Daily Recap | Roland Garros, ziua 6. Turneul feminin rămâne și fără Pliskova, scoasă de inspirata Petra Martic. Patru meciuri cu set decisiv dramatic
Radu Marina | 31 mai 2019După Bertens, jumătatea inferioară a tabloului mai primește o lovitură, rămânând și fără Pliskova. Dar sunt suficiente alte nume pe acea parte de tablou bine poziționate pentru un traseu lung, începând cu Stephens sau Muguruza, dar n-ar fi exclus să o trecem pe această listă și pe Petra Martic.
ÎNCĂ O MARE FAVORITĂ ELIMINATĂ
Pliskova e out. După Bertens, jumătatea inferioară a tabloului mai primește o lovitură. Karolina Pliskova a ajuns la Paris neînvinsă și cu primul titlu Premier 5 câștigat pe zgură, asigurându-și astfel și statutul de cap de serie 2. Cu Conchita Martinez alături, Pliskova era, pentru al doilea Slam la rând (înainte de Australian Open, a triumfat la Brisbane), bine poziționată pentru un parcurs lung într-un turneu de Grand Slam.
Start tare, nesusținut însă. Urcată pe un val de încredere, cehoaica a început competiția fără să cedeze mai mult de trei game-uri pe set și fără să stea pe teren mai mult de 59 de minute. Madison Brengle și Kristina Kucova n-au testat-o, lucru recunoscut chiar de ea, dar totuși nu puteai trece cu vederea începutul intimidant, care confirma, de fapt, ceea ce știam deja: că e în mare formă.
Adversară tare + bad matchup. Ghinionul ei a fost că în turul trei a întâlnit-o pe Petra Martic, o adversară cel puțin la fel de în formă ca și ea. Cu 12 victorii și doar 2 înfrângeri strânse în sezonul de zgură – serie ce a inclus un titlu (Istanbul), o semifinală (Charleston) și un sfert de finală (Madrid) – , Martic și-a continuat netulburată dominația din h2h asupra Karolinei cu o victorie scurtă, 6-3, 6-3. A fost tipul de meci care a reflectat poate cel mai bine diferența dintr-o jucătoare al cărui joc e croit pentru zgură și fiecare element din jocul său e perfect adaptat suprafeței roșii, respectiv o jucătoare care se chinuie să-și ajusteze jocul, dar în special deplasarea, pentru a fi eficientă pe această suprafață. Am mai văzut și că, pe zgură, un forehand și un serviciu extraordinar nu sunt suficiente pentru a ține piept unei jucătoare care are o multitudine de variante la îndemână pentru a face puncte.
E surprinzătoare eliminarea Karolinei? Pentru că vorbim de numărul 2 mondial și de jucătoarea care a câștigat unul din cele trei mari titluri puse la bătaie în sezonul de zgură, desigur. Dar dacă adăugăm la asta forma adversarei, faptul că Martic a câștigat patru din cinci meciuri jucate cu Pliskova și Parisul e unul dintre turneele ei preferate (Martic merge pentru a treia oară în carieră în optimi la Roland Garros), atunci datele problemei se schimbă, iar eliminarea parcă nu mai e așa surprinzătoare. De notat și faptul că, în ultimii trei ani, câștigătoarea turneului de la Roma a fost eliminată prematur de la Paris.
Petra își trăiește momentul. Povestea Petrei Martic, care în 2016 se gândea la retragerea și nu credea că sănătatea îi va mai permite să joace tenis, merge, așadar mai departe. Întoarsă în circuit în 2017, după 10 luni de absență și rămasă fără clasament, Martic trăiește cele mai frumoase momente în această a doua parte a carierei sale, bifând în 2019 primul titlu WTA din carieră, o nouă optime într-un Slam și un nou career high ranking după încheierea turneului de la Roland Garros.
