Djokovic admite că a încălcat regulile de izolare și că există o informație falsă în declarația de călătorie, situația lui devine și mai complicată
Treizecizero | 12 ianuarie 2022Cazul lui Djokovic se complică. De la discuția despre viza lui de intrare și motivele tehnice pentru care a fost anulată și, apoi, revalidată în sala de judecată, atenția publică s-a mutat acum către controversele iscate în jurul testului pozitiv al lui Nole din decembrie și a faptului că acesta a încălcat regulile de izolare și a oferit informații greșite în declarația de călătorie. Lucruri confirmate chiar de Djokovic într-un comunicat public.
Într-un moment în care guvernul australian încă ia în considerare posibilitatea de a-l expulza din Australia, Novak Djokovic a publicat un comunicat de presă pe rețelele sociale, prin care a încercat să clarifice mai multe subiecte controversate. Printre ele, de ce a apărut în public după data la care a fost testat pozitiv cu COVID-19, respectiv, informațiile din declarația lui de călătorie în Australia – puse sub semnul îndoielii în ultimele zile.
Comunicatul lui Djokovic vine după zile întregi în care presa din Australia și nu numai a ridicat semne de întrebare în ce privește veridicitatea acțiunilor, declarațiilor și a actelor sârbului. Aceste discuții pleacă de la faptul că testul pozitiv de COVID-19, în jurul căruia Djokovic și-a obținut dreptul de a intra în Australia nevaccinat, a fost realizat pe 16 decembrie – iar jucătorul a fost văzut în public, fără mască de protecție, în cel puțin trei instanțe diferite în următoarele zile.
Djokovic a catalogat aceste dubii drept „dezinformare”, dar comunicatul lui, oricât de bine intenționat ar fi fost, confirmă practic veridicitatea acestora. Djokovic nu a făcut vreo clarificare cu privire la dubiile ridicate de publicația germană Der Spiegel, care a pus sub semnul întrebării însuși rezultatul pozitiv al testului lui Djokovic de pe 16 decembrie; publicația citată ridică posibilitatea ca testul să fi fost manipulat, citând discrepanțe în ce privește timingul testului, al rezultatului și al datei la care acesta a fost urcat în sistem.
Ce a spus Djokovic în comunicat?
-a făcut testul PCR pe 16 decembrie și a primit rezultatul pe 17 decembrie; a fost asimptomatic.
-nu a știut că testul lui PCR a fost pozitiv în momentul în care a fost prezent la evenimentul cu copiii din Belgrad, pe 17 decembrie; a primit rezultatul pozitiv după eveniment; a mers la eveniment după ce a făcut un test rapid, care s-a arătat negativ.
-a știut că e pozitiv în momentul interviului cu L’Equipe din 18 decembrie, dar a ales să nu anuleze interviul din respect pentru jurnalist; a păstrat distanța și a purtat mască (exceptând sesiunea foto) – [lucru confirmat apoi de jurnalist]; acceptă că a fost „o eroare de judecată”; [notă: potrivit L’Equipe, Djokovic nu a informat publicația că e pozitiv înainte de interviu iar interviul a avut drept condiție să nu fie întrebat despre prezența la AO și despre statutul său de vaccinat].
-admite că există informații false în formularul său de călătorie către Australia;
– mai exact, partea unde a bifat că nu a călătorit în cele 14 zile premergătoare drumului spre Australia [Djokovic a fost văzut în Belgrad, iar mai apoi în Spania; plecarea lui către Australia s-a făcut din Dubai]. Atribuie această „eroare umană” agentului său, pentru care își cere scuze. Echipa sa a depus acte suplimentare pentru a clarifica această eroare.
Ce se întâmplă acum
Publicația australiană The Age confirmă că investigația guvernului australian s-a extins acum în urma declarațiilor făcute de Djokovic, verificând încălcările regulilor de izolare făcute de acesta în Serbia, declarațiile incorecte în formele de călătorie și neclaritățile în ce privește datele testului COVID.
