Exclusiv | Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open: „Turneul a revenit de la 0-2 la seturi și minge de meci. Și continuă”
Adrian Țoca | 27 iunie 2023Directorul Transylvania Open citează insistența sufocantă a echipei sale drept unul dintre motivele principale pentru care TO2023 se întâmplă.
Transylvania Open a câștigat titlul de cel mai bun turneu WTA 250 din lume anul trecut și a fost apreciat, practic, de mai toată lumea tenisului, de la jucătoare la fani, de la oamenii WTA la media. Dar tenisul e o lume complicată, iar toate acele laude au devenit mai puțin importante în momentul în care realitatea din teren s-a modificat brusc, odată cu anunțul făcut de WTA în ce privește revenirea în China. Aceeași fereastră de oportunitate care s-a deschis în 2021 a fost închisă acum, de aceleași forțe independente de intențiile pozitive ale organizatorilor TO. Și, pentru un moment, turneul clujean a devenit victimă colaterală. Dar, împrumutând până la capăt din abilitățile personajului fantastic care dă și imaginea turneului, Transylvania Open s-a întors, reluându-și locul în calendarul de toamnă și în 2023.
Și nu oricum, ci în condiții remarcabile. În octombrie, calendarul WTA va fi Asia și Cluj. Și atât. Iar Transylvania Open prinde ultima săptămână a sezonului regulat, cea care poate să vină – așa cum am văzut la minunata ediție de debut din 2021 – cu bonusuri neașteptate, în funcție de cum evoluează lupta de calificare la WTA Finals.
Despre toate astea, cu multe detalii captivante din culise, am vorbit cu directorul Transylvania Open, Patrick Ciorcilă.
*
Știm că n-a fost deloc simplu ca ediția 2023 să devină realitate. Ce ne poți spune despre drumul pe care l-ați parcurs până la momentul anunțului oficial de azi? Cât de complicat a fost ca Transylvania Open să rămână în calendar?
Mai complicat ca niciodată. A fost un rollercoaster emoțional. Eu tot glumeam că a fost ca un meci de cinci seturi în care am revenit de la 0-2 la seturi, 2-5 în setul trei și minge de meci. N-am mai crezut că se poate. Noi cred că discutăm cu ei din noiembrie-decembrie anul trecut. Am făcut tot ce trebuia, mai mult decât atât. Am avut și cel mai bun turneu de 250 din lume anul trecut. Dar, întrucât au revenit turneele din China, practic nu a mai depins nimic de noi, iar WTA nu mai aveau pârghiile necesare să păstreze turneele din Europa, în paralel cu cele din China. S-a revenit, practic, la situația din 2019, pre-pandemie.
Dar am avut așa o combinație de noroc și de conjunctură, astfel încât vom continua și vom fi singurul turneu din Europa din tot sezonul indoor. Practic, în toată luna octombrie nu mai există niciun turneu în Europa. O să fie Asia și cu noi, asta e o chestie mișto.
Trebuie spus că pe poziția respectivă, cea care a mai rămas liberă, noi ne luptam cu alte două candidaturi, cu un turneu în India și un turneu în Spania. Și atunci, ei au ales să meargă cu noi. Au ales să meargă cu noi pentru că noi am livrat, pentru că am fost cel mai bun turneu de 250 din lume și pentru că oamenii vorbesc frumos despre noi. Uite că și România a câștigat o luptă cu niște țări mult mai puternice, ca resurse.
Deci, practic, turneul a fost out. Și apoi a revenit.
Exact, turneul a fost total out, eram pregătiți pentru asta, am și filmat un interviu în care explicam de ce s-a întâmplat așa, explicam fanilor de ce nu mai poate fi turneul aici. Dar, cumva, mă felicit că am luptat până în ultimul moment, chiar asta pot să zic că am făcut, adică i-am înnebunit cu telefoane, cu mail-uri, am încercat să le explic cât de important e pentru România, pentru noi, pentru tenisul românesc să ținem turneul ăsta aici. Și ei au văzut că dorința noastră e foarte mare. Bineînțeles că am avut și noroc, a fost și conjunctura – au fost niște schimbări la un turneu din China, care nu s-a mai întâmplat, iar noi am fost acolo. Dar dacă noi nu eram așa perseverenți și nu stăteam să credem până în ultimul moment, cu siguranță nu s-ar fi întâmplat nici așa.
