Drop Shots: Păcăleli de 1 aprilie, cine este adevăratul fashionista în ATP şi câte Serene există de fapt?
Camelia Butuligă | 1 aprilie 2013Drop Shots: Păcăleli de 1 aprilie, cine este adevăratul fashionista în ATP şi câte Serene există de fapt?
1 Aprilie
Cam slabă recolta de farse în lumea tenisului de 1 aprilie. Anul trecut ATP s-a organizat şi a făcut următorul video, dar anul acesta a rămas în pană de idei.
Chiar dacă cei de la ATP s-au lăsat pe tânjală anul acesta la capitolul glume, Tennis Channel a făcut o încercare, anunţând că de anul acesta Wimbledon va înlocui iarba cu zgură albastră. Meh.
Am mai găsit următoarele farse: una anunţa revenirea lui Robin Soderling şi mi s-a părut cam neinspirată. Nu e nimic vesel în retragerea lui Soderling şi e cam crud să dai speranţe deşarte fanilor care chiar aşteaptă de luni veşti din tabăra suedeză fără succes. Apoi a mai fost un interviu fals făcut de un site franţuzesc cu arbitrul întâlnirii Llodra-Paire din primul tur de la Miami, meci care s-a lăsat cu un pic de scandal. Pentru nostalgicii după miştouri gen “Urzica”, îl aveţi aici.
A treia farsă anunţa că Andy Murray va juca un meci de box cu un fost jucător de cricket care a devenit boxer, meci în scopuri caritabile care s-ar fi întâmplat între sezonul de iarbă şi cel american de hard. Ştirea e credibilă, pentru că Murray chiar este un mare fan al boxului, şi articolul este “susţinut” cu nişte citate, unul de la Andy, care se declară foarte încântat şi altul de la Lendl, care se declară mai puţin încântat: “E decizia lui Andy, dar cred că se comportă prosteşte. Şansele de accidentare sunt foarte mari. Dacă Andy continuă să rişte astfel, cred că va trebui să-mi revizuiesc angajamentul faţă de el.” Bun citatul, foarte “Lendl”, nu? Chestia care însă trage totul în jos este următoarea: când a fost ultima oară când l-aţi văzut pe Murray făcând ceva câtuşi de puţin riscant, atât în afara terenului, cât mai ales pe terenul de tenis? Exact. Păcăleală de 1 Aprilie!
Dacă tot vorbim despre el, iată prin ce-a trebuit să treacă Murray după finala epuizantă cu Ferrer de la Miami. Iată-l pe Andy abia mai mişcându-se şi încercând să scoată cu greu un zâmbet pentru şedinţa foto din vestiar şi de pe plajă. Murray arată stors complet fizic, dar şi psihic. O chestie extrem de interesantă pe care a spus-o pe BBC după meci a fost că nu alergatul timp de 3 ore este problema cea mai grea în tenis ci alergatul ŞI luatul de decizii concomitent, timp de 3 ore!
Moda pe zgură
Nike a dezvăluit echipamentele pe care Federer şi Nadal le vor purta în timpul sezonului de zgură. Ce se întâmplă? Eu cred că cei de la Nike sunt într-o evidentă pana de idei de vreo câţiva ani buni când vine vorba de cum să-i îmbrace pe cei doi. Federer egal tricou polo în culori serioase –experimentele cu roz şi dunguliţe şi punctişoare fosforescente pe ici pe colo nu mi se par concludente, iar Rafa egal tricouri colorate cât mai colorate.
