Djokovic își închide sezonul, va rata US Open: „Corpul meu are limite, trebuie să respect asta”
Treizecizero | 26 iulie 2017Djokovic ratează un Grand Slam după 51 de apariții consecutive; la US Open a jucat cel puțin semifinale 10 ani la rând. Djokovic va ieși din Top 4 de luni și din Top 10 (până la sfârșitul sezonului) pentru prima dată din 2007 încoace.
Zvonurile de după Wimbledon și-au găsit confirmarea miercuri, când Novak Djokovic a anunțat că își închide sezonul pentru a-și odihni cotul, la care spune că a simțit dureri de mai bine de un an. Djokovic ratează astfel US Open, adică turneul la care a făcut cel puțin semifinale în ultimii 10 ani, văzându-și întreruptă seria de 51 de participări consecutive în turneele de Grand Slam, a șaptea cea mai lungă din istorie. Mai ratează patru turnee Masters, la mai toate având un record bun (Canada, Cincy, Shanghai, Paris), plus Turneul Campionilor, pe care l-a dominat în ultimii ani. Ultimul său meci din acest sezon devine astfel sfertul de la Wimbledon cu Tomas Berdych, în care a fost nevoit să se retragă.
2017 rămâne astfel un an negru pentru Djokovic, care nu a jucat nicio finală de Grand Slam și, mai rău, nu a trecut de sferturi la niciunul din cele 3 GS-uri pe care le-a jucat. Din 2005, de la AO, sârbul n-a ratat niciun Slam, câștigând 12 titluri de Slam. Anul trecut, după ce a reușit să devină campionul en-titre la toate cele patru competiții care domină acest sport – primul om în aproape 50 de ani care să câștige patru Slamuri consecutive -, sârbul era bine poziționat pentru a ataca recordul all-time deținut de Roger Federer; însă de la Wimbledon de anul trecut, Nole a intrat pe un trend descrescător, acuzând, printre altele, și probleme personale, de lipsă de motivație sau de concentrare. Deși a făcut finala la US Open 2016, Novak a pierdut locul 1 pe ultimii metri ai sezonului trecut în favoarea lui Andy Murray, apoi a suferit o serie de eliminări premature și surprinzătoare în prima parte a lui 2017. Și-a concediat întregul staff, în frunte cu Marian Vajda, antrenorul său de cursă lungă, și l-a adus pe Andre Agassi în postura de consultant part-time. Novak spune că, atunci când va reveni pe teren (la startul lui 2018), Agassi va rămâne antrenorul său.
“Aceasta este una dintre acele accidentări la care nimic nu te poate ajuta instant”, a explicat jucătorul, la o conferință de presă. “Trebuie să permiți o recuperare naturală, care ia timp. Din punct de vedere profesional, nu a fost o decizie ușoară”, a completat Djokovic, care a consultat mai mulți specialiști, atât acasă, cât și pe alte meleaguri, și toți au recomandat odihnă ca soluția cea mai bună; Djokovic a vrut să evite operația și a spus că nu e nevoie de una; dar a completat cu “O să fac orice e nevoie să mă recuperez”.
I took time to make a decision about my recovery. Sorry for keeping you in the dark these days. Read more here https://t.co/tCSw46TOL2
— Novak Djokovic (@DjokerNole) July 26, 2017
„Această serie remarcabilă a ajuns la un sfârșit. Corpul meu are și el limite, trebuie să respect asta și să fiu recunoscător pentru tot ce am reușit până acum”.
Pentru Nole, răul s-ar putea dovedi unul necesar, care să se transforme în bine, pe termen lung. Deși Novak ar fi fost oricum o forță de recunoscut pe ciment (mai ales la New York) și indoor, anul lui era destul de problematic, la cum evoluau lucrurile. Fie cu durerea de cot, fie cu problemele de motivație, jocul lui n-a fost aproape în niciun moment din 2017 cu adevărat dătător de speranțe. Sârbul a câștigat doar două titluri mici (Doha, Eastbourne) și s-a chinuit realmente în meciuri cu miză mare, arătând rareori ca și cum s-ar simți bine pe teren. Obligat vrând-nevrând să ia această pauză, Nole ar putea lovi doi iepuri dintr-un foc: își recuperează cotul și își odihnește și mintea. Se poate întoarce la începutul sezonului viitor reîncărcat și remotivat, într-un peisaj probabil diferit, dar cu timpul de partea lui. Va împlini 31 de ani abia la jumătatea anului viitor, iar dacă va sta sănătos, nu e niciun motiv pentru care să nu mai câștige numeroase alte titluri importante.
Novak are un exemplu ilustru la îndemână, care poate servi drept încurajare pentru fanii sârbului. Fix acum un an în aceeași zi, Roger Federer anunța că-și încheie sezonul pentru a-și odihni genunchiul reparat chirurgical, chiar dacă asta a presupus să rateze Rio și alte competiții sau recorduri de longevitate. După câteva luni de absență completă de pe terenuri, timp în care a alunecat până pe locul 17, Federer s-a întors la Australian Open, unde a trăit un adevărat basm, câștigând primul său Slam după cinci ani de pauză. Ulterior, în vară, Roger l-a adăugat și pe cel de-al 19-lea. Elvețianul arată bine și pentru US Open. Djokovic poate să spere că va avea un traseu asemănător, chiar dacă Federer spunea că “nu e obligatoriu ca un lucru care a funcționat pentru mine să funcționeze și pentru altcineva, nu-s garanții. Fiecare trebuie să-și gestioneze propriul program“.
Cu Djokovic absent, US Open va fi o luptă între ceilalți jucători din Big Four – Federer, Nadal, Murray – și posibili outsideri gata să profite de o conjunctură favorabilă sau de un vârf de formă. Stan Wawrinka a jucat de multe ori bine la US Open și a arătat anul trecut că poate să-l câștige; Marin Cilic e deja o certitudine la nivel de finale de Slamuri, Alex Zverev sau Nick Kyrgios pot face și ei daune. Locul 1 se va da, însă, între Federer și Nadal. Cei doi nu s-au întâlnit niciodată la US Open; într-un 2017 pe care l-au dominat autoritar, contrar tuturor așteptărilor, brusc este o ocazie ideală ca și această întâlnire să se producă.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română