Emma, Leylah, o campioană în premieră și cursa istorică a lui Novak către Grand Slam: US Open intră puternic pe linia de sosire
Radu Marina | 9 septembrie 2021Emma Raducanu a dovedit că este „the real deal”, învingând-o și pe campioana olimpică Belinda Bencic. Semifinalele US Open arată extraordinar. La feminin, toți ochii vor fi pe cele două tinere care au reușit deja rezultate extraordinare. Însă ambele vor avea o opoziție foarte puternică. La masculin, Novak Djokovic trebuie să treacă de două meciuri foarte complicate ca să pună mâna pe un trofeu care va deveni istoric.
CONCURS US OPEN! Detaliile de participare sunt aici.
Emma Raducanu și-a continuat turneul senzațional la US Open cu a 8-a victorie (!) consecutivă la New York, după 6-3, 6-4, cu Belinda Bencic, favorita 11 a turneului și una dintre cele mai în formă jucătoare ale acestei veri. Emma devine, astfel, prima jucătoare din Era Open care se califică în semifinalele US Open, pornind din calificări. De asemenea, ea este abia a treia jucătoare clasată în afara Top 100 care ajunge în ultimele patru la New York, după Billie Jean King (1979) și Kim Clijsters (2009), belgianca câștigând, în cele din urmă, și trofeul, fără a avea clasament la acel moment.
În urmă cu două luni, Raducanu nu era în primele 300 din lume și nimic și probabil nimeni, în afara de ea și echipa ei, nu intuiau ce urmează să se întâmple in cariera ei. În iulie a primit un wild card la Wimbedon (decizie care a fost mult timp în dubiu). Și-a făcut debutul pe tabloul principal al unui Slam, și a folosit ocazia din plin: le-a învins pe Diatchenko, Vondrousova și pe Sorana Cîrstea și a fost nevoită să se retragă în optimi în meciul cu Tomljanjovic.
Acest succes nu doar că a urcat-o aproape de Top 150, dar a și făcut-o cunoscută lumii tenisului. Și-a atras nenumărați fani și privirile specialiștilor au fost îndreptate, rapid, spre ea. Existau toate motivele ca asta să se întâmple: o tânără de 18 ani ajungea, la debutul ei într-un Grand Slam, direct în optimi, după o serii de victorii impresionante și un tenis etalat pur și simplu spectaculos. O combinație de agresivitate în stilul Na Li (mingi razante, lovituri iuți, tenis în viteză) și o așezare în teren tipică Simonei Halep, mai mult prin modul în care construiește punctele, maniera în care abordează atacurile, capacitatea de a ieși din defensivă și a trece rapid la jocul ofensiv. Cele două sunt și jucătoarele despre care Emma a spus, nu o dată, că le admiră.
După Wimbledon, Emma și-a continuat trendul ascendent și a jucat, la Chicago (WTA 125k), cea mai importantă finală a ei, pierdută la Clara Tauson. A urmat apoi debutul la US Open. Pe care l-a început fără wild card, din calificări, cu trei victorii fără set pierdut.
Opt meciuri mai târziu de la începutul calificărilor la US Open, Emma Raducanu e încă în turneu. Încă nu a pierdut set. Ultima ei ispravă a fost reușită aseară, când a învins-o, tot în două seturi relative clare, pe Belinda Bencic, medaliata cu aur la Tokyo.
Fără a fi ajutată de serviciu și fiind departe de nivelul arătat la Tokyo, Bencic n-a rezistat în fața Emmei, care a jucat, pentru prima dată în carieră, cu o jucătoare din primele 40. Bencic a fost jucătoarea care a început meciul mai bine, dar Raducanu a fost cea care de la 1-3 în primul set și până la finalul semifinalei a fost senzațională. A tranșat primul set cu o serie de cinci game-uri la rând, iar în setul doi a făcut diferența la 2-2, când a reușit primul și singurul break al setului.
Dacă e ceva ce impresionează la Raducanu, înainte de rezultat și maniera în care a ajuns în semifinale, fără set pierdut, cu opt meciuri câștigate la rând, e acea bucurie și naturalețe de a juca tenis. Senzația generală pe care o lasă, fie când e la conducere, fie când e condusă, e că Emma se bucură de tenis în toate formele lui posibile. Zâmbește când e prinsă pe picior greșit, se bucură când îi iese câte o lovitură mai pretențioasă, acceptă că uneori nu îi poate ieși tot ce încearcă.
Pentru o jucătoare de 18 ani, fără experiență la acest nivel (și ce nivel!), viziunea Emmei despre tenis și succesul în tenis e impresionantă. “Să spunem că am acea foame de a câștiga fiecare meci pe care îl joc, dar îmi place să iau lucrurile așa cum vin, de la o zi la alta. Dacă am grijă de ceea ce pot controla eu, așa îmi ofer cea mai bună șansă. Până acum cred că asta a funcționat destul de bine, să mă concentrezez doar pe ce pot controla și pe fiecare punct în parte. Asta m-a adus în această etapă și nu voi schimba nimic. Nu am idee despre recorduri. E prima dată când am auzit că sunt prima jucătoare din calificări care ajunge în semifinale. Nu știam asta înainte. Eu nu sunt aici să urmăresc asta sau să depășesc vreun record. Mă interesează să fac doar ceea ce pot eu în momentul respectiv și în meciul pe care îl am de jucat”.
