Mereu subestimat, dar mereu constant, Roberto Bautista Agut e antidotul pentru Daniil Medvedev, pe care l-a învins pentru a treia oară din tot atâtea întâlniri.
La debutul turneului, spuneam că Miami poate fi pentru Daniil Medvedev o bună ocazie pentru a-și mai trece un titlu Masters în cont. Argumentele erau destule: rusul venea după titlul de la Marseille, era poate cel mai în formă jucător de pe tablou și nu avea pe traseu adversari care să-i ridice mari probleme.
E drept, exista unul. Însă nu era cert că va și ajunge la întâlnirea cu rusul. Și asta pentru că Roberto Bautista Agut – că despre el e vorba, a avut parte în 2021 de rezultate fluctuante: eșec în primul tur la Australian Open, dar finală la Marseille, eliminare în turul doi la Rotterdam, urmată de finală la Doha, apoi turul doi la Dubai. Plus, jocul spaniolului nu pare musai avantajat de cât de sus sare mingea în condițiile de la Miami, tenisul său fiind mai degrabă echipat pentru suprafețele unde mingea sare ceva mai jos.
Bautista Agut a păstrat acest trend oscilant al rezultatelor din acest an. Și-a făcut greu loc pe traseu la Miami, având dificultăți cu Jan Lennard Struff (victorie în trei seturi) și apoi salvând o minge de meci în victoria cu John Isner, meci care a avut nevoie de tiebreak în setul decisiv.
Și așa a ajuns la întâlnirea cu Daniil Medvedev, favoritul principal, numărul 2 mondial și cel mai în formă jucător în 2021. Un Medvedev care după spaima trasă cu Popyrin, când a terminat meciul într-un picior din cauza crampelor, a avut, în optimi, un meci relativ facil, câștigat în două seturi scurte cu Frances Tiafoe. Însă RBA are un avantaj neașteptat în acest match-up contra rusului, în care a câștigat acum pentru a treia oară la rând, poate neașteptat de clar: 6-4, 6-2, în drum spre a patra sa semifinală de Masters.
Când a aflat că urmează să-l înfrunte pe Bautista Agut, Medvedev a făcut câteva declarații foarte interesante înaintea partidei: ,,Nu-mi pasă cu adevărat cum arată scorul întâlnirilor directe dintre mine și el. Aștept cu nerăbdare meciul. Roberto e un jucător al naibii de bun. De câte ori am jucat sau m-am antrenat cu el, am simțit că ar trebui să fie mai sus în clasament. Dar cred că sunt motive pentru care nu e mai sus, și voi încerca să fac ceva cu asta mâine”.
Medvedev încerca să spună că îi știe vulnerabilitățile lui Bautista Agut, al cărui cel mai bun loc ocupat a fost locul 9, în noiembrie 2019, și că de data asta știe cum să profite de ele.
În realitate, pe teren, Medvedev n-a încercat nimic special; și nici n-a dat senzația că are vreun plan cu care să evidențieze slăbiciunile din jocul lui Roberto. Așa că am văzut încă o victorie scurtă și concisă (așa cum au fost și primele două, obținute la Chennai 2017 și Cincinnati 2020) din partea lui Bautista Agut, care a demonstrat iar că știe ce și cum trebuie jucat împotriva rusului. Pentru că așa se întâmplă când stilul de joc al adversarului îți convine, iar matchup-ul e în favoarea ta.
Înainte de orice altceva, problema lui Medvedev într-un meci cu Bautista Agut e că nu îi convine că spaniolul joacă la fel de razant ca el uneori, că alternează, că schimbă traiectoriile, că face aceleași combinații pentru a câștiga puncte, că e foarte echilibrat în defensivă și atac, că e capabil să iasă rapid din defensivă, și că poate rezista cât e nevoie în defensivă pentru a câștiga un punct.
