Estetica lui Nadal, revenirea Micuțului și balamucul vesel de la Cilic – Fognini. Chiar și într-o zi cu meciuri dezechilibrate, RG nu dezamăgește
Camelia Butuligă | 5 iunie 2018La programul lăudat să nu te duci cu sacul. Ieri, când am văzut ce meciuri avem azi, mi-am frecat mâinile, apoi când am văzut prognoza, mi le-am pus în cap. Se anunțau ploi, și nu de orice fel, ci „torențiale”. Până la urmă, s-a dovedit că departamentul meteo s-a înșelat din nou: nu starea vremii […]
La programul lăudat să nu te duci cu sacul. Ieri, când am văzut ce meciuri avem azi, mi-am frecat mâinile, apoi când am văzut prognoza, mi le-am pus în cap. Se anunțau ploi, și nu de orice fel, ci „torențiale”.
Până la urmă, s-a dovedit că departamentul meteo s-a înșelat din nou: nu starea vremii a fost problema (nici) azi, ci retragerile și meciurile dezechilibrate.
Din motive de cronică la meciul Simonei am ajuns abia în setul trei la meciul Nadal – Marterer, când Rafa conducea cu două seturi la zero. La scorul ăsta, de obicei adversarul este deja cu moralul la pământ și face cel mult act de prezență pe teren.
Am fost surprinsă să-l găsesc pe tânărul neamț (va împlini 23 de ani pe 15 iunie) deloc intimidat, făcând tot posibilul să-i pună bețe-n roate legendarului său adversar.
Dacă stai să te gândești, e o atitudine logică: când ești pe locul 70 și joci cu Nadal la Roland Garros, ce-ai de pierdut? Rien. Maximilian a jucat un tenis atât de bun încât l-a dus pe Rafa într-un tiebreak și l-a obligat să urce nivelul, chestie din care toată lumea a avut de câștigat, mai puțin germanul.
Pont: reverul lui Nadal este într-o formă de zile mari. Pe Chatrier, presa stă pe latura lungă și am putut observa foarte bine înălțimea loviturilor: de la curbat cu spin în schimburi până la ultra plat când ataca sau pasa, reverul nadalian nu și-a pierdut prea des adâncimea sau precizia. Marterer a încercat de toate, inclusiv să lovească prin Rafa, însă acesta e, vorba Simonei, așa puternic pe picioare încât trebuie să lovești în același timp incredibil de tare și de precis pentru a-l disloca.
O observație estetică – jocul lui Nadal rămâne extraordinar de spectaculos urmărit live, o combinație ideală între dinamism, precizie și forță. Simona a fost și ea în tribune.
Fresh off her comfortable win 2hrs ago #Halep watches treats herself to this Nadal masterclass vs Marterer#RG18 pic.twitter.com/1SXFwq9VXN
— Live Tennis (@livetennis) June 4, 2018
I like how frustrated Marterer is. He wants to do better, and seems to believe he can. That's a real good thing. I liked his game too. Seems to have all the shots.
— I'm trying my tits off (@pluckyloser) June 4, 2018
În timp ce Rafa își dezmorțea oasele cu junele Marterer, pe Lenglen avea loc una din cele două întoarceri de meci de pe tabloul masculin: micul Diego Schwartzman pierduse destul de clar primele două seturi contra marelui Kevin Anderson.
Diego se plânsese arbitrei de faptul că boxa lui Anderson îl încuraja pe acesta extrem de gălăgios – pe Lenglen, echipele jucătorilor stau foarte aproape de teren și de câte ori argentinianul era pe jumătatea cu pricina, îi auzea. Arbitra a dat din cap, a ascultat răbdătoare și a spus că-l înțelege. Schwartzman s-a mai răcorit, așa că s-a apucat să joace și să întoarcă meciul, mai întâi într-un set câștigat cu 7-5, apoi unul câștigat la tiebreak cu 7-0 (primul tiebreak pierdut la zero de sud-africanul cu serviciu bombă) și un set decisiv presărat cu breakuri. Anderson a servit pentru meci în ambele.
”Cum faci să-ți păstrezi încrederea când ești condus de jucători cu jumătate de metru mai înalți?” a fost întrebat Micuțul. ”Știți povestea lui David și Goliat? Am citit-o când eram mic și am ținut-o minte.” În ciuda staturii neobișnuite, Diego este însă un jucător legitim, care pe lângă istețime, are niște lovituri extrem de bune. N-a lipsit chiar așa de mult să îi ia un set lui Rafa la Madrid și s-a antrenat cu el la Mallorca înainte să vină la Paris. Meciul lor din sferturi ar trebui să fie interesant, yes, no?
https://twitter.com/rolandgarros/status/1003623934569394176
A day of firsts for @dieschwartzman:
* Reached 1st #RolandGarros QF
* Won 1st match from 0-2 sets down
* Won 1st match on clay vs. a Top 10 opponent (1-10)— ATP Media Info (@ATPMediaInfo) June 4, 2018
Full video. Sorry for the copy ESPN. Interesting ending. pic.twitter.com/Eh2a2nulud
— Rodrigo Maseda Erlín (@rodrigo4073) June 4, 2018
Între timp, avea să pice și bomba zilei: meciul pe care toată lumea îl aștepta cu trepidație, între Maria Sharapova și Serena Williams a fost anulat din cauza retragerii americancei. Aceasta a spus că are o problemă la pectoral de la meciul contra lui Goerges, care s-a agravat ieri la meciul de dublu și că nu poate servi.