Pentru o formidabilă calificare într-o finală de Grand Slam, Raducanu se va întâlni, pentru prima dată, cu Maria Sakkari. Aceasta a învins-o repede, 6-4, 6-4, pe Karolina Pliskova, la adăpostul unui serviciu de o eficacitate remarcabilă, pe care a pierdut doar opt puncte în tot meciul.
Sakkari a fost de o precizie nemaipomenită: câte un break pe set, nu a avut de înfruntat nicio minge de break, 92% puncte câștigate cu primul serviciu (12/13), 74% puncte câștigate cu serviciul doi (17/23). În felul acesta, Sakkari e deja în a doua semifinală de Slam a carierei, după cea de la Roland Garros de anul acesta.
În 2021, Sakkari a învins toate jucătoarele de Top 5 cu care a jucat (Naomi Osaka, Sofia Kenin de câte două ori, acum Pliskova), iar victoria cu Pliskova a fost a treia vs. Top 10 pe care o obține la US Open, după meciurile câștigate cu Petra Kvitova și Bianca Andreescu.
Semifinalele din această noapte le oferă o opoziție puternică celor două tinere care au luat cu asalt turneu: vor trebui să depășească, în meciuri de mare intensitate și presiune, două dintre cele mai în formă jucătoare ale sezonului, care, chiar dacă nu au nici ele un Slam în cont, au mai jucat o astfel de semifinală.
Novak Djokovic – Alexander Zverev, a doua semifinală masculină
Novak Djokovic și Alexander Zverev se vor vedea pentru prima dată după meciul de ținut minte jucat la Tokyo, încheiat cu victoria lui Zverev. În sferturile de finală, Novak Djokovic a mai pierdut un set pe drum cu Matteo Berrettini, dar în momentul în care s-a scuturat de toate micile sincope și erori, a fost incredibil: 5-7, 6-2, 6-2, 6-3 după o evoluție atât de curată și solidă, excluzând primul set, în fața căruia italianul nu a mai avut ce să facă și cum să se (re)apropie de Nole.
Djokovic l-a ținut la distanță cu returul, i-a luat la țintă reverul și l-a obligat pe italian să lovească doar din poziții complicate, dezechilibrându-l și determinându-l să lovească fără control. Or, Berrettini fără control și precizie, la câtă forță poate genera, devine extrem de vulnerabil.
Djokovic are, așadar, șansa revanșei cu Zverev, care tocmai a bifat a 16-a victorie consecutivă, după 7-6, 6-3, 6-4 cu Lloyd Harris, într-un meci în care, în ciuda scorului, a dat și câteva semne de crispare și tensiune. Totuși, Zverev e într-o formă extraordinară, iar până în acest moment el a pierdut doar un singur set la New York (cu Jack Sock, în turul trei). De fapt, pentru a înțelege nivelul la care a ajuns: din cele 16 victorii, Zverev a pierdut doar trei seturi în drum spre a doua lui calificare consecutivă în semifinale la US Open.
Djokovic și Zverev vor juca pentru a 10-a oară. E 6-3 la întâlnirile directe pentru sârb, dar cu ultimul meci câștigat de Zverev, în semifinalele turneului olimpic – probabil una dintre cele mai dezamăgitoare înfrângeri suferite de Djokovic în întreaga lui carieră. Asta pregătește terenul pentru un meci cu o miză formidabilă.
Va fi interesant de urmărit cum și în ce măsură va răspunde Djokovic în semifinala de peste două zile. De regulă, Djokovic nu lasă astfel de lucruri la întâmplare și își găsește o motivație supraomenească când e cazul de luat mici revanșe. Zverev însă e în cea mai bună formă posibilă, are serviciul de partea sa, are încredere și mai știe și că e capabil să îl învingă pe Djokovic acestor zile. Partea rea pentru el: pentru a-l învinge încă o dată, trebuie să o facă în trei, patru sau cinci seturi – adică o misiune de o cu totul altă dificultate.
Monica Niculescu și Gabriela Ruse au fost învinse în sferturile de dublu
Monica și Gabi au pierdut, 7-6, 2-6, 3-6, în fața perechii Guarachi/Krawczyk în faza sferturilor de finală, după un meci extrem de lung și intens. După două ore și 27 de minute, Monica și Gabi au cedat în fața unei echipe mai experimentate, dar și mai valoroase. După ce au câștigat primul set la tiebreak, Moni și Gabi au scăzut nivelul suficient de mult cât să-și lase adversarele să intre cu adevărat în meci. Iar în momentul în care asta s-a întâmplat, nu au mai putut să le prindă din urmă: setul doi a curs rapid în favoarea Guarachi/Krawczyk iar în setul decisiv treburile au rămas echilibrate până în game-ul șapte, când adversarele au făcut break-ul după un game slabe de serviciu și au reușit să-l confirme până la finalul partidei.
A fost un turneu foarte bun atât pentru Gabi cât și pentru Monica. În special pentru Monica, care a mai bifat o premieră importantă, devenind una dintre puținele jucătoare care ajunge în cel puțin sferturi la toate turneele de Grand Slam în proba de dublu.
Ce urmează astăzi la US Open: Semifinalele feminine
Leylah Fernandez vs. Aryna Sabalenka (ora 02:00, ora României)
Emma Răducanu vs. Maria Sakkari (ora 03:30)
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română