Dimitrov și Coric au fost testați pozitiv la turneul organizat de Djokovic, iar acum întregul tenis se gândește care va fi impactul mai larg
Treizecizero | 22 iunie 2020Iureșul de evenimente de la Adria Tour se dovedește a fi, printre altele, un mare minus de imagine pentru Novak Djokovic. Prin toate activitățile desfășurate, Adria Tour a transmis un mesaj de normalitate în neconcordanță cu realitatea actuală.
-Grigor Dimitrov, Borna Coric au fost testați pozitiv pentru Covid-19
-Zverev, Cilic, Rublev, Thiem – teste negative;
-Djokovic a părăsit Croația, acolo unde a avut loc a doua etapă din Adria Tour, competiția organizată de liderul mondial, fără să fie testat.
-Novak ar fi făcut testul la Belgrad, conform presei din Serbia.
La jumătatea săptămânii trecute, tenisul primise primele motive concrete pentru un optimism moderat. Fie și așa ciuntită, limitată de condiții speciale, revenirea anunțată de ATP și WTA, plus unda verde primită de US Open se califica drept o veste bună: cum-necum, tenisul se pregătea să se întoarcă. Cu asteriscul necesar și evident: *dacă totul e în regulă și nu apar complicații*.
N-a fost prea mult timp totul în regulă. La câteva zile distanță, lumea tenisului a trecut și ea prin șocurile experimentate de alte sporturi în aceste luni teribile, acela de a-și vedea sportivi de înalt profil fiind testați pozitiv pentru Covid-19. S-a întâmplat în baschet, cu câțiva jucători de top din NBA, s-a întâmplat în fotbal, cu jucători de nivelul lui Dybala, dar nu se întâmplase până acum cu cineva din prima linie a tenisului. Duminică, bulgarul Grigor Dimitrov, numărul 19 mondial, a anunțat, pe contul său de Instagram, că a fost testat pozitiv pentru Covid-19, că e acasă în Monaco și se recuperează, și că „îmi pare rău pentru toate necazurile pe care poate le-am pricinuit”.
Un jucător de top descoperit pozitiv pentru noul coronavirus ar fi fost oricum o informație de natură să afecteze, indirect, întregul sport. Însă în cazul lui Dimitrov, fost număr 3 mondial și semifinalist la US Open anul trecut, contextul face toată diferența. În weekend, Dimitrov a participat, la Zadar (Croația), la a doua etapă din Adria Tour, un circuit de turnee în Balcani organizat de Novak Djokovic, și care, pe lângă Djokovic și Dimitrov, i-a mai adus la start pe alți jucători importanți din ATP, precum Dominic Thiem, Alexander Zverev, Andrey Rublev, Marin Cilic, Borna Coric sau Filip Krajinovic.
Cele două turnee din Adria Tour au ridicat sprâncene și au provocat rumoare în aceste zile în Social Media pentru maniera foarte relaxată în care au fost organizate. În special etapa din Belgrad a avut parte de tribune arhipline și de activități off-court ale jucătorilor care au implicat fanii și media (inclusiv un Kids Day), fără să fie evidentă vreo măsură de protecție. Atât în Belgrad, cât și în Zadar, jucătorii invitați de Djokovic au jucat fotbal, apoi baschet (indoor) împreună.
Peste toate, imaginile înregistrate într-un club de noapte, cu Djokovic, Zverev și Dimitrov, printre alții, dansând alături de fani la bustul gol, au șocat.
Natural, o bună parte din aceste critici s-au îndreptat către organizator. Într-un podcast Eurosport, Djokovic a răspuns acestor întrebări, indicând faptul că a respectat regulile din Serbia. „Știu că au fost critici, în special venite din Vest: de ce avem public? de ce nu avem distanțare socială? Dar e greu să le explici oamenilor că situația este foarte, foarte diferită în America sau în Marea Britanie față de cum e în Serbia și în țările vecine. Din prima zi a Adria Tour am respectat regulile și măsurile care au fost luate de instituțiile de guvernământ”, a spus Djokovic.
Într-un alt interviu acordat cu ocazia turneului, Djokovic a adăugat: „Sigur că putem critica, putem spune că e periculos sau nu, dar nu depinde de mine să decid ce e corect sau greșit din punct de vedere sanitar”.
Însă, parțial, acest punct de vedere e contrazis de decizia luată de autoritățile din Muntenegru, acolo unde pe 27 și 28 iunie urma să aibă loc etapa a treia din cele patru opriri ale Adria Tour, și care au considerat evenimentul suficient de riscant încât să nu îi permită desfășurarea. Etapa a fost mutată în Bosnia, acolo unde urma să aibă loc și runda a patra.
Înainte să apară pe teren pentru primul său meci din turneu, Dimitrov a fost văzut dând interviuri, luând parte la meciul de baschet cu ceilalți jucători și fiind foarte aproape de fani. Dar sâmbătă, apariția lui din meciul pierdut clar cu Borna Coric a fost în mod evident cea a unui om departe de potențialul obișnuit. Reacția de la final a bulgarului pare să indice faptul că el a simțit că e în neregulă, evitând să mai dea mâna cu Coric la fileu și cu arbitrul de scaun.
Dimitrov s-a retras imediat din turneu și a plecat acasă, la Monaco, unde a devenit singurul caz din țară care are Covid-19 în acest moment. „Vreau să mă asigur că oricine a intrat în contact cu mine în aceste zile va fi testat și ia precauțiile necesare”, a spus Dimitrov.
