Elina Svitolina câștigă cel mai important titlu al carierei! Când atitudinea face diferența: Elina Svitolina triumfă la Singapore, e noua campioană WTA Finals
Radu Marina | 28 octombrie 2018Svitolina își consolidează astfel un record incredibil în finale: ea a câștigat 13 din cele 15 jucate de-a lungul carierei. Elina încheie sezonul pe locul 4, după Simona Halep, Angelique Kerber și Caroline Wozniacki. Top 8 la final de sezon este completat de Naomi Osaka, Sloane Stephens, Petra Kvitova și Karolina Pliskova. A fost ultimul meci jucat în Singapore la WTA Finals, competiția urmând să se mute de la anul în China, la Shenzhen.
Elina Svitolina a câștigat o finală extrem de spectaculoasă cu Sloane Stephens în Singapore, devenind astfel campioana WTA Finals 2018. Elina s-a impus, 3-6, 6-2, 6-2, reușind să-și ofere cel mai prețios succces al carierei. Svitolina, care, la fel ca oponenta ei, ieșise din grupe neînvinsă, a revenit după pierderea primului set, în care adesea Sloane a părut că are toate răspunsurile. Dar Elina a făcut meciul fizic, a luptat fantastic, și-a asumat riscuri și a reușit să întoarcă finala în favoarea ei.
*
Elina Svitolina este ultima jucătoare care triumfă la Singapore, oraș care a găzduit WTA Finals timp de cinci ani. După revenirea excelentă, 3-6, 6-2, 6-2, în fața lui Sloane Stephens, Svitolina câștigă cel mai important titlu al carierei, confirmând, totodată, că rămâne o jucătoare greu de doborât în finale (un record de 13-2; nouă titluri consecutive), indiferent de match-up, adversar sau suprafață.
Evoluția Elinei din finală, modul în care a întors meciul cu Sloane Stephens, dar și întregul context în care ea obține acest trofeu – calificare pe ultima sută în ciuda lipsei de formă și o jumătate de sezon slabă – mi-a adus aminte de următoare frază: „Oricare ar fi fost rezultatul final, trebuia să poată ieși de pe teren fără regrete, iar singurul lucru ca să poți face asta e să stai calm, să muncești din plin, să dai tot ce ai de dat, iar când momentul vine și vezi linia de sosire, să îl ataci cu încredere și agresivitate”. Este răspunsul dat de Darren Cahill în interviul 30-0 pentru revista “Simona. Povestea primului Slam”, când a fost întrebat cum a pregătit, alături de Simona Halep, finala de la Paris de anul acesta.
Când Svitolina se afla în corzi, dominată de Stephens și aflându-se în imposibilitatea de a contracara, cumva, jocul și loviturile inspirate ale americancei, singurele lucruri pe care ucraineanca le-a mai avut – și de care s-a și agățat – au fost calmul și refuzul de a renunța. A creat constant impresia că, deși îi e greu să facă față americancei, ea va da totul, ca nu cumva să existe, mai târziu, vreun regret că nu a făcut tot ceea ce a ținut de ea în acest meci atât de important. Și în final, acesta perseverență a ei de a rămâne aproape și de a a da totul, până la ultima picătură de energie rămasă, a readus-o înapoi în meci și a contribuit semnificativ la victorie.
Până la 3-6, 1-1, Svitolina nu prea avea ce să-și reproșeze, din niciun punct de vedere; nici tactic, nici ca atitudine. Vinovata principală pentru asta a fost Sloane Stephens, care i-a închis încă din start toate opțiunile. Dacă în cele patru meciuri din această săptămână Svitolina reușea să obțină rapid avantajul în schimb prin loviturile în cross (în special cu lovitura de dreapta), acum s-a trezit blocată de niște lovituri în cross mai puternice, mai grele, în unghi și mai scurt și cu mult mai mult top spin – care l-au făcut pe Andrew Bettles, antrenorul Svitolinei, să o sfătuiască să caute mai des lungul de linie și să evite, pentru o vreme, să mai joace în cross.
Dificultatea pentru Svitolina, o bună parte din meci, nu au fost doar schimburile cross-cross, ci întregul joc al americancei, o adevărată provocare pentru ea. Nu reușea să o rănească cu ceva anume, iar Stephens, versatilă și capabilă să genereze forță din nimic, părea că nu poate fi deraiată. Jocul ei era prea închegat pentru a putea fi rănit de agresivitatea controlată a Svitolinei.
Și totuși. Încăpățânarea Svitolinei de a încerca tot felul de soluții (a trecut de la lovituri plate la liftate, de la veniri la fileu la puncte construite cu multă răbdare) și dorința de a sta cu orice preț aproape de Sloane au fost răsplătite într-un final. Când Sloane și-a tras sufletul la 1-1 în setul doi – după un set intens, în ciuda scorului – și a început să tot rateze mingi după mingi, Svitolina a fost acolo și profitat de ocazie. A încercat să se încurajeze după fiecare punct și să arate că nu e dispusă să renunțe la luptă.
Cu Sloane intrată într-o stare de pasivitate care s-a tot prelungit, și cu Svitolina motivată și dispusă la efort, dinamica meciului avea să se schimbe. Faptul că ucraineanca a reușit break-ul la 2-1 i-a încurajat acea atitudine de luptă, care i-a și câștigat meciul, de altfel.
Momentul care a făcut ca Sloane să nu mai aibă controlul partidei – sub nicio formă – a fost consolidarea break-ului, care a dus-o pe Svitolina la 5-2 în setul doi. De la acest episod, Stephens a scăpat meciul din mână și oricât a încercat, nu a mai găsit calea întoarcerii la ceea ce a jucat în primul set: s-a complăcut într-o luptă surdă de pe baseline, încercând doar să contraatace și să se bazeze pe defensivă, rămânând în final fără resurse și fiind dominată la toate capitolele de o Svitolina agresivă, care a făcut meciul fizic, a văzut linia de sosire și a atacat cu încredere.
