Djokovic se revanșează cu Medvedev într-un meci epuizant, Nadal rezistă cu De Minaur: Serbia vs Spania pentru primul trofeu ATP Cup
Radu Marina | 11 ianuarie 2020Nole și Rafa au fost împinși serios, dar nu au cedat: avem Serbia – Spania în finala primei ediții a ATP Cup, cu Nadal și Djokovic confruntându-se pentru a 55-a oară.
Finala ATP Cup se va disputa, cum mulți anticipau la începutul competiției, între Serbia și Spania, echipe ce îi au în componență pe primii doi jucători ai lumii. Serbia lui Djokovic a trecut cu 3-0 la general în semifinala cu Rusia, în vreme ce Rafael Nadal a adus Spaniei punctul decisiv în întâlnirea cu Australia.
Avem, așadar, Serbia – Spania în finala primei ediții a ATP Cup, cu Nadal și Djokovic confruntându-se pentru a 55-a oară. Până acolo, să vedem cum s-au văzut și cum au fost semifinalele, pentru că celor doi nu le-a fost deloc simplu să ajungă în finală:
Serbia d. Rusia: 3-0
După ce Dusan Lajovic a reușit surpriza, învingându-l în două seturi (7-5, 7-6) pe Karen Khachanov, în ceea ce sârbul a numit “cel mai bun meci jucat de el vreodată”, a urmat duelul zilei, dintre Medvedev și Djokovic, meci decisiv pentru Rusia. O partidă care avea să confirme așteptările, cei doi făcând, probabil, cel mai bun meci al acestui început de an.
Întâlnirea dintre Djokovic și Medvedev era așteptată, în special, pentru că ultimele două meciuri au fost spectaculoase și au mers către rus – adică ceva ce nu prea i se întâmplă lui Djokovic tocmai des, să piardă două meciuri la rând în fața aceluiași jucător. Nu doar atât, dar Medvedev a arătat, nu o dată, că se simte bine în acest matchup și că a devenit o problemă serioasă pe termen mediu pentru sârb. Nole știa și el asta, motiv pentru care începutul de meci i-a aparținut, reușind să-l copleșească pe Medvedev cu lungimea generată și schimbările de direcție. Un Djokovic foarte montat și un Medvedev intrat târziu în meci, chiar debusolat de replica primită, a făcut ca primul set să se termine în 30 de minute, cu doar un singur game câștigat de rus.
Calitatea și intensitatea pe care Medvedev și Djokovic le-au adus în ultimele două seturi au compensat cu vârf și îndesat startul de meci mai puțin grozav: game-uri lungi, cu șapte egalități, o revenire a lui Djokovic de la 1-4 la 4-4 în setul doi, ca mai apoi Medvedev să preseze și să câștige setul doi, exact când sârbul a servit pentru a rămâne în set, schimburi de mingi interminabile, foarte multe puncte bine construite, finalizate cu lovituri direct câștigătoare spectaculoase.
Echilibrul a fost rupt de Djokovic la 2-2 în setul trei, când a reușit să facă break-ul, după un alt game cu patru egalități. Break-ul izbutit de Djokovic a fost decisiv pentru soarta meciului. Dar, la 5-4, când sârbul a servit pentru meci, Nole a avut, din nou, nevoie de multă inspirație, reușind să salveze trei mingi de break.
“Încântător, istovitor, înspăimântător, bucurie – am trăit toate astea în același timp. La un moment dat, amândoi refuzam pur și simplu să ratăm de pe linia de fund. A fost o bătălie imensă de pe linia de fund, cu multe schimburi de mingi. O bătălie fizică, dar și mentală. Daniil a arătat de ce e unul dintre cei mai buni jucători din lume, de ce e în Top 5. Consistența, jocul atât de solid de pe baseline, serviciul foarte puternic l-au dus aici. Merită să fie aici. Cu siguranță cred că meciul ăsta a fost unul dintre cele mai interesante și intense meciuri pe care le-am jucat împotriva unui jucător de top în ultimii ani”, a povestit Djokovic la final despre cum a trăit meciul cu Medvedev.
Punctul adus de Djokovic după victoria cu Medvedev a calificat Serbia în finală. Al treilea meci, deși fără a mai există neapărat o miză, a fost câștigat tot de sârbi: Cacic/Troicki i-au învins, 6-4, 7-6, pe Gabashvili și Kravchuk, aducând al treilea punct Serbiei.
Spania d. Australia: 3-0
La cât de bine a jucat Nick Kyrgios în ATP Cup, înfrângerea în două seturi suferită în fața lui Roberto Bautisto-Agut (1-6, 4-6), jucător care în primele patru meciuri n-a jucat cu niciun adversar din top 100, ar putea să mire. Dar sunt două elemente importante de care trebuie ținut cont. Primul: Kyrgios nu-i neapărat un jucător de cursă lungă; e spectaculos, se poate motiva exemplar, e capabil să învingă pe oricine, dar efortul depus în această săptămână (și la simplu, și la dublu) și-au spus cuvântul. Al doilea: Bautista Agut e un jucător experimentat, incomod, care știe foarte bine cum să speculeze orice mică slăbiciune.
Contra lui Kyrgios, Agut a insistat să-l joace exclusiv spre rever, lovitură care nu se ridică la nivelul forehandului, și a încercat să-l plimbe pe tot terenul, tocmai pentru că înțeles din timp că Nick nu stă grozav din punct de vedere fizic. Au fost câteva încercări ale australianului de a reveni în setul doi, dar de fiecare dată Roberto a închis orice mică portiță apărută.
Cum primul punct a mers către Spania, australienii nu prea priveau cu optimism meciul Nadal – De Minaur: în două meciuri de trei seturi, De Minaur nu reușise să câștige mai multe de patru game-uri pe set. Nadal a fost și rămâne un match-up teribil pentru De Minaur, doar pentru simplu fapt că orice ar încerca Alex, Rafa poate face și mai bine, dar mai ales, la o altă intensitate.
Și totuși, puțin a lipsit ca De Minaur să reușească marea surpriză și să-l elimine pe Nadal. De Minaur a făcut cel mai bun meci cu Nadal, a reușit să câștige primul set și, cu puțină șansă, ar fi putut câștiga meciul în două seturi. Doar că Rafa a fost (pentru a câtă oară?) Rafa: chiar și fără a fi la vreun nivel extraordinar, s-a agățat, a rămas aproape de adversar și când a simțit că e momentul potrivit, a atacat, a rupt echilibrul și nu a mai dat nicio șansă australianului.
A fost 4-6, 7-5, 6-1 pentru Rafa, care a obținut punctul necesar calificării Spaniei în finală, după o luptă intensă cu un De Minaur transformat. Alex a intrat în meci cu un alt mindset și, pentru o vreme, abordarea lui (a făcut pasul în față, a încercat să dicteze, a creat și n-a mai așteptat eroarea) s-a dovedit un succes. Doar că, din nou: atunci când îl ai în față pe Rafa, e foarte posibil că tot ceea ce ai construit cu greu în două ore să se dărâme, subit, în două minute, fără să înțelegi cum și de ce.
Precum la Serbia – Rusia, și în a doua semifinală, meciul de dublu a avut loc, deși miza a lipsit. Carreno Busta/Lopez i-au învins, 6-2, 6-7, 10-4 pe australienii Guccione/Peers.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română