Dominație restabilită: Iga Swiatek câștigă din nou turneul de la Indian Wells,
Radu Marina | 18 martie 2024Swiatek a câștigat finala cu Maria Sakkari și își trece în palmares al 8-lea trofeu WTA 1000. În total, Swiatek, în vârstă de 22 de ani, ajunge la 19 titluri dintr-un total de 23 de finale jucate.
După două săptămâni în care a învins categoric toate adversarele pe care le-a avut în față, Iga Swiatek triumfă din nou la Indian Wells. Swiatek a câștigat finala cu Maria Sakkari și își trece în palmares al 8-lea trofeu WTA 1000. În total, Swiatek, în vârstă de 22 de ani, ajunge la 19 titluri dintr-un total de 23 de finale jucate (!).
Swiatek a trecut în finală, 6-4, 6-2 de Sakkari în aceeași manieră în care a trecut de toate adversarele din această săptămână: fulgerător, fără ca adversara să aibă timp sa reacționeze.
În drumul către acest trofeu, Swiatek le-a învins pe Danielle Collins, Linda Noskova, Yulia Putintseva, Caroline Wozniacki, Marta Kostyuk și acum Maria Sakkari. În cele șase meciuri disputate, Iga a pierdut 21 de game-uri și a câștigat trei seturi la zero.
Deși învinsă destul de clar în această finală, Sakkari are meritul unei reveniri notabile în prim-plan. Înainte de turneul de la Indian Wells, Sakkari nu mai legase mai mult de două victorii într-un turneu din septembrie 2023, când s-a impus la Guadalajara. Acum, în această săptămână, cu David Witt alături, cel care i-a luat locul lui Tom Hill, antrenorul ei din ultimii ani, Sakkari s-a întors într-o finală majoră după un traseu excelent: Schnaider – Garcia – Parry – Navarro – Gauff.
Cu Swiatek, precum multe alte adversare, Sakkari nu a avut replică: a încercat o mică revenire în primul set, de la 0-3 la 3-3, a avut câteva momente în care ce a încercat i-a ieșit, dar Swiatek s-a dovedit a fi, încă o dată, mult prea puternică și prea stabilă în toate fazele (apărare, atac, joc la fileu, retur).
Felul în care domină Swiatek face ca totul să pară simplu pentru ea: învinge tot ce îi iese în cale, își câștigă finalele după parcursuri în care cu greu pierde maxim patru-cinci game-uri pe set, merge mai departe, la următorul turneu și izbutește și acolo același lucru. În același tipar.
Însă doar pare simplu – la fel și tenisul pe care îl joacă. Între Swiatek și restul jucătoarelor e o diferență, e un hop pe care, doar în mod excepțional, unele îl pot depăși, în anumite circumstanțe. În rest, nivelul pe care îl atinge Swiatek într-o zi bună nu poate fi replicat, în acest moment, de nimeni altcineva din circuit. Iar asta se simte nu doar în scorurile categorice cu care își câștigă meciurile (la Indian Wells a pierdut doar 17 game-uri până în finală), ci și în eforturile pe care le fac adversarele ei pentru a-i ține piept și pentru a câștiga câteva puncte. Când Swiatek te învinge, chiar simți că te-a învins; simți că nu ai avut șanse, că nu ai avut cum să îți creezi șansele, că prea puține lucruri au depins de tine.
Esența jocului Igăi e despre cum mingea vine prea rapid, mereu lung și precis, iar adversara e supusă unor atacuri virulente, punct după punct. Sunt jucătoare care îți mai dau timp, te mai lasă să răsufli, dar nu și Swiatek, care joace absolut fiecare punct bine, de aici și toate aceste scoruri categorice. Adversara nu are, pur și simplu, timp să respire, să își calculeze pașii sau să își gândească atacurile pentru că este atacată din toată părțile, pentru că întotdeauna mingea vine repede, în viteză.
Poloneza excelează la foarte multe capitole, iar, momentan, chiar și acele jucătoare care au reușit să se ridice la nivelul ei (Sabalenka, Rybakina), fie au probleme fizice, fie nu se prea regăsesc, ceea ce înseamnă că, momentan, va fi Iga vs. restul lumii. Ea va pleca drept favorită la toate turneele la care va participa – cel puțin pe zgură și pe hard -, iar adversarele vor fi obligate să se autodepășească pentru a avea o șansă în fața ei.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română