E anul ei! Ashleigh Barty câștigă și WTA Finals, adăugând titlul de la Shenzhen lângă primul titlu de Slam și locul 1 la final de an
Radu Marina | 3 noiembrie 2019Ashleigh Barty a câștigat finala WTA Finals, disputată pentru prima dată anul acesta la Shenzhen, învingând-o în meciul pentru trofeu pe Elina Svitolina, 6-4, 6-3. Barty îi oprește astfel seria de 10 victorii consecutive a Elinei Svitolina la acest turneu; ucraineanca încerca să câștige titlul neînvinsă pentru al doilea an la rând. A fost, de […]
Ashleigh Barty a câștigat finala WTA Finals, disputată pentru prima dată anul acesta la Shenzhen, învingând-o în meciul pentru trofeu pe Elina Svitolina, 6-4, 6-3.
Barty îi oprește astfel seria de 10 victorii consecutive a Elinei Svitolina la acest turneu; ucraineanca încerca să câștige titlul neînvinsă pentru al doilea an la rând.
A fost, de asemenea, prima victorie a lui Barty cu Svitolina, după ce pierduse toate cele cinci meciuri anterioare.
Barty își rotunjește astfel anul carierei, unul în care a urcat spectaculos, peste propriile așteptări: l-a început de pe locul 15, a câștigat titlul de la Miami, apoi a triumfat neașteptat la Roland Garros, a urcat pe locul 1 în lume, iar acum încheie anul cu titlul la Shenzhen și cu locul 1 la final de an.
Barty obține astfel și cel mai mare premiu din tenis, cecul câștigătoarei de la Shenzhen, depășindu-le, anul acesta, pe cele de la toate turneele de Grand Slam.
Barty devine, astfel, a doua jucătoare din Australia care se impune la WTA Finals (Evonne Goolagong, 1974, 1976) și a cincea jucătoare care câștigă acest turneu în calitate de debutantă. De asemenea, Barty e primul lider mondial care se impune la Turneul Campioanelor din 2014 încoace (Serena Williams).
Într-un sezon în care a urcat din top 15 (la începutul anului) până pe locul 1 mondial, a câștigat primul Grand Slam al carierei (Roland Garros), primul Premier Mandatory (Miami) și va încheia anul în calitate de lider mondial, Barty și-a trecut în cont și cel mai valoros trofeu din circuitul WTA. Dincolo de performanța în sine, este un moment istoric și pentru tenisul feminin, Barty obținând cel mai mare premiu din istoria tenisului (4.42 milioane dolari). La aceste realizări, ea ar mai putea adăuga, peste câteva săptămâni, și titlul la Fed Cup, în cazul în care Australia va învinge Franța în finala de pe teren propriu.
Până acolo, să vedem cum a reușit Barty să o detroneze pe Svitolina, care deși învinsă în finală, rămâne totuși cu o săptămână excelentă, chiar dacă nu a reușit să-și apere trofeul. Peformanța de a ajunge de două ori consecutiv în finala WTA Finals, cu o serie de zece victorii la rând, rămâne remarcabilă.
Diferența majoră la acest meci, față de toate celelalte disputate săptămâna asta la Shenzhen, a fost că ambele jucătoare au plecat, să spunem, de pe picior de egalitate. N-au mai fost probleme fizice sau accidentări, n-a mai existat acea senzație de disconfort al unei jucătoare care face eforturi imense pentru a câștiga un singur punct pe această suprafață ori suferă vizibil fizic. Am avut față în față jucătoarele care și-au adaptat cel mai bine jocul la suprafață și nu întâmplător vorbim de o jucătoare creativă, cu un slice de rever eficient și cu un joc foarte variat și o alta de contraatac, dar cu tente defensive. Adică exact tiparul de jucătoare care s-au impus la WTA Finals din 2015 încoace.
Tocmai pentru că finala a opus două astfel de jucătoare, partida n-a fost din cale afară de spectaculoasă, dar nici n-a dezamăgit. S-au jucat puncte frumoase și fiecare dintre adversare a încercat să joace ce nu place celeilalte, ceea ce a dus, bineînțeles, la schimburi de calitate.
Culmea este că diferența în acest meci a fost făcută de agresivitate, dar o agresivitate controlată și aplicată doar în anumite momente. Aproape tot meciul, Barty a fost agresoarea (a încheiat primul set cu 19 winnere, iar Svitolina cu șase) și a avut câștig de cauza tocmai pentru că a intrat în meci cu gându-l de a-și lua victoria jucând curajos, dar totuși, știind că nu trebuie să riște prea mult. În niciun moment al finalei n-a părut confuză, presată de ceea ce primește din partea cealaltă a fileului sau pusă pe picior greșit. Or, să faci asta e mare lucru, în condițiile în care Svitolina o învinsese în toate cele cinci meciuri jucate.
Combinația de slice-uri, lovituri încărcate de top-spin, forehand-uri accelerate și o defensivă stabilă au pus-o serios pe Svitolina în dificultate, care a fost forțată să iasă din carapace pentru a mai putea avea vreo șansă la titlu. Avea să o facă, dar doar pentru puțin timp. Faptul că, ulterior, a revenit la jocul defensiv și neutru avea să o coste meciul.
Până la momentul 6-4, 4-2, Barty a fost la un alt nivel, reușind să rămână imprevizibilă cu absolut fiecare lovitură și mișcare. A plimbat-o pe tot terenul pe Svitolina, a trecut cu o nonșalanță remarcabilă de la injecții de forță la slice-uri de rever agresive sau defensive și a profitat de deplasarea mai grea a ucrainiencei spre lateral. Pentru că, pe cât de bine se așază la lovitură, pe cât de bun e jocul de picioare și pe cât de bine se deplasează în față, pe atât de greu Elina răspunde unor asalturi stânga-dreapta, fiind imediat pusă în defensivă. Are aceleași dificultăți ca Wozniacki, atunci când adversara crează acel “V” și o plimbă pe tot terenul, în stânga și în dreapta, cu lovituri mai puternice.
Condusă cu 4-6, 2-4, Svitolina a făcut exact ceea ce a făcut toată săptămâna și ceea ce subliniam și ieri, după meciul din semifinale: a făcut pasul în față și a început să lovească mai agresiv, încercând să mai taie din elan adversarei. A recuperat break-ul jucând agresiv și căutând să-și facă punctele, urmând ca apoi să revină la același joc defensiv, căutând siguranță.
Până la meciul de azi, planul ăsta a mers. Astăzi nu a mai ajutat-o, în special pentru că a avut în față o adversară care a găsit acel echilibru atât de pretențios în tenis; Barty a taxat orice minge neutră și i-a atacat serviciul doi fără să stea prea mult pe gânduri. Break-ul decisiv, care a venit la 4-3, așa a fost realizat: pe fondul unui joc curajos, dar totuși echilibrat, cu lovituri agresive, dar bine cântărite și dând impresia că joacă pentru a câștiga. Curajul ăsta bine mascat i-a adus prima victorie în fața ucrainencei, și mai apoi și trofeul.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română