Cred că e foarte important că avem continuitate, că e al treilea an când organizăm, că stăm în circuit. Puțină lume probabil că înțelege din afară cât de greu e să accesezi lumea asta și ce lume închisă e. Adică noi concurăm cu organizatori de turnee care au turnee de 20-30 de ani, care au moștenit licențe, e foarte complicat să intri în lumea asta. Clar, e bine că turneul se întâmplă și există o continuitate, iar jucătoarele noastre pot să joace măcar odată pe an acasă.
Așadar, perioada de desfășurare e 14-22 octombrie. E ultima săptămână din sezonul regulat, nu? Cum vi se pare perioada?
E ultima săptămână din sezon, da. După aceea mai e WTA Elite Trophy, iar mai apoi WTA Finals. Perioada de desfășurare înseamnă un mare avantaj, în primul rând că suntem singurul turneu din Europa. Ne suprapunem cu ultimul turneu de 250 din China, deci va fi la final de circuit de China, după ce jucătoarele au stat acolo o lună, au jucat turneele mari, și atunci multe din ele probabil că pleacă, dar au nevoie în continuare de puncte, fie pentru Turneul Campioanelor, fie pentru Australian Open. Deci, cu siguranță o să avem un turneu atractiv la Cluj.
Ca nume principal aș zice că mă bucur mult să o avem pe Sorana Cîrstea, de mult timp am discutat cu ea și de multe ori nu s-a potrivit programul, dar acum ne-a confirmat 100% că va fi acolo. E posibil să fie una dintre principalele favorite la ora turneului, fiind în zona top 30, deci cu siguranță e un nume super atractiv pentru noi. Va fi prima dată când Sorana joacă la Cluj la turneu. Momentan știm doar româncele, deci o să le avem pe afiș și pe Sorana, Ana, Jacqueline și, probabil, Irina Begu, ele toate patru mi-au zis că vor să joace atâta timp cât o să fie sănătoase.
Dar țintim, așa, neoficial, și alte jucătoare. Svitolina, cu Bouchard, cu Emma Raducanu, deja am luat legătura cu Krejcikova, care trebuia să vină anul trecut, dar nu a mai venit. Cu Muchova iarăși aș vrea. Cu Muchova e o poveste interesantă. Îl știu pe antrenorul ei de când jucam turnee Futures, iar anul trecut mi-a scris, cu două-trei zile înainte de turneu, uite, eu-s antrenorul Muchovei, a fost accidentată, acum e pe 200 și ceva, dacă poți să-mi dai un wildcard pe main draw pentru ea. I-am spus că, din păcate, nu am cum să-i dau la acel moment, că avem româncele, și nu pot da unei jucătoare din afara țării. Și nu s-a putut nici în calificări, pentru că erau deja toate date. Și între timp uite că a făcut finala Roland-Garros și acum ne-am dori noi să vină.
Oricum, e devreme, cu siguranță multe jucătoare vor veni fără să le contactăm noi. Mai ales că se duce vorba; ele vorbesc între ele, despre ce condiți sunt aici, de la hotel la organizare, și atunci multe aleg să vină aici.
Cu ce vreți să veniți nou la ediția a treia?
O să fie niște schimbări de setup interesante și la teren, și la terenul central, pe partea de tribune. Am regândit un pic tot conceptul, clar că vrem să venim și cu experiențe noi și pentru jucătoare, poate și cu zone dedicate publicului în exteriorul sălii, dacă ne permite vremea. Cu siguranță în fiecare an vrem să venim cu multe lucruri noi, dar vrem să și păstrăm ceea ce a fost bun, pentru că au fost foarte multe lucruri frumoase, și atunci dacă ceva merge bine, nu vrei să schimbi, știi?
După toate emoțiile prin care ați trecut, ce vă doriți cel mai mult pentru acest eveniment, care e motivația voastră cea mai mare acum?
Momentan, suntem super fericiți că se întâmplă evenimentul, că putem să-l confirmăm, pentru că noi, în ultimele 6 luni, am lucrat la turneul ăsta exact ca și cum s-ar întâmpla. Asta am și zis: până în ultimul moment, trebuie să lucrăm la tot – de la partea de sponsor, organizare, absolut tot – exact ca și cum turneul ar avea loc. Și de aceea sunt super liniștit din punct de vedere al organizării, pentru că avem totul pregătit, nu suntem stresați că ne presează lucrurile. Avem sponsorii discutați deja, majoritatea sponsorilor mari au fost lângă noi până în ultimul moment. Chiar mă așteptam să-și regândească bugetele, să le mute, să renunțe, dar ne-au zis că ei sunt acolo all in cu noi. Asta a contat foarte mult, că am avut pe ce să ne bazăm. Toți abia așteaptă să fie acolo, mulți dintre ei chiar au venit cu și mai mult decât înainte.