Concluzia? Nu întotdeauna jocul sau loviturile – oricât de spectaculoase sau eficiente ar fi ele – îți câștigă meciul. Uneori, pentru a ieși la suprafață într-un meci, e nevoie doar să te agăți de niște lucruri ale tale, pe care le ai tot timpul cu tine și pe care nu ți le poate lua nimeni. Svitolina s-a căutat, le-a găsit și a reușit să transforme un meci care părea la un moment aproape pierdut în cea mai mare victorie a carierei sale.
O victorie care – după cum bine spunea Darren Cahill (dacă am început, atunci să și închei tot cu el) când vorbea despre Simona și titlul ei la Roland Garros – “e a cuiva care a continuat să ceară mereu mai mult de la ea”.
Pentru că da, păstrând proporțiile, și în cazul Elinei vorbim de o jucătoare care a vrut întotdeauna mai mult, căutând să suplinească anumite lipsuri. Nu e o jucătoare masivă, nu te surprinde cu forța sau tehnica, dar muncește și continuă să ceară mai mult de la ea. Iar acest titlu dovedește acest lucru: cu un final de sezon slab, cu multe dubii și cu o calificare la Singapore pe ultima sută de metri, contestată de unii că ar fi nedreaptă, Svitolina a răspuns tuturor cu cinci victorii la rând vs. top 10. Pleacă neînvinsă de la WTA Finals și își încheie sezonul așa cum l-a și început. Și mai mult decât atât, este un rezultat care ar putea aduce acel declic în turneele de Grand Slam, unde până acum nu a depășit faza sferturilor. Dacă Amelie Mauresmo și Caroline Wozniacki au reușit (să câștige un WTA Finals și apoi să câștige primul lor Grand Slam), de ce nu ar putea și Svitolina?
Foto: Jimmie48Photography
.@ElinaSvitolina captures the @WTAFinalsSG!
Becomes Singapore's final champion with a 3-6, 6-2, 6-2 win over Stephens! #WTAFinals pic.twitter.com/yZ5WsFec8O
— WTA (@WTA) October 28, 2018
Singapore's final time hosting @WTAFinalsSG failed to disappoint!
From 8️⃣ ➡️ 1️⃣, see what led to @ElinaSvitolina's big win! pic.twitter.com/T0nV3ee2cY
— WTA (@WTA) October 28, 2018
.@ElinaSvitolina’s incredible road to the biggest title of her career @WTAFinalsSG:
d. Kvitova 63 63
d. Pliskova 63 26 63
d. Wozniacki 57 75 63
d. Bertens 75 67(5) 64
d. Stephens 36 62 63— WTA Insider (@WTA_insider) October 28, 2018
Lucky Number 9!@ElinaSvitolina has now won 9 titles over the last 2 seasons, the most on the @WTA Tour and she has won her last 9 finals. She has not lost a final in the last 2 seasons.
— WTA Insider (@WTA_insider) October 28, 2018
2018 @WTA Champions at the Slams, Premier Mandatories, & Premier 5s:
AO: Wozniacki
Doha: Kvitova
IW: Osaka
Miami: Stephens
Madrid: Kvitova
Rome: Svitolina
RG: Halep
W: Kerber
Montreal: Halep
Cincinnati: Bertens
USO: Osaka
Wuhan: Sabalenka
Beijing: Wozniacki
Singapore: Svitolina— WTA Insider (@WTA_insider) October 28, 2018
***
Bunătăți din Shop-ul 30-0 despre care tu și prietenii tăi ar trebui să știți:
1. Pachetul One e reeditat: după ce tricourile Onederful au fost sold-out, pachetul One, dedicat Simonei, revine și e compus acum din tricoul Onederful Tricolor și ediția a doua a albumului foto Simona de Păstrat. Cum Simona va încheia un nou sezon pe locul 1 în lume, iată un cadou perfect pentru fanii ei: c combinație de două produse populare, la un preț mult mai avantajos.
2. Tricoul „N-o să”. Considerat de mulți dintre voi (și de noi :D) drept cel mai bun tricou făcut de 30-0. „N-o să” vorbește pentru sine. Prinde o mărime aici, cât încă mai găsești!
3. Neînvinșii. Cartea colegei Andreea Giuclea e o colecție grozavă de povești motivaționale a unora dintre cei mai buni sportivi români. Merită să le ducem aceste povești mai departe, fie și ca o formă de inspirație pentru viitorii campioni, de care sportul românesc are atâta nevoie.
4. „Povestea Primului Slam”. Unii dintre voi i-ați zis „carte”, alții, „revistă”. Dar cei mai mulți ați descris-o drept o publicație la standardele cele mai înalte, așa cum găsim în străinătate, despre campionii altora. Ei bine, avem și noi campionii noștri world-class. Simona Halep și titlul ei câștigat la Roland Garros sunt în centrul acestei colecții de articole, reportaje, interviuri și texte de opinie, colecție pe care n-o mai găsiți nicăieri în altă parte.
5. Tricoul „Icecream”. Iubim cu toții tenisul de ne topim după el. Ce mod mai bun de a transmite asta decât printr-un tricou cu mesaj? Tennis to melt for.
6. Ești genul care preferă bundle-urile? Iată un super pachet, care cuprinde toate produsele de print scoase vreodată de 30-0, în cea mai avantajoasă ofertă cu putință: album foto + trei reviste, la un super preț promoțional, disponibil un timp limitat.
7. Îți plac stickerele 30-0? Acum sunt disponibile și în pack-uri de 7 sau de 10, la un preț mai bun.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română