Djokovic mai face un pas spre Nole Slam; Thiem, în a patra semifinală consecutivă la Paris
Radu Marina | 6 iunie 2019Novak Djokovic și Dominic Thiem sunt ultimii jucători calificați în semifinalele turneului de la Roland Garros, după victoriile obținute în minimum de seturi. Novak Djokovic a trecut, 7-5, 6-2, 6-2, de Alexander Zverev, favoritul 5, în timp ce Dominic Thiem rămâne neînvins în faza sferturilor la Roland Garros, învingându-l clar, 6-2, 6-4, 6-2, pe Karen Khachanov, favorit 10.
Cu victoria în fața lui Alexander Zverev, Djokovic își duce seria de meciuri câștigate în turneele de Grand Slam la 26, ultima lui înfrângere într-un Slam fiind cea în fața lui Marco Cecchinato, suferită anul trecut, chiar la Roland Garros, în sferturi. De la acel moment, Djokovic a revenit lider mondial, a câștigat trei turnee majore la rând și acum mai are doar doi pași de făcut pentru a deveni din nou jucătorul care deține simultan toate cele patru turnee de Grand Slam (Wimbledon, US Open, Australian Open, Roland Garros), adică un nou Nole Slam, după cel reușit în 2016. Doar că drumul până acolo, deși scurt, nu-i deloc, dar deloc ușor. Nu trebuie să uităm că suntem la Roland Garros – un Slam care i-a dat mereu bătăi de cap, iar în turneu încă sunt Rafael Nadal și Roger Federer, doi dintre jucătorii care, la rându-i, i-au creat cele mai mari probleme de-a lungul carierei.
Cert este că pentru a merge până la capăt la Paris, Djokovic are nevoie de cel mai bun tenis al lui. Iar meciul cu Alexander Zverev ne demonstrează că face tot posibilul să se apropie de el: a fost cu spatele la zid pentru scurtă vreme în fața unui Zverev neînvins de opt meciuri, dar a răspuns prompt și eficient când situația a cerut-o, copleșindu-și adversarul cu acel tenis clar și consistent pe care l-am tot văzut în perioadele lui de dominație.
De fapt, în tenis sunt jucători care-și sufocă adversarii prin agresivitate și jucători care își macină oponenții, încet și sigur, prin consistență și acuratețea loviturilor. Zverev se încadrează în prima categorie, Djokovic face parte din a doua. Iar dacă îl lași să și dicteze, cum l-a lăsat azi Zverev, devine mai periculos, dat fiind faptul că e capabil să schimbe atât de repede și bine direcțiile, încât e aproape imposibil să reacționezi în vreun fel la mingile lui.
Zverev s-a pus în situația de a servi pentru primul set la 5-4 jucând agresiv din interiorul terenului, stând aproape de linia de fund, sufocându-l pe Djokovic cu lovituri grele în lung de linie, exact tipul de adversar care nu prea îi place sârbului. Doar că această poziționare în teren a lui Zverev – problematică în ultimul timp – a fluctuat prea mult, la fel ca și în meciul cu Fognini: au fost game-uri pe serviciul lui Nole în care a fost cu pasul în față constant, și game-uri pe propriul serviciu în care a lovit de la patru metri distanță din spatele liniei de fund, cedând astfel inițiativa lui Nole. Nu a fost deloc întâmplător că toate cele trei seturi s-au încheiat cu Zverev la serviciu.
Odată pierdut acel avantaj și văzându-se egalat, Zverev s-a depărtat destul de mult de la planul inițial, cel cu care reușise să-i facă break lui Novak și să-l conducă în repetate rânduri pe propriul serviciu. De la atacuri bine construite, mingi accelerate în cele mai potrivite momente și veniri la fileu inspirate, neamțul a revenit la jocul pasiv și ușor defensiv pe care l-am mai văzut în acest sezon. Iar când asta s-a întâmplat, rolurile s-au schimbat ușor: Djokovic a fost agresorul, Zverev, jucătorul hărțuit – ceea ce a făcut ca neamțul să nu mai aibă absolut niciun control asupra partidei, deși din punct de vedere statistic, raportul loviturilor direct câștigătoare e în favoarea lui Sascha (35 vs. 24). De la 5-4 cu break, Zverev a pierdut următoarele șase game-uri la rând și nu s-a mai putut reîntoarce în partidă.
Este de subliniat, de asemenea, răspunsul pe care Djokovic l-a avut la 4-5 în primul set. Cu un adversar curajos în față, care se simte bine pe arenele mari, în fața jucătorilor mari, Djokovic a fost, ca de fiecare dată, extraordinar atunci când a contat. Întâi și-a pus în funcțiune returul, iar mai apoi acea capacitatea incredibilă de a acoperi terenul și de a-și forța adversarul să pluseze când nu trebuie. Asta a fost partea cea mai grea; odată ce a trecut cu bine peste ea, totul a căpătat claritate pentru el și lucrurile s-au simplificat considerabil, fiind în control total.
Și tot la această categorie, ca o paranteză, nu trebuie uitat nici gestul de fair play pe care Nole l-a făcut la 4-3: deși arbitrul de scaun a dat serviciul lui Zverev ca fiind out, Nole a revenit și a considerat că, de fapt, serviciul lui Zverev e în teren – asta, deși decizia arbitrului l-ar fi avantajat în acel game.
Pentru o a patra finală la Paris, Novak Djokovic se va duela cu Dominic Thiem, jucător aflat la a patra semifinală consecutivă la Roland Garros, egalând astfel recordul compatriotului său Thomas Muster în ceea ce privește numărul de semifinale în turneele de Grand Slam jucate de un austriac.
Nu va fi o misiune deloc ușoară pentru Djokovic. La această ediție a RG19, nivelul lui Thiem a crescut treptat și de la meci la meci tenisul lui arătat și mai bine – or, asta nu e tocmai îmbucurător pentru Nole. După victoria clară cu Gael Monfis din optimi, azi a urmat o alta la fel de categorică pentru austriac, dar bazată pe un tenis mult mai ordonat și intens, în fața unui adversar mai puternic. Thiem nu i-a dat absolut nicio șansă lui Karen Kachanov, într-un meci în care Domi n-a avut de înfruntat nicio minge de break și a adunat doar 11 erori neforțate pe parcursul celor trei seturi.
Aceasta va fi a noua întâlnire între Thiem și Djokovic. Până acum, Nole conduce cu 6-2 la întâlnirile directe, ultimul meci fiind câștigat de sârb, chiar anul acesta pe zgura de la Madrid. Însă Thiem are și el un avantaj: una dintre cele două victorii obținute de el a venit chiar la Roland Garros, într-o fază avansată (2017, sferturi).
The Grand Slam Life is the best life!
Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română