Discretă și eficientă, Naomi Osaka ne arată că presiunea este, într-adevăr, un privilegiu
Radu Marina | 26 ianuarie 2019Naomi Osaka este prima asiatică din tenisul profesionist care ajunge pe locul 1 în lume, o performanță istorică, ale cărei consecințe pozitive asupra tenisului în Asia se vor resimți, probabil, în anii următori.
Ce mi s-a părut fascinant dintotdeauna la Naomi Osaka a fost discrepanța dintre tenisul ei agresiv și eficient și modestia, respectiv discreția de care se înconjoară când raliul sau meciul se încheie. Trecerea de la Naomi Osaka, jucătoarea dominantă care-și sufocă adversara cu greutatea și preciza loviturilor, la Naomi Osaka, jucătoarea care parcă-și cere scuze în fața adversarei că a învins-o, sau Naomi, cea care se încurajează tot timpul discret, ca nu cumva să-și deranjeze oponenta, e bruscă și nemaiîntâlnită. E și ceea ce o face atât de specială, dincolo de recentele ei realizări.
Acest tenis agresiv și fulgerător, combinat cu personalitatea ei introvertită, i-a permis, cel mai probabil, să se adapteze mult mai bine presiunii și chiar să o îmbrățișeze. De când a apărut pe scena mare a tenisului, Osaka a răspuns impecabil în fața presiunii, chiar și atunci când mulți credeau că se va sufoca în fața ei – de la episodul din finala de la US Open, la dificultatea confirmării acelui ttlu, și până astăzi, la ratarea acelor mingi de meci din setul doi. De fiecare dată când s-a aflat într-o situație delicată, japoneza a arătat multă stăpânire de sine și autocontrol, căutând în permanență să-și găsească sau regăsească acea liniște (interioară), care o face să joace cel mai bun tenis al său. O dovadă în acest sens este reacția ei după mingile de meci salvate de Petra.
Nu i-a luat mult timp să se regăsească și să termine ceea ce a început cu sângele rece al unei veterane trecute prin multe astfel de bătăii, devenind pentru a doua oară consecutiv campioană de Slam și numărul 1 mondial, cel mai tânăr lider mondial din 2010 încoace (Caroline Wozniacki).
În drumul spre acest al doilea titlu de Slam avea să simtă din plin tot felul de emoții și sentimente pe care nu le-a mai trăit până acum pe un teren de tenis. Publicul a mai trăit destul de des o astfel de finală roller coaster (e suficient să ne uităm către ultimele trei finale de Slam ale Simonei), dar Naomi n-a mai trecut printr-una din cele mai crunte situații posibile în tenis: să ai mingi de meci într-o finală de GS, să le ratezi, apoi să trebuiască să o iei de la capăt într-un decisiv. Dramatismul, rezultat din mingile de meci salvate, întorsăturile de situație și revenirile, a compensat orice, chiar și lipsa unor raliuri mai lungi sau a unor puncte mai spectaculoase, altminteri dificil de găsit, când sunt puse față în față două jucătoare atât de agresive, cu stiluri similare.
Pe lângă dramatism, am avut și echilibru. Diferența între învingătoare și învinsă au făcut-o doar patru puncte, iar finala n-a fost, nici pe departe, una fragmentată, așa cum se mai întâmplă în meciurile în care se întâlnesc două jucătoare de același calibru.
Cheia victoriei pentru Naomi Osaka a fost tenisul mai complet și mai rotund față de al Petrei. Petra a rezistat în meci cu ajutorul serviciului la exterior și a acelor lovituri în cross grozave, specialitatea ei. La jocul din teren însă, dacă nu reușea să facă din start diferența cu serviciul, lucrurile se complicau pentru ea – și asta s-a văzut poate cel mai bine în tiebreak-ul primului set, când serviciul a părăsit-o și a trebuit să se ajute doar de loviturile din teren. N-avea să poată face față loviturilor grele și adânci ale japonezei, pierzând majoritatea raliurilor care depășeau 4-5 lovituri. Asta chiar poate fi numită o noutate: rar vedem o jucătoare ca Petra împinsă în spatele liniei de fund și dominată cu propriile ei arme. Ba chiar și ea a fost uimită de replica primită din partea japonezei și de cât de razante și puternice pot fi loviturile ei.
Aceste lovituri grele ale japonezei – serviciu, forehand, backhand – cu care a dominat-o clar și pe Serena la USO, i-au atras atenția și Simonei Halep încă de la primul lor meci direct; Simona spunea atunci că sunt niște lovituri greu de contracarat și că îi vede un viitor luminos lui Naomi.
