Durerile creșterii. Gabi Ruse a început inspirat, dar n-a putut susține în fața Marketei Vondrousova, în debutul ei la US Open
Radu Marina | 31 august 2021La prima prezență pe tabloul principal la US Open a început bine tactic în fața uneia dintre cele mai complicate jucătoare din circuit, dar n-a mai reușit să stea în meci după ce a ratat șansele de set la 5-2.
Gabriela Ruse a pierdut cu Marketa Vondrousova, medaliata cu argint de la Tokyo, după un meci în începutul căruia Gabriela a oferit o replică puternică, dar care a avut un final diametral opus. Gabriela a dominat-o categoric vreme bună pe Vondrousova și a avut două șanse de a câștiga primul set, ambele când a servit pentru set, la 5-2. Dar când a trebuit să treacă linia de sosire a cedat – iar asta a costat-o întâi primul set, dar și meciul, în urma unei serii de 11 game-uri pierdute la rând.
Gabriela a avut un start lansat de meci, cu un break făcut chiar în primul game, urmat de nouă puncte consecutive, care au dus-o foarte rapid la 3-0, cu dublu break. Până aici, absolut tot ce Gabi a încercat, i-a reușit: combinația ei favorită de serviciu puternic la T urmat de un forehand câștigător din retragere, serii de winnere cu reverul în cross, multe schimbări de direcție și atacuri bine gândite. A jucat preponderent puternic pe centrul terenului, pentru a evita toate acele unghiuri scurte pe care Vondrousova le generează, și asta i-a dat mari bătăi de cap cehoaicei pentru că nu a mai avut cu ce să se alimenteze. Când mingea a venit repede, iute și foarte aproape de picioarele ei de la Gabriela, Vondrousova nu a mai avut timp de reacție; doar a contrat și a fost obligată să răspundă ritmului impus.
Când se întâmplă asta, jocul ei complex, imprevizibil și dificil de gestionat se destramă. În general, jocul Marketei e greu de descifrat pentru că stă bine în defensivă, atacă inteligent, apelează des la efecte și rupe ritmul mereu inspirat, fie cu scurte consecutive, fie cu lovituri încărcate cu top-spin. Dar ca jocul ei să meargă, e nevoie ca ea să fie lăsată să-l pună în valoare, să își întindă toate plasele, în care a prins multe jucătoare extrem de valoroase.
O bună parte din primul set, Gabriela nu i-a permis asta; pus altfel, nu a stat la discuții cu ea. Gabi a intrat și a agresat-o constant, nu i-a permis să lovească în niciun moment din poziții comode, a ținut-o departe de lateralele terenului, zonă pe care o stăpânește remarcabil. Și toate atacurile au fost îndreptate spre rever, adică lovitura ei mai slabă din întregul joc. Când, totuși, i-a luat la țintă și forehandul, Gabriela a făcut-o într-un mod brutal, lovind incredibil de puternic spre această parte, forțând, în acest fel, eroarea – pentru că, având în vedere tehnica cehoaicei la forehand (un forehand cârlig, cu o pregătire amplă, unde mai mult perie mingea), Marketei ii e greu să controleze și absoarbă forța.
Deși Vondrousova a apărut pe tabelă și a recuperat un break, Gabriela și-a văzut în continuare de joc, iar atitudinea a fost cea corectă: a fost încrezătoare, s-a încurajat, a lovit la fel de liber și nu s-a abătut în niciun moment de la planul cu care a început partida. Astfel că a reușit să se păstreze în avantaj, câștigând următoarele două game-uri și punându-se în poziția de a servi pentru set la 5-2. Nu i-a reușit la 5-2, deși a avut două mingi de set, apoi a scăpat printre degete o serie de șanse la 5-3. La 5-4 a făcut unul dintre cele mai slabe game-uri de serviciu din întregul set și i-a permis cehoaicei să intre complet în meci și să egaleze la 5.
Vondrousova, care e atât de periculoasă în absolut orice aspect al jocului de tenis – tactică, joc, lovituri, momentum – nu iartă astfel de căderi. Iar dacă te-a prins în plasa ei, nu îți mai dă drumul până nu câștigă meciul: Gabriela a avut-o în mână, a jucat impecabil o vreme, a făcut exact ceea ce trebuie făcut contra unei astfel de adversare. Dar când nu și-a concretizat oportunitatea, a costat-o scump. Dublele greșeli, erorile complet neforțate și graba au dărâmat, pe final de set, tot ceea ce a construit cu greu până la 5-2.
Cum se întâmplă de obicei în astfel de ocazii, când ratezi șanse mari și căderea e atât de mare, setul doi a derapat repede. S-a transformat într-o luptă inegală, în care favorita a dominat, a știut ce să facă pentru a aduna punct după punct, iar jucătoarea în urmă pe tabelă s-a chinuit să rămână concentrată la ceea ce trebuie făcut.
Treptat, Gabriela a cedat inițiativa și nu a făcut decât să o lase pe cehoaică să-și pună în valoare jocul, adică exact ce nu făcuse la început de meci. Loviturile direct câștigătoare au devenit din ce în ce mai izolate, iar jocul compact și agresiv din primul set s-a transformat într-un joc ușor haotic, fără repere și răbdare. Nu a mai funcționat nimic pentru Gabriela în setul doi, atât pentru că, cel mai probabil, mintea ei a rămas agățată la șansele irosite la 5-2. Dar și pentru că Vondrousova a început să joace mai bine, mai coerent și mult mai sigur.
Evoluția Gabrielei din startul de meci și cele trei victorii obținute în calificări, rămân niște borne importante pe care Gabi le bifează la această ediție a US Open. La prima prezență pe tabloul principal la US Open a început bine tactic în fața uneia dintre cele mai complicate jucătoare din circuit. Un rezultat care îi garantează că, în următoarea perioadă, foarte posibil chiar după US Open, va intra în top 100.
În ciuda înfrângerii, Gabriela e într-un proces de învățare, de adaptare la un nou statut și toate lucrurile astea cer timp și răbdare. În plus, nu e nimic șocant sau rușinos să pierzi cu Marketa Vondrousova, probabil cea mai dificilă jucătoare pe care cineva o poate primi în primul tur al vreunui turneu.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română