În depoziția sa din timpul procesului în urma căruia viza lui a fost validată, Djokovic a spus că a fost testat și că a primit rezultatul în aceeași zi, pe 16 decembrie, informație contrazisă acum de declarațiile sale publice. Discrepanța aceasta este acum investigată de autoritățile australiene.
Separat de această investigație, Ministrul Imigrării din Australia, Alex Hawke, analizează în continuare dacă îi va anula sau nu viza lui Djokovic, pe fundamentul că o infecție de COVID-19 în ultimele 6 luni nu este un motiv valid pentru a oferi o excepție de la vaccinare. Decizia ar fi trebuit să vină azi, miercuri 12 ianuarie, dar noi documente depuse de avocații lui Djokovic vor prelungi luarea unei decizii.
Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabic, a fost citată de BBC spunând că dacă jucătorul a ieșit în public știind că a avut un test pozitiv, asta e o încălcare clară a legilor sârbești. „Dacă ești pozitiv, trebuie să te izolezi. Nu știu însă când a primit rezultatul, când l-a văzut, e o zonă gri aici. Răspunsul îl poate da doar Novak”.
Însă celălalt subiect care se desprinde din comunicatul lui Djokovic, care admite că a completat eronat declarația de călătorie, s-ar putea să aibă efecte mai serioase pentru el.
În comunicat, Djokovic spune că „îmi cer scuze sincer pentru această eroare administrativă, pentru completarea căsuței greșite la întrebarea dacă am călătorit înainte de intrarea în Australia. A fost o eroare umană, cu siguranță nu una intenționată. Trăim vremuri complicate într-o pandemie globală și uneori astfel de erori pot să apară. Echipa mea a depus informații suplimentare către guvernul australian pentru a clarifica această problemă”.
Djokovic ar putea avea probleme și cu legea din Spania, acolo unde cetățenii nevaccinați nu au voie să intre în țară.
Sursă grafic: AFP
Australian Open e la ușă
Fără ca o decizie finală să fie la orizont prea curând, Novak Djokovic își continuă pregătirile pentru turneul de la Melbourne, care începe luni, și la care a confirmat public că vrea în continuare să participe.
Tragerea la sorți a turneului va fi joi dimineață (ora 6:00 AM, ora României), iar Djokovic, afară de o decizie de ultim moment, va figura pe tablou ca favorit 1.
Tot iureșul acestor zile se profilează drept un obstacol imens pe care Djokovic va trebui să-l depășească în situația în care va juca turneul. Mai rău, dacă o decizie va întârzia, asta va însemna că Djokovic ar putea juca cu stresul de a fi deportat în orice moment, chiar și în timpul turneului – o situație cu adevărat unică în istoria tenisului, cu atât mai mult pentru un lider mondial.
De unde au început toate astea? Un timeline al întregii situații
Problemele curente – și atât de neobișnuite – în care se regăsește Novak Djokovic pleacă de la faptul că sârbul a încercat să participe la Australian Open fără să fie vaccinat împotriva COVID-19, condiție pentru a putea intra în Australia; în acest context, singura sa șansă era să obțină o scutire medicală de la vaccin, scutire ce putea fi obținută doar în condiții speciale sau în situația în care a contractat virusul în ultimele 6 luni. De aici, lucrurile s-au complicat teribil după o serie de inconsistențe între guvernul federal australian, cel din Victoria (Melbourne) și Tennis Australia.
🔹 În noiembrie, un schimb de mailuri dintre Craig Tiley, șeful Tennis Australia (TA), și autoritățile medicale din Australia, relevă o concluzie: excepțiile medicale de la vaccinare vor fi decizii la discreția statului respectiv (Victoria, în cazul Australian Open).
Departamentul Sănătății face clar, într-un răspuns la o solicitare a TA, că persoanele care nu-s vaccinate cu doză dublă și au avut anterior COVID-19 nu sunt exceptate de la intrarea fără carantină.
🔹 Pe 29 noiembrie, Ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, trimite către TA mesajul că „Australian Border Force arată că persoanele trebuie să fie vaccinate complet ca să poată intra în Australia”.
