Echipa României de Cupa Davis învinge China și se califică în playoff-ul World Group I

Radu Marina | 14 septembrie 2024

Cu acest rezultat, România se va lupta acum în playoff-ul pentru Grupa Mondială I.

Echipa României de Cupa Davis a învins China cu scorul general de 3-2 în întâlnirea de la Craiova, contând pentru Grupa Mondială II.

Punctul decisiv, care a stabilit învingătoarea acestei întâlniri a fost adus de Cezar Crețu, cel care a trecut în trei seturi, 3-6, 6-3, 6-3, de Rigele Te, jucător clasat pe locul 636 ATP. Cezar este, de altfel, singurul jucător care și-a câștigat ambele meciuri jucate în această confruntare.

După prima zi a întâlnirii, România conducea China cu 2-0 în urma a două victorii foarte bune ale lui Cezar Crețu (292 ATP) și a lui Gabi Adrian Boitan (364 ATP). Crețu, care este al doilea cel mai bine clasat jucător român din circuitul ATP după Filip Jianu, a câștigat meciul cu Yunchaokete Bu după un meci întins pe trei seturi și trei ore, ajuns până la urmă într-un tiebreak decisiv. A fost 3-6, 6-4, 7-6 pentru Crețu, împotriva unui adversar mult mai bine cotat, Bu fiind pe locul 112 mondial și cel mai bun jucător prezent dintre toți cei aflați la Craiova.

Această victorie a fost urmată de succesul lui Boitan, care a trecut în două seturi de Yi Zhou, 7-6, 6-2 și a dus România în avantaj după prima zi. Un avantaj care, deși părea confortabil, nu reprezenta vreo garanție, în condițiile în care mulți dintre jucătorii Chinei sunt suficienți de valoroși pentru a-l putea întoarce.

Drept dovadă, ziua de astăzi a adus două victorii rapide pentru echipa Chinei: Faijing Sun/Rigele Te au trecut facil (6-4, 6-4) de Victor Cornea/Bogdan Pavel. iar Boitan a fost învins în două seturi de Yunchaokete Bu, 6-3, 7-6.

În ultimul meci al întâlnirii, cu primul set cedat cu Rigele și cu un avans pierdut foarte rapid după prima zi, Cezar Crețu a gestionat acest moment într-un mod de apreciat: l-a întors pe Rigele de la 0-1 la seturi, și-a făcut loc în meci, iar în setul decisiv un break a fost suficient pentru a putea să dea drumul la braț, să joace liber și să-și câștige meciul.

„A fost nevoie de ambiție. E greu să îmi găsesc cuvintele, am rămas concentrat, am știut ce am de făcut. În ultima perioadă am învățat că totul e posibil, așa că am crezut în mine iar în final rezultatul a fost al meu. E un rezultat care mă bucură, îmi oferă încredere. Sunt meciuri bune pe care le-am câștigat aici și îmi da încredere pe viitor”, a spus Cezar la finalul meciului.

Cu acest rezultat, România se va lupta acum în playoff-ul pentru Grupa Mondială I. E un drum greu în față, însă aceste victorii sunt necesare și au importanța lor, atât pentru această echipă nouă, cât și pentru fiecare jucător în parte, în mod individual: toți au nevoie de încredere, iar un succes precum cel din weekendul de la Craiova le oferă perspective și îi poate motiva mai mult.

Foto: FRT

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi