Excelenta Sorana Cîrstea, oprită de Iga Swiatek, la capătul unui meci superb în optimile AO
Andrei Năstase | 24 ianuarie 2022Acum aproape doi ani, pe când avea 19 ani, Iga Swiatek a câștigat titlul la Roland Garros. A făcut-o jucând un tenis modern, agresiv și greu de contrat. Un tenis pe care Sorana îl joacă și ea de mulți ani. Și l-a jucat aproape fără cusur și azi, când doar câteva puncte i-au lipsit pentru a merge mai departe la AO2022.
Sorana Cîrstea face un meci fantastic, dar pierde în optimile de finală ale Australian Open, învinsă de o Iga Swiatek care a participat din plin la spectacol.
A fost 5-7, 6-3 și 6-3 pentru Swiatek, care a rezistat mai bine în ultimele game-uri ale unei întâlniri tensionate și lungi – două ore și jumătate -, în care diferențele dintre învinsă și învingătoare au fost minime.
Sorana a jucat pentru a doua ei calificare într-un sfert de finală de Grand Slam, după cel reușit în 2009, la Roland-Garros.
Acum aproape doi ani, pe când avea 19 ani, Iga Swiatek a câștigat titlul la Roland Garros. A făcut-o jucând un tenis modern, agresiv și greu de contrat. Un tenis pe care Sorana îl joacă și ea de mulți ani. Și l-a jucat aproape fără cusur și azi, când doar câteva puncte i-au lipsit pentru a merge mai departe la AO2022.
A fost prima întâlnire dintre cele două. Și abia le așteptăm pe următoarele!
Sorana a început din nou agresivă și inspirată la retur, a deschis cu break, și-a apărat serviciul și ne-a arătat, cât se poate de limpede, care-i sunt intențiile: să fie agresoarea, să joace în termenii ei, cu schimburi scurte și plate. Și dure.
Sorana știa că trebuie să decidă ea punctele și să o forțeze pe Iga să se apere. Sau să participe pasiv. A făcut asta în primele minute, când a avut și o minge de dublu break pentru 3-0, însă Swiatek a pus piciorul în prag.
Poloneaza ne-a dat primele semne ale tenisului ei ofensiv și spectaculos, a avut trei șanse să-și recupereze break-ul, însă Sorana n-a vrut să audă. Ea s-a menținut înainte la 3-1 și la 4-2, însă n-a mai reușit să pună presiune pe serviciul advers. Or asta i-a dat încredere lui Swiatek. Mai relaxată și mai agresivă, ea a profitat de un game mai slab pe serviul Soranei (inclusiv două duble greșeli) și a egalat la 4.
Aici, favorita a șaptea a putut răsufla ușurată: a trecut cu bine prin furtuna primelor game-uri. Și a început să pună tot mai multe întrebări incomode la retur.
A fost rândul Soranei să răspundă. A făcut-o răspicat, exact când a servit pentru a rămâne în primul set. Cu câteva mingi direct câștigătoare, ea a salvat o minge de set și a tăiat brusc elanul adversarei. Mai important, Sorana s-a urcat brusc nivelul la care este, cum au spus și comentatorii britanci azi, unplayable.
Poloneza nu-și poate reproșa prea multe pentru jocul din ultimele trei game-uri ale primului set, pentru că Sorana le-a câștigat în stilul ei categoric. Și frustrant pentru oricine privește din capătul celălalt al terenului.
Primul set ne-a confirmat nu doar că Sorana are armele necesare pentru a câștiga meciul ăsta, dar ne-a amintit și că Swiatek are nevoie de ceva mai mult timp pentru a-și pregăti lovitura de forehand. Iar dacă e grăbită, ea poate avea probleme, așa cum a avut în finalul acestui set. Și cum are, de regulă, cu jucătoarele care o agresează. Iga preferă schimburile mai liftate pe forehand, o vedem lovind și forehand-ul tip lasou (tocmai de-asta e mai periculoasă pe zgură), iar asta o face și vulnerabilă la mingile joase și iuți, lovituri care o forțează adesea să îngenuncheze până la nivelul terenului.
Or loviturile plate sunt a doua natură pentru Sorana.
Și după două game-uri mai generoase în debutul setului doi, Sorana și-a intensificat din nou atacurile. Rezultatul? I-a luat din nou din timp lui Swiatek, a egalat imediat la 2
„Până la urmă, indiferent cine e de partea cealaltă a terenului eu trebuie să-mi văd de jocul meu“, spunea Sorana în prefața acestui meci cu Iga Swiatek.
Și până aici, la set și 2-2, nu doar că și-a văzut de jocul ei, dar jocul ei a fost puțin prea bun pentru Iga Swiatek.
Însă într-un meci atât de echilibrat, doar câteva puncte pot schimba dinamica meciului. Și din păcate pentru Sorana, ea și-a pierdut serviciul în game-ul următor (de la 40-15), într-un moment în care ar fi putut să testeze și mai mult rezervele de încredere ale adversarei.
Rezerve care s-au refăcut și au ajutat-o pe poloneză intre în teren, să dicteze mai des și să câștige – în ciuda eforturilor Soranei – setul al doilea: 6-3.
Dar n-a fost o transformare dramatică: nici nivelul Soranei n-a scăzut prea mult, nici al Igăi n-a crescut fantastic. Însă jocul mai îngrijit al polonezei a condus la ceva mai multe schimburi lungi, raliuri în care Swiantk s-a simțit mai confortabil.
Așa că setul decisiv a început cu senzația că Sorana e cea care trebuie să mute. Cu foaia din nou goală, românca a luat-o de la capăt, de la lucrurile de bază: atentă să pună prima minge de serviciu în teren, hotărâtă să lovească cu poftă în fiecare minge mai scurtă a adversarei, Sorana și-a câștigat primele două game-uri de serviciu și a reușit să scurteze din nou lungimea schimburilor de mingi. În loc de raliuri, puncte decise pe a treia sau a patra lovitură. Și decise – când cu spectaculosul ei rever în lungul liniei, când cu o dreaptă năprasnică în cros – de Sorana.
Câțiva centimetri i-au lipsit româncei să facă break-ul pentru 3-1. Au fost patru șanse de break pentru Sorana, iar game-ul ăsta de șase egalități a întors din nou lucrurile.
Sorana părea nu doar mai agresivă, dar și mai inspirată și mai curajoasă, Swiatek s-a clătinat, dar faptul că a rămas în picioare a însuflețit-o. Poloneza a făcut primul break din decisiv, s-a așezat pe bancă la 3-2 și a strâns pumnul spre boxa ei.
N-a mai apucat să spună și I got this, că Sorana s-a și regrupat. Calmă, după ce precedentul game o enervase, românca a făcut rebreak-ul, însă Swiatek, puternic încurajată de câțiva fani polonezi cu adevărat implicați, și-a ridicat nivelul și s-a întors în avantaj.
De data asta, ea și-a ținut serviciul și i-a închis Soranei Cîrstea toate ușile.
Swiatek va juca în sferturile de finală cu câștigătoarea meciului dintre Kanepi și Sabalenka.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română