Douăzeci! Roger Federer câștigă din nou Australian Open, îl învinge pe Cilic în cinci seturi
Radu Marina | 28 ianuarie 2018Roger Federer a câștigat al 20-lea titlu de Grand Slam al carierei, după o victorie în cinci seturi în finala Australian Open 2018 contra lui Marin Cilic. A fost 6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1 pentru elvețian, care își păstrează titlul cucerit anul trecut și ajunge acum la șase titluri în Australia, egalând un record împărțit acum cu Roy Emerson și Novak Djokovic.
Roger Federer a câștigat al 20-lea titlu de Grand Slam al carierei, după o victorie în cinci seturi în finala Australian Open 2018 contra lui Marin Cilic. A fost 6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1 pentru elvețian, care își păstrează titlul cucerit anul trecut și ajunge la șase titluri în Australia, egalând un record deținut de Roy Emerson și de Novak Djokovic. Federer devine singurul jucător (bărbat) care ajunge la 20 de titluri de Grand Slam. El se alătură astfel unui grup restrâns, format din Margaret Court (24), Serena Williams (23) și Stefi Graff (22), singurii sportivi care au câștigat cel puțin 20 de Slamuri.
Meciul, desfășurat cu acoperișul închis după ce regula Extreme Heat Policy a fost aplicată, a pornit cu Federer lovind mingea în medie la doar 15 centimetri de baseline, lucru care a însemnat necazuri pentru Cilic. Trecuseră doar 12 minute și croatul era condus cu 4-0, iar setul întâi a curs firesc în contul lui Federer. Cilic a reușit să echilibreze meciul în manșa a doua; a avut mingi de break devreme în set, a salvat la rându-i câteva situații complicate pe serviciu, iar odată ajuns în tiebreak, a fost jucătorul mai limpede și l-a închis cu un smash. A fost primul set pierdut de Federer în tot turneul. Dar perioada fierbinte a lui Cilic nu a durat prea mult, iar el nu a reușit să capitalizeze momentul. Federer a continuat să-i creeze probleme ori de câte ori a încetinit punctele, aruncându-i mingi lente pe centru, pe care Marin le-a irosit, în special cu returul. Odată ce Federer a făcut break-ul la 4-3 în importantul set trei, lucrurile păreau că-s fără de întoarcere pentru Cilic.
Dar Federer și-a pierdut cu totul focusul la 3-1 în setul patru; iar dispariția lui din joc a fost prompt speculată de Cilic, care a prins foc. Croatul a început să intre în zonă și să lovească așa cum știam că poate să o facă. O serie de cinci game-uri la rând a dus meciul în decisiv, unde Federer a fost în real pericol în primul game, când a salvat două mingi de break și a simțit puternic presiunea.
Federer to #7Tennis:"I think in the 2nd set tiebreak I really froze, I got really nervous. Then in 4th my mind was all over the place. I told myself not to mess it up, and that's exactly what I did" #Ausopen
— Ubitennis (@Ubitennis) January 28, 2018
Cu jocul dispărut pentru moment, Federer s-a agățat de orice ca să stea în față și să-și recapete ritmul și luciditatea. Doar că, la fel de repede precum a dispărut, Federer are abilitatea de a face switch on. S-a întâmplat imediat după hold-ul de 1-0: Federer a făcut break-ul, apoi încă unul de consolidare, sfârșind meciul în ceva mai mult de 3 ore.
Federer, care se apropie la 155 de puncte de liderul mondial Rafael Nadal (va reveni pe locul 1 dacă Nadal nu ajunge cel puțin în semifinalele de la Acapulco), continuă astfel o perioadă magică în această parte a carierei lui: este al treilea titlu de Grand Slam pentru elvețian în ultimele 12 luni. Două dintre ele fiind reușite în finale de cinci seturi.
https://twitter.com/AustralianOpen/status/957590216943923200
https://twitter.com/BenRothenberg/status/957579046866640897
This was the 200th Grand Slam of the Open Era. @rogerfederer has now won 10% of the men’s singles titles.
— Leigh Walsh (@LeighWalsh87) January 28, 2018
https://twitter.com/TennisTV/status/957579734833156097
https://twitter.com/doublefault28/status/957562959953301505
This speaks for itself.#AusOpen @RogerFederer pic.twitter.com/7sw5d3Mx58
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 28, 2018
La fix un an distanță de când îl învingea în cinci seturi pe Rafa Nadal, Roger Federer mai adaugă un episod notabil unei carierei pur și simplu impresionante. Astăzi a câștigat al șaselea titlu la Australian Open, egalându-i pe Novak Djokovic și Roy Emerson. A devenit al treilea jucător din Era Open care câștigă mai mult de patru Slamuri după împlinirea vârstei de 30 de ani, ultimele trei Slamuri câștigate au venit după ce a împlinit 35 de ani. Iar cum AO 2018 a fost al 200-lea turneu de Grand Slam din Era Open, asta înseamnă că Federer a câștigat 10% din titlurile de simplu masculin (!).
Despre finala de astăzi putem spune că s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. În sensul că au fost confirmate și așteptările specialiștilor, pentru că am avut pe alocuri dezechilibru, dar și cele ale spectatorilor, pentru că am avut și dramă, parcă venită de nicăieri. Am avut puncte spectaculoase, greșeli ușoare dar și winnere care-ți taie respirația. Din toate astea, a rezultat un meci neașteptat de competitiv, în care outsiderul s-a trezit brusc într-o situație nesperat de avantajoasă. Dar cum a venit de repede, ocazia s-a și făcut nevăzută la fel de repede. Federer a repus lucrurile în ordine după o scurtă perioadă de panică, apărută, așa cum avea să spună și el ulterior, din cauza emoțiilor.