ZIUA MARATOANELOR
Sevastova salvează 5 mingi de meci. Anastasija Sevastova ajunge pentru prima dată în optimi la Paris după cinci mingi de meci salvate cu Elise Mertens, pe care a învins-o cu 11-9 în decisiv. Povestea Sevastovei nu-i cu mult diferită de cea a Petrei Martic. În 2013, letona s-a retras din tenis din cauza accidentărilor repetate, iar în 2015 s-a reîntors, reușind niște performanțe la care în prima parte a carierei sale doar visa: finale de Premier Mandatory, semifinale de Grand Slam și apropierea de top 10.
A jucat incredibil toate mingile de meci. De azi, campioana de la București 2018 adaugă pe această listă și calificarea, în premieră, în optimile de finală la Roland Garros , după o victorie muncită, obținută în fața favoritei 21, Elise Mertens. 6-7, 6-4, 11-9 a fost scorul, cu cinci mingi de meci salvate de letonă – toate fiind anulate fie de niște lovituri câștigătoare de forehand năprasnice, fie de niște scurte de-a dreptul fabuloase la care Elise Mertens nu a avut răspuns.
Pouille revine, dar nu de tot. Într-un meci întrerupt cu o seară înainte la 2-1 la seturi pentru Klizan, care avea și un break avans în setul patru, Lucas Pouille și-a făcut, pas cu pas, loc înapoi în meci. A recuperat break-ul, a luat setul patru, iar în decisiv a ajuns la 5-3. Slovacul a evitat însă o prăbușire de proporții, întorcând și câștigând cu 9-7 în decisiv.
Tsurenko câștigă biletele pentru Simona. Un alt duel care fusese întrerupt cu o seară înainte de combinația ploaie-întuneric a fost cel dintre Lesia Tsurenko și Alexandra Krunic. Oprit la 6-6, meciul a fost câștigat până la urmă cu 11-9 în decisiv de Tsurenko, deși sârboaica a servit de patru ori pentru meci. Duelul a avut câteva momente foarte spectaculoase, dar în ciuda unor aparente probleme la șold, Tsurenko și-a făcut loc pentru meciul de mâine cu Simona (ora 12:00, pe Chatrier).
Despre Tsurenko, Simona spunea aseară: „Cu Tsurenko am jucat de multe ori, am câștigat meciurile (n.a. 7-0 h2h), dar nu e un meci ușor. Mereu a fost dificil cu ea, e o jucătoare care se folosește de forța ta, va trebui să joc mai inteligent, mai deștept.”
În fine, Nishikori. Al patrulea meci cu un final dramatic a fost cel dintre Nishikori și Djere. Cei doi s-au războit pe Court 1 vreme de patru ore și 29 de minute, până când niponul a reușit să facă break-ul salvator și să câștige cu 8-6 în decisiv.
FED ȘI RAFA MAI FAC UN PAS SPRE POTENȚIALA LOR SEMIFINALĂ
Roger Federer câștigă meciul 400 în Slamuri. Despre Casper Ruud, adversarul său de astăzi, Roger Federer spunea că “știe mai multe despre tatăl lui, decât despre el”, Casper fiind fiul lui Christian Ruud, un fost jucător norvegian. La ultimul său RG, Ruud-tatăl a fost pe tablou și l-ar fi putut întâlni pe Federer în turul al doilea, dar a pierdut primul tur cu Sargis Sargsian.
Un bun test pentru Fed. Timp de două seturi, Federer n-a fost tulburat de nimeni și nimic. Ruud nu s-a putut atinge de serviciul elvețianului, iar emoțiile nu prea i-au permis să pună mari probleme. Odată obișnuit cu terenul, dar mai ales cu adversarul, norvegianul i-a dat lui Federer o replică neașteptată: în setul trei l-a dus în tiebreak și l-a obligat să salveze o minge de set. Ruud a pus întrebări, Federer a răspuns prompt: un serviciu câștigător și mingea de set era anulată, alte câteva lovituri accelerate (dar și puțin noroc, având în vedere că mingea de meci a lui Federer a venit după o dublă greșeală a norvegianului), și meciul era încheiat.
