezonului 2013, din momentul în care spatele meu a început să se simtă mai bine, rezultatele s-au îmbunătățit vizibil. Am ajuns în finala de la Basel și în semifinalele de la Paris și Londra, plus câteva victorii la jucători de Top 10 fără să joc cel mai bun tenis al meu, ceea ce e încurajator”, a spus Federer, în primul interviu mai amplu de după finalul sezonului.
Elvețianul a atins mai multe teme interesante, inclusiv despre momentele critice traversate în 2013, de departe cel mai slab an al său din momentul în care a intrat în elita tenisului.
„Date fiind circumstanțele, până la urmă a fost un sezon interesant. Niciun an nu e pierdut. Nu e nimic plăcut să fii accidentat, bineînțeles, dar a fost o experiență cu învățăminte, la care a trebuit să mă ajustez. Iar pe lângă problemele la spate, am avut de depășit și alte obstacole, genul de probleme cu care nu m-am confruntat în ultimii 10 ani. A fost o perioadă diferită, dar utilă. A fost interesant să văd cum mă ajustez, cum au reacționat oamenii și cum am reacționat eu la criticile lor. De-a lungul anului, au fost momente în care abia mă puteam mișca așa cum trebuie, și, cu toate astea, eram criticat aspru”.
Neobișnuit cu accidentările, Federer le-a manageriat destul de neinspirat, alegând să joace „meciuri care n-ar fi trebuit să aibă loc vreodată”, cum a spus în altă ocazie, și a decis să le joace doar pentru că „nu m-aș simți bine să lipsesc cinci, șase luni din circuit”. Culmea, l-a trădat tocmai una dintre marile lui calități, inspirația în alcătuirea programului. Roger, pe acest subiect:
„A fost, per total, un an foarte greu. Începuse bine, cu semifinala din Australia, dar perioada dintre martie și octombrie este de uitat. Problemele la spate au început în martie, la Indian Wells, după meciul cu Ivan Dodig. N-ar mai fi trebuit să mai rămân în turneu. Meciurile următoare, cu Stanislas și cu Rafa, au cerut prea mult de la mine. După asta, nu m-am mai putut antrena aproape deloc și am rămas în urmă cu programul de pregătire. Și nici n-am mai putut să recuperez din mers, pentru că problemele la spate au reapărut. În timpul verii, ar fi trebuit să renunț de asemenea la turneele de la Hamburg și Gstaad. Toate alegerile astea m-au costat și m-au deturnat de la cursul firesc”.
Despre înfrângerea cu Stakhovsky
„Este, bineînțeles, una dintre cele mai mari dezamăgiri ale anului. Am ajuns la Wimbledon convins că am șanse să câștig turneul pentru a opta oară. Pe de altă parte, n-a fost neapărat o surpriză, pentru că la Paris n-am jucat deloc bine. Apoi, la Wimbledon s-a dat startul unor probleme mai mari”.
Despre seria de înfrângeri la jucători slab clasați
„Eșecurile fac parte din sport. Ceea ce contează este cum reacționezi. Pentru mine e mai important să fiu sincer cu mine. Sunt genul de persoană care pune mereu întrebări, care interpelează, care ia în calcul absolut toate detaliile. Făceam asta și atunci când lucrurile mergeau bine pe teren pentru mine. De asta nu sunt afectat de critici așa de mult”.
Despre finalul de sezon
„Când, în fine, m-am putut concentra la tenis, rezultatele au fost încurajatoare. E un pas mare, care mă face să vreau mai mult. Mi-am regăsit încrederea în mine. Atmosfera din jurul meu a redevenit una bună, echipa și-a regăsit entuziasmul. Față de vară, diferența e uriașă. În mod cert mă distrez din nou pe teren, ceea ce este nu doar o mare ușurare, ci și un motiv de optimism”.
Despre pregătiri
„Mă focusez în întregime pe antrenamente, fără meciuri sau turnee demonstrative. Vreau să mă antrenez intens în Dubai și sper să o pot face evitând alte potențiale accidentări. Dacă totul va merge bine, până în aprilie ar trebui să îmi recapăt condiția fizică maximă. Voi mai testa și alte tipuri de rachete, pentru că încercările de la Hamburg și Gstaad n-au fost concludente, din cauza problemelor la spate”.
Despre participarea în Cupa Davis în 2014, în condițiile în care Wawrinka este acum jucător de Top 10
„Știam oricum că Stan Wawrinka poate bate pe oricine, el nu are nimic să-mi demonstreze mie sau altcuiva. Situația cu Cupa Davis este la fel ca în urmă cu doi ani. Voi lua o decizie în perioada următoare. Mă bucur mult că Elveția a avut doi jucători în semifinalele World Tour Finals”.
Despre declarația lui Novak Djokovic, cel care a spus că „Federer e încă foarte puternic, dar anul acesta a fost ceva mai lent, nu s-a mai mișcat la fel de bine ca de obicei, așa se explică rezultatele lui”.
„Are dreptate. Nici n-aș fi avut cum să mă mișc la fel de bine, în condițiile în care nu m-am antrenat și mi-am pierdut încrederea. Nu simt că sunt la fel de rapid precum în anii cei mai buni. Însă, chiar și așa, încă mai pot să concurez cu cei mai buni din lume. Luni întregi, am jucat cu frică de durere, mi-a fost teamă să mă mișc corespunzător, iar asta mi-a atras niște obiceiuri noi și proaste în mișcarea pe teren. Am început să fiu mai evaziv, mai ezitant, să-mi pierd agresivitatea obișnuită. N-am mai fost la fel de pozitiv în joc, am făcut un pas în spate. Cumva, din mers m-am schimbat, am devenit un jucător diferit. Acum am nevoie de un pic de timp ca să-mi scot toate aceste obiceiurile proaste din sistem și să redevin eu. Dar sunt foarte optimist în această privință”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română