Primul set al finalei a durat 24 de minute, iar în primele 4 game-uri, Marin Cilic a reușit să adune doar 5 puncte. Erau primele indicii că ne îndreptăm către o altă finală fără istoric, decisă în trei seturi clare. Desfășurarea primului set a fost mai degrabă un efect al emoțiilor lui Cilic și a planului lui de joc. Croatul a intrat în meci foarte agitat, emoționat și cu gândul să fie ultra ofensiv. A început lovind tare și încercând să facă diferența de la prima minge, ceea ce a dus la erori consecutive și mult haos în jocul lui. Minute bune nu a putut lega absolut nimic, la toate astea adăugându-se și jocul excelent al lui Federer, care a intrat concentrat, atent cu returul și foarte avansat în teren.
Era clar că Cilic nu se simte confortabil cu un astfel de joc. El e un jucător masiv, care se bazează pe serviciu și pe forehand, dar nu acesta e jocul lui natural; are nevoie de timp pentru a se așeza în teren și a face diferența. Stilul de joc ultra ofensiv în care lovește repede și devreme fiecare minge nu e o idee tocmai bună pentru el. Ceea ce s-a văzut până la urmă în setul doi, când a renunțat la planul ăsta și a început să construiască cu ceva mai multă răbdare.
Întâi și-a recăpătat ritmul la serviciu și asta i-a dat încredere în restul loviturilor. Următorul lucru pe care l-a făcut a fost să caute lungimea și profunzimea loviturilor în detrimentul agresivității: încerca să obțină un avantaj prin lungimea reverului, intra în teren și era decisiv. Cam așa a reușit să rămână în față în setul doi. În partea cealaltă, Federer defila cu serviciul și părea că nu poate fi deraiat de nimic.
Ajunși în tiebreak, asta după ce Fed a salvat o minge de set la 4-5, echilibrul s-a rupt la 2-2, când elvețianul a luat frâiele în mână și impresia era că fuge și cu setul acesta. Cilic n-a prea fost de acord, însă. A recuperat minibreak-ul cu un retur câștigător pe primul serviciu al elvețianului, a căutat să vină în față iar în cele din urmă i-a ieșit. Și-a câștigat setul jucând curajos, fiind ofensiv și mereu în alertă.
În setul trei, Federer a continuat ceea ce făcuse deja foarte bine în primul set și o bună parte din al doilea, doar că mai eficient: a variat și mai mult efectele, a apelat mai des la reverul slice și nu a ezitat niciun moment să stea în schimburi de forehand cu Cilic. Până la urmă, croatul a cedat. A urmat break-ul, setul și la cum începuse setul patru, erau semne că se va încheia și meciul.
Federer a avut șanse de dublu break în setul patru, și totuși, Cilic a avut un răspuns excelent. A continuat să rămână calm, s-a concentrat pe serviciu și a sperat în continuare. De fapt, la nivel de atitudine, cu excepția începutului de meci, Cilic nu are prea multe lucruri de reproșat.
Setul patru l-a câștigat mergând pe aceeași strategie, care s-a pliat bine pe dispariția temporară din joc a lui Federer. Cilic căuta lungimea, obținea o minge mai scurtă, închidea cu forehand-ul. Cu lovitura de rever a reușit în marea majoritate a timpului să găsească această lungime deranjantă, atât în schimburi cât și la retur. Doar că reverul croatului a fost o armă cu două tăișuri pentru el azi; l-a ajutat mult să aibă control în multe momente, dar l-a și dat înapoi, mai ales spre final.
Cilic s-a aruncat cu toate armele asupra elvețianului, iar primul game al decisivului a fost momentul de cotitură al meciului. Roger a salvat două mingi de break și a ieșit teafăr din cel mai lung și relevant game al meciului. Odată scăpat din dificultate, a simțit imediat că e timpul să accelereze. A urmat break-ul, asta și pe fondul unui joc destul de haotic al croatului, care a resimțit din plin șansele ratate, iar de acolo, Federer nu a mai lăsat să-i scape meciul din mână.
Cilic pleacă astfel din Australia cu încă o finală de Slam pierdută la Federer, dar la trasul liniei, iese pe plus. S-a pus din nou în poziția de a juca pentru un titlu de Slam, ceea ce e formidabil iar de luni va urca pe locul 3 mondial (cel mai bun loc al carierei). Și mai trebuie apreciat și pentru felul în care azi s-a luptat împotriva unui jucător care a fost prea bun în momentele cheie.
La 36 de ani, elvețianul își duce povestea mai departe. Domină, câștigă și se bucură de tenis ca nimeni altul. Asta e de fapt imaginea cu care rămânem după o astfel de zi: un Federer emoționat până la lacrimi, fericit și entuziasmat că poate împărți cu fanii lui încă o seară magică. E o poveste care a început cu adevărat acum 15 ani, când a câștigat primul lui Slam. De atunci și până acum s-au schimbat o grămadă de lucruri, de la rachete la suprafețe și stiluri de joc; plus vreo două generații prin pluton. Ce a rămas la fel e pasiunea lui pentru tenis. E neschimbată, dacă nu cumva mai puternică. E motivul pentru care încă joacă, câștigă și uimește pe toate lumea cu ce reușește.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română