Rafa e și el bine. Nadal a cedat un set cu Goffin, dar campionul en-titre a răspuns prompt, închizând orice potențială ușă pentru jucătorul belgian, care se poate consola însă cu o replică decentă, pe care poate construi o eventuală revenire de formă. A fost 6-1, 6-3, 4-6, 6-3 pentru Nadal, care se poziționează pentru victoria 90 la Roland Garros, pe care o va încerca în turul următor. Bilanțul lui e acum e 89-2!
GARBINE SE RIDICĂ
Muguruza își ia revanșa cu Svitolina. Până la acest meci din turul trei de la RG19, Elina Svitolina avea o serie de trei meciuri câștigate în fața lui Garbine Muguruza, inclusiv o ultimă victorie categorică, în care cedase doar trei game-uri, anul acesta la Dubai. Însă, astăzi, pe un teritoriu extrem de bine cunoscut, Muguruza nu i-a dat nicio șansă ucrainiencei: foarte prezentă în meci, lovituri bine calibrate, joc fără fisuri.
Poate face fosta campioană un traseu lung? Este un semnal destul de puternic pe care Muguruza îl transmite odată cu această victorie clară, în care a pierdut doar șase game-uri. Jocul ei a crescut în intensitate. Iar faptul că suntem la un Grand Slam pe care ea l-a mai câștigat în trecut și la care în general performează foarte bine ar putea-o ajuta să devină una dintre favorite, chiar dacă în acest moment ocupă locul 19 în clasament. De fapt, acesta este al șaselea an consecutiv când Garbine ajunge cel puțin în optimi la Paris.
Cât despre Elina Svitolina, rezultatele ei în Slamuri continuă să fie dezamăgitoare, doar că nu trebuie uitat nici faptul că a ajuns la Roland Garros cu patru înfrângeri la rând și e recent revenită după accidentarea suferită la genunchi.
Alte meciuri. Donna Vekic a trecut clar de Belinda Bencic, la fel ca și Johanna Konta de slovaca Kuzmova. Sloane Stephens și-a prelungit un pic meciul cu Hercog, dar a izbândit până la urmă în trei seturi, după ce a irosit patru mingi de meci în setul secund.
Mereu periculoasa Kaia. După șapte ani, Kaia Kanepi e din nou în săptămâna a doua la Roland Garros. 2012 era anul în care Kanepi reușea cea mai importantă performanță la Paris, ajungând până în sferturi. De atunci și până la această ediție, Kanepi a trecut prin multe, inclusiv printr-o perioadă în care, spunea ea, se săturase să joace cu dureri și a hotărât că nu va mai pune până mâna pe racheta de tenis, fiind diagnosticată, printre altele, și cu mononucleoză. Pauza n-a ținut mult însă, a revenit la tenis, dar la Paris tot n-a reușit să performeze, adunând o singură victorie din șase participări. Asta până anul acesta, când după victoriile la Julia Goerges și Shuai Zhang, a învins-o și pe Veronika Kudermetova, 4-6, 6-3, 6-0, revenind, pentru a treia oară în carieră, în optimi la Paris.
VEȘTI BUNE DE LA DUBLU
Marius, personal best la dublu. Pentru prima dată în această formulă, Marius Copil și Rohan Bopanna confirmă victoria din primul tur în fața favoriților 6 Klaasen/Venus și merg în optimi, după 6-4, 6-4, cu echipa Benjamin Bonzi/Antoine Hoang. Urmează pentru sferturi dublul sârbesc Dusan Lajovic/Janko Tipsarevic.
Calificarea în optimi la Paris este cel mai bun rezultat pe care Marius îl obține în proba de dublu, într-un turneu de Grand Slam.
Rematch cu frații Bryan. La scurt timp după victoria obținută de Copil și Bopanna, Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, favoriți 10 la Paris, au trecut rapid, 6-3, 6-3 de perechea Ricardas Berankis/Yoshihito Nishioka. Pentru ei urmează acum partida cu frații Bryan, care îi conduc la întâlnirile directe cu 6-3.
The Grand Slam Life is the best life!
Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!
Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!
***
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română