De data asta, n-a mers bine contra unei cehoaice. Irina Begu se oprește în sferturile turneului de la Budapesta
Codruț Baciu | 22 februarie 2019Al doilea sfert de finală al anului o duce pe Irina în preajma locului 66. Ea s-a oprit și la dublu, învinsă în semifinale.
Greu de venit cu ceva relevant la masa păreriștilor, atunci cand meciul se joacă între doi oameni care nu s-au mai întâlnit până acum. Irina și Vondrousova ar fi putut să-și testeze una alteia tenisul în urmă cu două săptămâni, la Ostrava, însă antrenorii și țintarul n-au fost de acord. Așadar, în vederea meciului de azi, le-am privit individual, le-am pus în balanță puctele forte și vulnerabilitățile și am opinat fiecare pentru el.
Un sfert de finală la Budapesta este un rezultat bun, însă o semifinală ar fi fost și mai bună pentru Irina. Mai operăm și cu truisme pe-aici, asta e. Turneul din capitala Ungariei, cu rozul său chic, albastrul ciudat-metalizat și acustica sa agresivă, începe să-mi placă. Asta, deși umblă vorba prin târg că Bucharest Open se va muta chiar acolo și că iar o să rămânem, cine știe pentru cât timp, fără tenis în cele două circuite importante.
Revenind la meciul de azi, jocul Marketei aduce destul de mult cu cel al Mihaelei Buzărnescu; și nu mă refer, desigur, numai la faptul că e stângace. Deplasarea, serviciul și chiar și monologul dintre puncte mi-au adus aminte de Miki. De partea cealaltă, Irina a jucat un prim set departe de perfecțiune și departe de cel mai bun tenis al ei, însă a izbutit să greșească mai puțin. La 4-2, un game în apărarea a fost cel mai bun atac pentru ea, a ajutat-o să facă rost de energia și încrederea necesare pentru a închide setul înainte să ajungă în tiebreak.
Poate un rol important aici l-a avut și Victor Crivoi, la 5-4, care este genul de antrenor care știe să comunice în timpul OCC-urilor. Nu doar că știe cum, ci știe și cât. În cele 90 de secunde, Crivoi a sfătuit-o cu privire la joc, la încredere, la mâncare și la serviciu. Personal, am găsit toate informațiile și îndemnurile foarte utile.
Irina a pierdut game-ul imediat următor, însă și-a ținut serviciul la zero și a păstrat ce-i mai bun în ultimul game, la 6-5. Un smash la final de rally lung, urmat de o minge nororoasă, cu fileu, i-au adus primul set româncei.
Setul doi a găsit-o pe Irina mai grăbită și poate mai neatentă. Chiar și așa, în ciuda unui avans de 4-0, Vondrousova nu a avut viață ușoară. OCC-ul lui Crivoi, în care acesta îi cerea Irinei să facă pasul în față și să intre în serviciul 2 al Marketei, nu a mai avut rezultatul așteptat. Românca a izbutit să-și facă o dată serviciul, apoi a cerut un MTO ușor hazliu. Iar 32 de minute mai târziu, se făcea 6-1 pentru jucătoarea din Cehia și era nevoie de decisiv.
Un set doi în care Begu nu și-a câștigat decât 38% din punctele jucate cu primul serviciu și a avut zero șanse de break.
În funcție de cât de pesimist sau optimist ești, puteai privi începutul setului 3 cu speranță sau îngrijorare. Irina nu a reușit să se dezbare de greșelile neforțate, ba chiar nervozitatea s-a insinuat în jocul ei. Scurtă după scurtă și backhand după backhand, Vondrousova a luat un avans rapid și în decisiv. Nu doar pe tabelă, unde era 3-0, dar și în întrecerea mentală în care sportivii se angrenează de fiecare dată când pun piciorul pe teren.
Al treilea OCC din partea lui Crivoi a fost mai animat și mi-a plăcut că Irina a contribuit la el. Nu se întâmplă foarte des ca cele 90 de secunde de OCC să ne ofere dialog.
Crivoi: Schimbă mai repede direcția, caută crossul.
Irina: Da, oricum, dacă nu schimb ceva, în 5 minute sunt la vestiar.
Crivoi: Ok, concentrează-te acum pe serviciul tău.
Irina: Am încercat pe mijloc, în cross; dacă-i dau slice…
Crivoi: Nu-i da slice, îi place slice-ul. Vino peste ea la fileu.
Irina și-a ținut serviciul la zero apoi, a început să lovească mai plat și mai lung, iar la un moment dat, își găsise din nou ritmul din setul întâi. A rămas competitivă în restul game-urilor, însă acel break pe care Vondrousova i l-a făcut la început de set a contat decisiv. La prima șansă de meci, jucătoarea din Cehia a profitat și și-a luat biletul pentru semifinală. 7-5, 1-6, 3-6.
Budapesta a fost un turneu bun pentru Irina, care s-ar fi putut termina altfel la simplu, dacă jocul la retur și greșeile de neforțate ar fi fost ceva mai bine ținute în frâu astăzi.
Ceva mai târziu, ea a pierdut și la dublu, alături de Galina Voskoboeva; ele au fost învinse în semifinale de Watson/Stollar (6-2, 6-3).
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română