În meciul de dublu, viteza primului serviciu nu depășise 170 km/h pe primul și în setul trei scăzuse până la 140km/h pe primul și 120 km/h pe al doilea. ”Am promis echipei mele că nu voi juca dacă nu sunt măcar la 60% din capacitate. E cam greu să joci când nu poți servi.” Este abia a doua retragere a Serenei înaintea unui meci oficial la un Slam – statistică extraordinară, ținând cont de câte Slamuri jucate are la activ.
Sunt dezamăgită de retragerea Serenei? Da, normal. Dar nicio clipă nu mi-a trecut prin cap s-o acuz de lipsă de sportivitate. Ce nu trebuie uitat e că oamenii ăștia intră pe teren cu singurul scop de a câștiga – ce sens are să intre știind dinainte că șansele lor sunt diminuate, vor oferi o evoluție mediocră oamenilor care au plătit bilete și peste toate, mai riscă și să-și agraveze problema fizică. E pur și simplu stupid.
A, dacă ignorăm realitatea (calitatea slabă a serviciului de la dublu și faptul că Serena nu prea obișnuiește să se retragă la Slamuri) putem să credem că minte de îngheață apele. În vremurile astea, ale adevărurilor alternative, putem să credem ce vrem noi, din păcate. Întrebare alternativă: dacă era Sharapova accidentată, credeți că intra?
Am refăcut deci și eu programul și m-am dus pe Lenglen să o spionez pe viitoarea adversară a Simonei.
O văzusem pe Kerber cu Ana Bogdan la televizor, și de pe marginea terenului m-a șocat cât de încet lovește, și serviciul și în schimburi. Spin pune puțin pe mingi, așa că m-am întrebat cum de-și câștigă meciurile pe zgură. Apoi am realizat că nu făcea nicio greșeală și mi-am dat seama că găsisem răspunsul: chiar dacă încet, pune tot înapoi, forțând adversara să lovească și să-și genereze ea viteza. Apoi se întâmplă două chestii: adversara lovește din ce în ce mai tare și greșește, sau Kerber prinde o minge scurtă pe care n-o iartă. Este fascinant cât de oportunist și înșelător e stilul ei. A funcționat la fel de bine și cu Garcia și cu Bogdan, ambele jucătoare cu profil similar. Mă aștept să i se înfunde cu Simona, din următoarele motive: Simona aleargă la fel de bine ca ea și zgura nu-i ca hardul. Dacă Simona îi taxează serviciul și servește la rândul ei bine, scăzând numărul schimburilor lungi, va fi și mai bine.
https://twitter.com/Camelia30_0/status/1003639581621805056
Am lăsat Lenglen pentru Chatrier, sperând să-l văd pe Cilic cum îl școlește pe Fognini, și dorința mi-a fost îndeplinită timp de două seturi. După care the Fog a reușit să coboare ceața pe ochii lui Marin și meciul a luat-o la vale în stilul caracteristic meciurilor italianului: hurducăind din toate încheieturile, acompaniat de fluierăturile publicului și numerelor de teatru oferite pe teren. Și uite așa, ce începuse ca o afacere simplă și clară, s-a terminat în cinci seturi la lăsarea nopții. Pe o notă mai estetică, Cilic și Fognini se potrivesc frumos la stil: amândoi joacă lung și drept, iar faptul că pot genera forță și din spatele liniei de fund face ca desenul schimburilor dintre ei să arate amplu și dinamic. Un meci bine pus pe Chatrier. Bonus points pentru publicul francez, care n-a scăpat ocazia să-l fluiere copios pe Fabio, care la rândul lui n-a scăpat ocazia să le trimită bezele. Un balamuc vesel – singurii care nu erau amuzați fiind Marin și loja lui.
I literally have no idea what both Fognini and the journalist are going on about :- pic.twitter.com/cqwFYbxqvE
— Adam_Addicott (@tennisbanter) June 4, 2018
În acest timp, pe Lenglen, Del Potro îl scotea pe Isner metodic, în trei seturi care nici măcar la tiebreak nu au ajuns. Iar în meciul Muguruza – Tsurenko, care fusese plimbat de colo colo până a ajuns pe Terenul 1, ucraineanca s-a accidentat în al doilea game și a abandonat.
Cu ce rămân după ziua asta? Cu victoria Simonei și a Dariei, descoperirea lui Marterer, redescoperirea lui Pequeno Diego și mai ales, a standului de înghețată de lângă Lenglen.
Citește pe Lead.ro: Mihaela Buzărnescu: „O să vrei să renunți de multe ori. Dar dacă nu te oprești, o să-ți împlinești visul”
***
Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și le arată tuturor ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.
De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română