Drop Shots: Ce au în comun Elton John, Art Nouveau, Immaculada Concepción, Nepalul şi BMW? Tenisul, bineînţeles.
Camelia Butuligă | 11 aprilie 2013Drop Shots: Ce au în comun Elton John, Art Nouveau, Immaculada Concepción, Nepalul şi BMW? Tenisul, bineînţeles.
Ce mai face Andy Roddick?
Foarte bine. “M-am retras din tenis, nu din viaţă. Oamenii au impresia că nu fac decât să moţăi toată ziua.” Roddick călătoreşte, promovează produse şi stă în Los Angeles când Brooklyn, soţia lui, joacă în vreun film. Şi mănâncă. “Dieta nu mai este parte obligatorie din fişa postului meu. De exemplu, castronul ăsta de queso pe care tocmai l-am înfulecat. E kriptonita mea.”
Mai joacă tenis? Cum să nu: demonstrative. Acestea au un avantaj major: “Nu trebuie să te pregăteşti. Te prezinţi, pur şi simplu.” Cum s-a adaptat la viaţa după tenis? “E un teritoriu nou pentru mine. Până în septembrie anul trecut, fiecare zi era planificată. Ştiam ce am de făcut.”
Punctul de maxim interes pentru Roddick este fundaţia sa. Până acum, fundaţia strângea bani organizând odată pe an un concert plin de vedete (Elton John de exemplu), unde o masă costa 50.000$. Pe viitor, Roddick vrea să se diversifice şi să facă mai multe evenimente. “Am vrut să-mi găsesc ceva permanent de făcut după retragere.”
Apropo de Elton John, povestea primei lor întâlniri este hilară, bineînţeles. “În 2002, am primit din senin un telefon de la cineva care mi-a zis că Elton John vrea să mă intervieveze pentru revista Interview. Persoana mi-a spus: “Elton o să te sune în 20 de minute”. În acea perioadă, aveam un adevărat război al farselor cu prietenii mei. Am crezut că este o farsă, normal. Peste 20 de minute, sună telefonul: “Alo, Elton John la telefon.” La care eu: “Super! Aici Paul McCartney!”. Din fericire, Elton John este o persoană cu simţul umorului, pentru că nu s-a ofensat şi cei doi au rămas prieteni.
Andy nu mai vrea ca banii strânşi de fundaţia sa să fie pur şi simplu daţi mai departe la alte organizaţii de binefacere. Aşa că Andy Roddick Foundation şi-a renovat campusul din East Austin şi se va implica în educarea copiilor defavorizaţi prin tenis. “Sperăm să putem începe la sfârşitul acestui an. Şcoala se concentrează pe activităţi cognitive, iar noi vrem să ne concentrăm pe cele non-cognitive. Vom încerca să-i învăţăm pe copii să fie rezistenţi, optimişti, luptători şi ambiţioşi. Sunt multe lucruri pe care nu le poţi controla în viaţă. Dar pe unele le poţi controla. Dacă pierzi un game, poţi să renunţi sau poţi să gândeşti: “Dau 100 de servicii pe zi. Trebuie să dau 150.”
Tenisul este un învăţător bun. Să-i urăm succes lui Andy în aplicarea în viaţă a lecţiilor învăţate pe teren şi împărtăşirea acestor lecţii şi altora.
Ivan Lendl, colecţionarul
Dacă mă întreba cineva ce poate colecţiona Ivan Lendl, m-aş fi gândit la ceva tehnic, rece şi de metal: yale, osii sau elice de elicopter. Ei bine, nu, dimpotrivă. Ivan Lendl colecţionează artă. Şi nu artă din aceea postmodernă, unde nu ştii dacă te uiţi la o sculptură sau la ceva scăpat dintr-o explozie. Nuuu, Ivan Lendl este un mare iubitor al curentului Art Nouveau, care la începutul secolului XX promova motive diafane inspirate din natură, forme curbe şi graţioase şi culori solare. Cam aşa ceva:
Asta să ne servescă drept învăţătură de minte. Să mai credem că putem cunoaşte pe cineva doar pentru ştim cum arată şi l-am văzut lovind nişte mingi pe un teren de tenis.
Bun. Deci Ivan Lendl şi-a împrumutat colecţia lui impresionantă de 116 postere Art Nouveau realizate de pictorul ceh Alfons Mucha pentru o expoziţie la Muzeul de Artă din Praga. După ce s-a mutat la Paris, pictorul a devenit faimos pentru că a realizat postere cu celebra actriţă Sarah Bernhardt pentru piesele de teatru ale acesteia (imaginea de sus e un exemplu). Pictorul a primit apoi nenumărate comenzi pentru a desena reclame la mâncare, băutură, biciclete, chiar şi companii de asigurare. Acestea se regăsesc în colecţia lui Lendl, care a devenit interesat în opera lui Alfons Mucha după ce l-a întâlnit pe nepotul său la Praga în 1982.
Expoziţia este deschisă până în iulie şi îşi întâmpină vizitatorii cu un covor verde care imită iarba, în semn de omagiu pentru sportul la care a excelat Lendl. E o problemă totuşi. Curatorii expoziţiei cred că nu s-au interesat în detaliu despre cariera lui Lendl. Altfel ar fi aflat că singurul Grand Slam pe care acesta nu l-a câştigat a fost Wimbledon-ul, pe iarbă. Sper să le zică cineva până când Lendl va veni în inspecţie la sfârşitul lunii.