Azi, adversarul său din acel meci, Borna Coric, cel care a continuat turneul și a jucat inclusiv duminică, a fost testat și el pozitiv. Coric a postat un mesaj foarte asemănător cu cel al lui Dimitrov, exprimându-și regretul pentru implicarea sa în posibila transmisie a virusului.
Imediat după anunțul lui Dimitrov, finala de la Zadar, care ar fi trebuit să îi opună pe Novak Djokovic și pe Andrey Rublev, a fost anulată. Rublev a anunțat, la rândul său, că va intra în autoizolare pentru 14 zile, decizie luată apoi și de Marin Cilic și Alexander Zverev. Testele celor trei au fost negative.
În ciuda asigurărilor organizatorilor, potrivit cărora niciunul dintre cei care au intrat în contact cu Dimitrov nu are simptome, un șir de teste efectuat azi a descoperit că alte două persoane în afara lui Coric au fost descoperite de asemenea având virusul. Este vorba de antrenorul lui Dimitrov, Cristian Groh, și antrenorul de fitness al lui Djokovic, Marko Paniki.
În vremea aceasta, Dominic Thiem, care a trecut, între timp, la un alt turneu, la etapa de Ultimate Tennis Showdown, formatul organizat la Nisa de Patrick Mouratoglou, a fost testat pentru coronavirus și rezultatul a fost, din fericire, negativ.
Între timp, Djokovic a decis să părăsească țara, potrivit presei croate, fără să fie testat, decizie luată de sârb pentru că nu a avut simptome. Întors la Belgrad, Djokovic ar fi fost testat, potrivit site-ului sârbesc SportKlub, împreună cu întreaga lui familie și echipă, rezultatele urmând să fie aflate curând.
Tonul organizatorilor Adria Tour s-a schimbat între timp, ei recomandându-le tuturor celor care au intrat în contact cu Dimitrov să se autoizoleze.
Toată această sarabandă de evenimente riscă să afecteze reluarea sezonului de tenis. Pe de o parte, îi va speria și mai rău pe jucătorii care oricum erau în dubiu dacă să joace sau nu turneele anunțate pentru revenire în august. Pe de altă parte, ar putea să îi facă pe organizatorii diverselor competiții care ar trebui să pornească din august să înăsprească și mai mult condițiile, sau să renunțe cu totul. Ironic, tocmai despre aceste condiții foarte aspre anunțate la US Open (și relaxate ulterior) a vorbit Novak Djokovic în ultimele săptămâni, admițând că nu știe dacă va merge la New York.
În speranța că Dimitrov și Coric se vor reface în totalitate și nu vor avea de suferit pe termen lung, e de notat că marele perdant al acestui șir de evenimente este Novak Djokovic, asupra căruia se concentrează acum tirul de critici, și în jurul căruia se poartă acum un mic război online. Mai important, Djokovic încă nu a spus nimic public, lucru care nu îi face câtuși de puțin un bine.
Nu e problema că Novak a organizat aceste turnee și că a adus alături de el mai mulți jucători. Adria Tour nu e câtuși de puțin singura competiție neoficială de tenis ce se desfășoară în aceste zile – din mai încoace se joacă zilnic aproape peste tot în lume meciuri care implică tenismeni profesioniști. Însă aceste meciuri se joacă fără spectatori, într-o izolare aproape totală și în condiții austere, menite să minimizeze pe cât posibil riscurile. Exact în astfel de condiții își va propune să se reia și circuitul profesionist, de repornirea căruia depind atâtea și atâtea job-uri peste tot în lume.
Ideea e că Adria Tour, în frunte cu Djokovic, care a organizat circuitul, a transmis un mesaj de normalitate în neconcordanță cu realitatea actuală. Un mesaj care poate avea un impact important, convingându-i pe mulți oameni că „totul e în regulă”. Dacă te uitai doar la imaginile splendide de la Belgrad și Zadar, te-ai fi întrebat de ce nu se joacă acum și alte turnee în lume, sau de ce Wimbledon postează acum imagini cu iarba nefolosită și meciuri din arhivă, în loc să ne pregătim pentru un Grand Slam altminteri anulat. În contrapartidă, măsurile despre care vorbește US Open și multitudinea de pârghii folosite de USTA ca să poată organiza turneul în condiții cât mai sigure – multe dintre ele, oricum criticate pentru că nu inspiră suficientă siguranță – par din altă lume.
Dar adevărul e că nu totul nu e în regulă. Și dacă Serbia și-a permis, dintr-un motiv sau altul (majoritatea politice), să relaxeze dramatic măsurile de prevenție (și nu fără efecte), asta nu era un motiv ca ele să fie și folosite la maxim, cu toate acele activități secundare meciurilor de tenis care puteau fi evitate. Cu toții ne dorim să stăm la soare în tribune la meciuri de tenis, să fim aproape de jucătorii preferați sau să ne îmbrățișăm în repetate rânduri prietenii, însă este responsabil și necesar să nu o facem. Dacă nu ne pasă de noi, pentru că nu credem că e o situație suficient de gravă, atunci ar trebui să ne pese de ceilalți, pentru numeroasele moduri în care acțiunile noastre îi pot afecta. Dimitrov, Coric, Zverev și toți ceilalți par să realizeze abia acum, citindu-le declarațiile, niște lucruri care păreau cumva evidente pentru mulți alții încă înainte de testele pozitive ale lui Grigor și Borna. Anume că a fost un risc asumat complet nenecesar, care putea fi evitat ușor, care s-a simțit cumva ca o sfidare, și care acum poate avea implicații care să-i afecteze pe mai mulți, în cazul în care repornirea circuitului de tenis va avea de suferit în urma evenimentelor de peste weekend.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română