Și, bineînțeles, avem aceeași ambiție de a ținti foarte sus. Eu am și zis anul trecut, și m-am ținut de ceea ce am zis, că vreau să țintim către un turneu de 500. Am făcut tot ce se poate posibil să se întâmple, nu s-a întâmplat, nu a depins de noi, dar în continuare ne dorim asta.
Dar trebuie să înțeleagă toată lumea că un turneu de 500 pentru România e foarte mult. Sunt eforturi foarte mari și ne luptăm cu piețe din Vest mult mai competitive. Pentru că în România nu există aceeași vizibilitate, nu există aceleași prețuri la bilete, deci cu siguranță e greu să ne luptăm cu ei.
Reversul medaliei e însă că România e unul din cele mai populare locuri pentru tenisul feminin. Pentru WTA, România e una din cele mai populare piețe, raportat la ce am văzut în exterior. Asta se datorează faptului că avem foarte multe jucătoare românce de top, și faptului că Simona Halep a reușit rezultatele pe care le-a reușit. Asta a atras vizibilitate, oamenii s-au uitat la televizor la adversarele ei. Deci cumva atrage mai mult decât un turneu masculin la momentul acesta.
Ați avut recent Sports Festival. Cum a fost evenimentul și cum îi vezi viitorul?
A fost a patra ediție în șase ani și cea mai tare ediție ever. Eu am fost super mulțumit de ce s-a întâmplat, ca număr de oameni în primul rând. Dar și mai important de atât a fost faptul că s-a înțeles foarte bine conceptul. Oamenii au venit acolo, copiii cu părinții veneau și știau exact ce vor să facă, ce vor să încerce.
Mi s-a părut că universul sportului din România, mai ales COSR, care a fost un incredibil partener pentru noi, cu toții au venit lângă noi cu resursele cu care puteau. Toți mi-au dat un feedback incredibil din punct de vedere al conversiei. Adică, după eveniment, foarte mulți copii care sunau să se intereseze. Sunt multe sporturi care nu au ocazia să se promoveze în mod normal. Am avut discuții cu cineva de la baseball, de la ski fond, de la rugby, sporturi care sunt mai puțin populare, le e foarte greu să iasă în față. Și atunci asta am făcut noi. Le-am adus noi în centrul atenției. I-am pus pe picior de egalitate cu celelalte sporturi. Și văd foarte mare viitor cu Sports Festival în România, în sensul să-l continuăm și să încercăm să-l extindem mai mult în Cluj, de ce nu și în alte orașe, doar că avem nevoie de infrastructură. Și îl văd extins și internațional ca și concept.
Avem multe idei pentru anul viitor, și atunci ce mă bucură e că a devenit un etalon. Sports Festival devine un brand pentru ce se întâmplă în România. Și e super faină sinergia asta, că vara avem un eveniment foarte mare dedicat sportului de masă, cu brand-ul nostru, iar toamna avem un eveniment dedicat sportului profesionist, cu aceeași echipă. Cumva, brandul Transylvania Open trage în sus Sports Festival, iar Sports Festival trage în sus Transylvania Open.
Am avut nevoie de șase ani ca să ajungem aici. Durează până ajungi să le explici oamenilor ce vrei tu să faci, cine ești și așa mai departe, până se leagă, deci da, lucrurilea astea nu merg de pe o zi pe alta. Dar am și muncit mult, lucrul ăsta nu ni-l poate lua nimeni. Ne-am și băgat într-o industrie în care, din păcate, în România nu e focusul necesar. Vedem acum că Ministerul Sportului nu mai există, ne dăm seama ce semnal se dă, unde e sportul ca prioritate în România. Și atunci e clar că tu te lupți pe o zonă care e foarte puțin exploatată. Pe de o parte, e o oportunitate. Dar pe de altă parte, ar fi mai bine să fim cât mai mulți, să investim cât mai mulți în sport în România. Pentru că știm că sportul înseamnă sănătate, înseamnă educație.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română