Forța și greutatea loviturilor nu vin însă doar din brațul puternic al lui Naomi, ci din tehnica ei de lovire. În majoritatea schimburilor, dacă pui pe plan secund loviturile și te uiți cu atenție doar la corpul ei și la pașii spre minge, o să observăm că nu face mare efort să se deplaseze spre minge, astfel încât să fie paralelă cu ea, să se asigure că “dansează” pe lângă minge cu pași mici. Ci în multe situații lovește doar din braț, și tot de acolo face și ajustările necesare. Și asta pentru că tehnica e perfectă.
Dincolo însă de forță, un alt element care a înclinat balanța în favoarea japonezei a fost tenisul mai nuanțat. Spre deosebire de Petra, care merge doar pe atac (planul A) și uneori îl mai combină cu un tenis ușor defensiv, așteptând erorile (planul B), tenisul lui Naomi are mai multe dimensiuni – pe care le-a adăugat chiar recent, în ultimul an.
Jocul ei s-a maturizat, de altfel, rapid și într-un timp record. Sigur, ea a făcut ca asta să fie posibil, muncind cu Sascha Bajin, un tip cu experiență, care a știut cum să-i modeleze forța brută. Spre exemplu, acele lovituri din retragere, în care se lasă foarte mult pe genunchi nu existau înainte de apariția lui Bajin în echipa ei. Deplasarea este, de asemenea, un alt aspect la care progresul ei e evident; nici înainte nu era o jucătoare cu o deplasare greoaie, dar considera că e suficient de puternică pentru a nu fi pusă în defensivă. Acum, aceste kilograme în minus o ajută atunci când jocul A nu merge; o deplasare îmbunătățită considerabil îi permite să stea mai mult în schimburile de mingi, ba chiar să forțeze eroarea, suficient cât să-și recapate încrederea și recalibrarea loviturilor. Or, modul în care a blocat, din demi-voleu, toate acele mingi lungi trimise de Kvitova a fost un alt mare plus și un motiv de surprindere pentru cehoaică.
Cu tot acest arsenal de lovituri, Osaka a reușit să spargă tenisul Petrei, dând impresia că poate încheia socotelile în două seturi. Însă când și-a făcut apariția tenisul laser al Petrei, Osaka s-a văzut fără replică și a intrat, pentru scurt timp, în picaj.
Acele mingi de meci salvate de Kvitova la 3-5 au fost cu adevărat salvate de un joc sclipitor, pe care-l vedem rar la cehoaică. Marea problema astăzi a fost că acel tenis exact și atât de puternic n-a stat prea mult. Cum a venit a și plecat. Dar, înainte de asta, a destabilizat-o categoric pe Naomi, care și-a pierdut cumpătul, s-a panicat și a cedat facil ultimele două game-uri, implicit și setul.
În decisiv, Petra părea favorită certă, dar acel prim game izbutit de Osaka a repus-o pe turnantă și de acolo meciul și-a continuat traseul avut până la 5-3 în setul doi. Japoneza și-a regăsit aceleași lovituri pline și deosebit de puternice din partea lui Naomi, care reușea astfel să o țină, din nou, la distanță pe Petra, care începuse să spere și să lege mai bine jocul după revenirea de la 3-5.
N-a fost, însă, suficient pentru primul Slam al Petrei din 2014 încoace. În fața ei a fost o jucătoare mult mai puternică și mai creativă. Dar pentru Petra, ca și pentru noi toți, faptul că poate juca tenis, ba mai mult, că o poate face atât de bine din nou este cea mai mare victorie pe care o putea obține. Pe care o puteam obține, pentru că o Petra Kvitova sănătoasă face bine tenisului.
Acum însă este vremea lui Naomi Osaka. Cu două Slamuri consecutive, performanță cu care oprește seria campioanelor diferite în ultimele opt turnee de Slam, Naomi se instalează în fruntea clasamentului mondial, unde o înlocuiește pe Simona Halep, și dă naștere unor discuții despre cât de departe poate ajunge cariera ei, despre forța dominantă în care se poate transforma. Pe cât de rară și specială e ascensiunea ei (de pe locul 72 pe locul 1 într-un singur an), e încă devreme să îi socotim totalul titlurilor de Grand Slam. Cert e că tenisul feminin e pe mâini bune și că suntem la începutul unui alt sezon spectaculos.
***
NOU! Tricou Grand Slam Life. Disponibil acum pentru precomenzi în Shop!
Tricoul inspirat din viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română