Bautista Agut poate face foarte bine ce face și Medvedev. Iar când două astfel de stiluri se întâlnesc, avantajat va fi jucătorul mai așezat, mai cumpătat și mult mai răbdător. Spaniolul nu oferă breșe, nu greșește și jocul lui e atât de compact, iar asta îl face pe Medvedev să pluseze și să încerce mai mult decât trebuie – iar cel mai bun exemplu e evoluția setului doi, unde practic rusul n-a mai ținut cont de nimic; după 30 de minute de joc scorul era 5-1 pentru Bautista Agut pe fondul unui joc haotic, în care Daniil a mizat doar pe o agresivitate venită, probabil, din frustrarea că nici de data asta n-a găsit un plan funcțional.
Când ne gândim câți jucători din circuit încearcă să găsească un antidot împotriva lui Medvedev și câți se plâng că nu știu ce au făcut greșit într-un meci pierdut cu acesta, e remarcabil ce reușește Bautista Agut cu unul dintre cei mai periculoși și versatili jucători din tenisul masculin. Nu doar că îl învinge, dar îl învinge clar, fără că rusul să aibă prea multe de oferit.
E o altă dovadă că sunt meciuri în care realmente nu contează nici câte titluri ai, nici ce loc ocupi în clasament și, uneori, nici încrederea sau forma adversarului. Ci doar dacă îți place cum vine mingea din partea cealaltă a fileului. Cum spunea Andy Roddick, ,,rezultatul unui meci nu este influențat atât de clasamentul jucătorilor, cât de match-up și de forma de moment”.
Noua generație profită de oportunitățile apărute la Miami
În lipsa lui Djokovic, Nadal, Federer, Thiem, dar și a altor jucători foarte valoroși și experimentați (Wawrinka, Murray), o parte din noua generație de jucători strălucește la Miami. Cu excepția lui Roberto Bautista Agut (32 de ani), toți ceilalți jucători calificați în sferturi sau semifinale au sub 25 de ani. E vorba de Stefanos Tsitsipas (22 ani), Hubert Hurkacz (24), Andrey Rublev (23), Jannik Sinner (19), Sebastian Korda (20) și Alexander Bublik (23).
Dintre ei, a părăsit turneul aseară Bublik, învins de excelentul Jannick Sinner, 7-6, 6-4, într-un meci pur și simplu spectaculos (meritul îi aparține într-o foarte mare măsură și lui Bublik). După calificarea în sferturile de finală de la Roland Garros de anul trecut, Sinner, despre care Bublik a spus că „e un robot” reușește acum un nou rezultat mare. E prima lui semifinală la un turneu Masters, după un parcurs în care a trecut de Hugo Gaston, Karen Khachanov (14), Emil Ruusuvuori și Alexander Bublik.
Dacă prezența lui Stefanos Tsitsipas într-o fază avansată a unui Masters nu mai e o surpriză, grecul confirmându-și astfel statutul de favorit, pentru ceilalți e o noutate.
Hubert Hurkacz, unul dintre cei mai interesanți jucători din această generație, a revenit la formă după o perioadă mai puțin fastă și s-a calificat pentru a doua oară în sferturile unui Masters. Sebastian Korda, tânărul de 20 de ani care a jucat și câștigat mult în 2021 (finală la Delray Beach, titluri câștigate în challenger-urile de la Eckental și Quimper) și despre care același Andy Roddick spunea că s-ar putea să fie americanul cu cel mai înalt potențial din ultimii mulți ani, a reușit acum să ajungă în premieră în sferturile unui Masters. Iar Andrey Rublev – cu rezultate foarte bune la multe turnee, dar majoritatea la categoria ATP 500 – va juca acum a doua oară în sferturile unui ATP 1000.
Știm o semifinală, cea dintre Bautista Agut și Jannik Sinner. Astăzi urmează să se dispute sferturile dintre Sebastian Korda și Andrey Rublev (prima întâlnire), respectiv Tsitsipas vs Hurkacz (7-1).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română