Al doilea nume, salvare sau blestem?
The Tennis Space a făcut nişte investigaţii şi a descoperit jucătorii şi jucătoarele cu cele mai ciudate nume de botez. Dar nu primul nume, pe care-l ştim cu toţii, ci cel de-al doilea, trecut sub tăcere şi exilat de pe tablourile de concurs sau tabelele de scor. Iată ce-a ieşit la iveală:
Începem foarte milităros cu Boris Franz Becker. Eins, zwei! Continuăm cu Mardy Fish, care trebuie să aibă nişte părinţi foarte neobişnuiţi. După ce că i-au dat un prim nume care a provocat destulă rumoare în circuit, a ieşit acum la iveală că a al doilea este Simpson. Da, Mardy Simpson Fish. Aş vedea aşa ceva scris pe o conservă de peşte. Apoi. O ştiţi pe Conchita Martinez, nu? Ştiţi de la ce vine Conchita? Nici mai mult nici mai puţin decât de la Immaculada Concepción. Immaculada Concepción Martínez. Un nume mai catolic decât acesta nu cred că există. Sau un nume mai scoţian decât Andrew Barron Murray. Se pare că Barron înseamnă „tânăr războinic” în engleza veche. Încheiem pe o notă mai show business, cu surorile Williams. Venus are chiar două prenume de mijloc: Venus Ebony Starr Williams. Serena are doar unul, dar bun: Serena Jameka Williams.
Să te ferească cel de sus de părinţi cu prea multă imaginaţie.
Recordul săptămânii
Narayan Timalsina (27 de ani) din districtul Palpa, Nepal, a doborât recordul mondial la mingi de tenis ţinute într-o singură mână. Nepalezul a reuşit să ţină 24 de mingi de tenis în mâna dreaptă timp de un minut şi jumătate. Timalsina a declarat pentru The Himalayan Times că s-a antrenat mai mult de doi ani pentru această performanţă. Recordul Guinness anterior era de 22 de mingi şi aparţinea italianului Silvo Sabba, care este probabil foarte afectat acum.
Dacă vi se pare că unii au prea mult timp liber, fiţi atenţi la chestia asta: Guinness World Records a recunoscut un record pentru cele mai multe mingi de tenis ţinute în gură. Relaxaţi-vă, ţinute în gură de un câine. Recordul este de 5 mingi şi talentatul patruped deţinător este Augie, un golden retriever din Dallas, Texas. Ce mi se pare interesant e că stăpânii s-au agitat ca recordul să-i fie omologat. Da, unii oameni chiar au prea mult timp liber.
Antrenorul săptămânii
Fostul număr 5 mondial, Fernando Gonzales, s-a retras din tenis acum un an la Miami. Probabil lui Gonzo i s-a făcut dor de viaţa din circuit, pentru că a hotărât să-l antreneze pe tânărul jucător chilian Matias Sborowitz (19 ani, nr 753 ATP). Rămâne de văzut dacă temperamentalul Fernando va rezista în tranşeele turneelor Futures din America de Sud destul cât să iasă din perioada de probă, care este de şase săptămâni.
Aproape retragerea săptămânii
“Dacă am fi pierdut cu francezii, s-ar fi retras din tenis” – Mariano Zabaleta, despre David Nalbandian.
Decizia cea mai proastă a săptămânii
După Jana Novotna, Gerald Bremond este alt antrenor concediat de Marion Bartoli după doar o săptămână. Bremond părăsise Academia Mouratoglou pentru a lucra cu Bartoli.
Citatul săptămânii
“E înspăimântător să intri pe teren şi să nu ştii dacă o să joci bine sau nu. De asemenea, antrenamentele pot fi brutale şi te întrebi uneori de ce o faci. Dar a concura şi a încerca să câştigi chiar dacă vii după o înfrângere, de aşa ceva n-o să mai am niciodată parte după ce mă voi retrage. Şi faptul că sunt tată face ca înfrângerile să doară mai puţin. Când fiica mea aleargă spre mine sau se uită la mine, durerea dispare”. –Tommy Haas
Şedinţa foto a săptămânii
Sursă foto: BMW România
Poza săptămânii
Apartamentul săptămânii
Proprietar: Alexandr Dolgopolov
Mişcarea săptămânii
Agnieszka Radwanska a încercat un „chest bump” cu Mariusz Frystenberg. A ieşit mai degrabă un „belly bump”. Dacă ar fi încercat din întoarcere, cu o mână legată la spate şi cu ochii închişi, sigur i-ar fi ieşit.
Statisticile spun lucruri trăznite
- Justin Gimelstob are H2H favorabil contra lui Federer. 4-3 pentru american, la simplu şi dublu. Să-l luăm în considerare pentru GOAT? Poate pentru GOAT la plonjat.
- Serena Williams ($43.3 m) l-a depăşit pe Pete Sampras ($43.28 m) la câştigurile din tenis. Serena este jucătoarea americană care a acumulat cei mai mulţi bani din premii.
- WTA / Cei mai mulţi aşi în 2013: S. Williams 174, Lisicki 110, Kvitova 94, Sharapova 85.
- În sfertul cel mai în vârstă din top 300 ATP, 31% din jucători au rever cu o mână. În sfertul cel mai tânăr al top 300, doar 9% au rever cu o mână. În total, în top 300, 21% din jucători au rever cu o mână.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română