🔹 Pe 2 decembrie, șeful Sănătății din Victoria, Brett Sutton, trimite către TA un mesaj potrivit căruia „Oricine cu o infecție COVID-19 în ultimele 6 luni și care poate oferi dovezile corespunzătoare despre istoricul său medical este exceptat de la carantina obligatorie la intrarea în Victoria”.
🔹 TA trimite o circulară către jucători cu această indicație. 10 decembrie este data limită până la care jucătorii puteau să aplice pentru scutire de la vaccinare.
🔹 Pe 14 decembrie, Djokovic este prezent la un meci de baschet în Belgrad și pozează alături de un jucător al lui FC Barcelona, care este anunțat a doua zi pozitiv cu COVID-19. Dar Djokovic nu a făcut informația publică, spre deosebire de cum reacționează marea majoritate a persoanelor publice, și spre deosebire de cum a reacționat el la precedentul caz în care a fost infectat cu coronavirus, în vara lui 2020.
🔹 Pe 16 decembrie, Djokovic face un test PCR care reiese pozitiv, și despre care urmează să se afle în ianuarie. Djokovic apare la un eveniment public în 16 decembrie, și într-o fotografie cu un jucător britanic de cricket, pe contul de Instagram al acestuia.
🔹 Pe 17 decembrie, Djokovic este prezent la un alt eveniment, alături de tineri jucători, lângă care pozează fără mască.
🔹 Pe 18 decembrie, Djokovic apare din nou în public fără mască, la un interviu și o sesiune foto cu L’Equipe.
🔹 Pe 30 decembrie, șeful medical al TA spune că Djokovic are confirmată o excepție medicală de la vaccin.
🔹 Pe 1 ianuarie, Djokovic primește o declarație din partea guvernului federal australian, care indică faptul că jucătorul de tenis respectă regulile pentru intrarea fără carantină în Australia.
🔹 Pe 4 ianuarie, Djokovic postează pe Instagram anunțul că a primit scutirea de a juca la AO, alături de o fotografie de pe aeroportul din Dubai, înainte de decolarea spre Melbourne.
🔹 În timp ce Djokovic e în aer, un scandal public de proporții izbucnește în Australia, țară în care a fost instituită un lockdown drastic pe cea mai mare parte a pandemiei; publicul protestează vizavi de excepția făcută în cazul lui Djokovic, acuzat că a primit un tratament preferențial, în contextul în care australienii nevaccinați suferă restricții dure și nu pot călători sau intra în țară. Declarațiile făcute de Scott Morisson, Prim Ministrul Australiei, indică faptul că dacă Djokovic nu are hârtiile în ordine, viza îi va fi anulată.
🔹 În timp ce autoritățile federale australiene și cele ale statului Victoria par a fi în contradicție, Djokovic sosește la aeroportul din Melbourne.
🔹 Pe 6 ianuarie, după un interviu și o situație de blocaj care au durat mai bine de 12 ore, autoritățile de frontieră decid anularea vizei acestuia, motivând că Djokovic nu are documentele necesare care să justifice scutirea prezentată. Sârbul este pregătit pentru deportare, dar avocații lui câștigă timp și pregătesc actele pentru proces. În așteptarea acestuia, Djokovic este cazat într-un hotel folosit de guvern pentru refugiați. Statutul lui nu este acela de arestat, jucătorul având dreptul de a părăsi țara, dacă și-ar fi dorit, însă nu și pe acela de a circula liber pe pământ australian.
🔹 Pe 10 ianuarie, Djokovic câștigă într-un proces dreptul de a-i fi restabilită viza. Guvernul federal își rezervă dreptul de a-i anula din nou viza.
În aceeași zi, sârbul participă la o sesiune de antrenament pe Rod Laver și confirmă pe rețelele sociale că intenționează să ia parte la Australian Open 2022.
🔹 Djokovic publică un comunicat de presă, care confirmă faptul că sârbul știa că e pozitiv în cel puțin una din ieșirile în public de după 16 decembrie. De asemenea, Djokovic confirmă că există informații eronate în declarația sa de călătorie către Australia.
Surse: The Age, AFP, Reuters.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română