În legătură cu kit-urile celor doi de anul acesta, iată ce cred eu că s-a întâmplat. După o întâlnire care s-a lungit (iar) până spre orele dimineţii fără să producă nicio idee originală, după prea multe cafele şi energizante, vreun stagiar din departamentul marketing a strigat: “Evrika! Hai să le inversăm kiturile!” “Cum adică?“, au tresărit plini de speranţă restul creativilor răpuşi de deznădejde. “Uite-aşa: hai să-l îmbrăcăm pe Roger ca pe Rafa şi pe Rafa ca pe Roger”. “Da!”, au strigat toţi, “ce idee genială!” Dar ştiţi cum majoritatea ideilor care par geniale la 4 dimineaţa se dovedesc a fi neinspirate la lumina neîndurătoare a zilei? Eh, mie asta mi se pare una dintre ideile alea. Dacă Federer se va încuraja strigând “Vamos” îmbrăcat în tricoul ăla verde la Madrid, o să mi se pară foarte normal.
Ştiţi cine este adevăratul fashionista al circuitului ATP? Tommy Haas. Da, da. Omul pune te miri ce pe el, şi tot este uber-cool: “Câteodată mă uit la mine în oglindă înainte să ies pe teren şi mă gândesc: Doamne sfinte, ce-o fi fost în capul meu?” Puţină lume ştie că Tommy Haas a fost primul jucător care a purtat tricouri fără mâneci pe terenul de tenis. V–am zis: trendsetter. Şi nici măcar nu se străduieşte! Poate au inspiraţia să-l angajeze cei de la Nike pentru departamentul de marketing după ce se retrage.
Sud-americanii ştiu cu ce se mănâncă tenisul
Alaltăieri, în cursa a patra de pe hipodromul din Monterrico, Perú, a câştigat calul Del Potro. Azi, în cursa a opta de pe hipodromul din Palermo, Buenos Aires, va alerga calul Nalbandian. Dacă vreţi să ştiţi, pe bunicul matern al lui Nalbandian (calul) îl chema Grand Chelem. Aşa ceva nu poate fi inventat…
Chestii de care nimănui n-o să-i fie dor
Q: Serena, o să-ţi fie dor de zgura albastră la Madrid?
S. Williams: Nu cunosc pe nimeni căruia o să-i fie dor de zgura albastră.
Regula „no-let” va fi eliminată din circuitul Challenger începând cu săptămâna asta. Jucătorii, arbitrii şi fanii răsuflă cu toţii uşuraţi.
Arbitrul săptămânii
Cedric Mourier la fileu, la inceputul meciului Cilic-Isner de la Miami: „Domnilor, nu este o seară foarte bună pentru mine. Mă simt şi mai scund ca de obicei.”
Dialogul interior al săptămânii
Q: Deci sunt două Serene uneori?
S. Williams: Da. Vorbesc cu cealaltă în sinea mea şi-mi răspunde obraznic. Atunci o iau şi eu tare şi-i spun că e naşpa, iar ea-mi spune cu tupeu să tac din gură. Ne certăm o vreme, apoi cădem la pace.
Patriotul săptămânii
“Break point para Murray. Vamos!”– Fernando Verdasco, în timpul finalei Ferrer-Murray
Antrenamentul săptămânii
Fotografia săptămânii
Statisticile spun lucruri trăznite
- Actualii nr 1 şi 2 (Djokovic şi Murray) sunt separaţi ca vârstă doar de o săptămână.
- Este prima dată din 10 noiembrie 2003 când nici Roger Federer nici Rafael Nadal nu sunt în Top 2.
- Serena Williams este cu 1100 puncte în faţa Mariei Sharapova şi cu 1790 puncte în faţa Vikăi Azarenka. Exact acum un an, Agniezska Radwanska avea 2880 puncte în faţa Serenei. Săptămâna aceasta este cu 4270 puncte în urma ei.
- Serena Williams a câştigat 45 % din meciurile în care a fost condusă cu un set la zero, cel mai bun procentaj între jucătoarele active. O urmează Sharapova cu 38%.
- Cei trei jucători care au câştigat deceniul acesta cele mai multe seturi după ce adversarul a avut set point: #Isner (22), #Tsonga (18), #Murray (17)
- Înainte de Miami, procentajul de retrageri şi abandonuri în ATP era de 4,3%. După Miami este 4,7%, un nou record. Recordul anterior a fost înregistrat la sfârşitul lui 2009: 4,2%.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română