Daily Recap | Gauff, Osaka, Tsitsipas, Zverev; Wimbledon nu stă cu mâinile-n sân
Radu Marina | 1 iulie 2019Recapitularea momentelor importante din ziua inaugurală de la Wimbledon 2019. Marius Copil. Singurul jucător român de pe tabloul masculin de simplu n-a putut trece de turul 1 la Slamul său preferat: Marius Copil s-a văzut învins de Guido Pella, un jucător cu un sezon mai bun, dar cu rezultate mai proaste pe iarbă. A fost […]
Recapitularea momentelor importante din ziua inaugurală de la Wimbledon 2019.
Marius Copil. Singurul jucător român de pe tabloul masculin de simplu n-a putut trece de turul 1 la Slamul său preferat: Marius Copil s-a văzut învins de Guido Pella, un jucător cu un sezon mai bun, dar cu rezultate mai proaste pe iarbă. A fost 7-6 (11), 5-7, 6-3, 6-4 în trei ore de joc, un meci în care pierderea primului set, în care Marius a avut patru oportunități de a-l câștiga, a cântărit mult. Marius a traversat o perioadă bună de joc mai apoi, asumându-și mai multe riscuri și lovind reverul cu mai multă agresivitate. Dar la 3-4 în setul secund, Marius și-a pierdut serviciul și n-a mai fost apoi cale de întoarcere.
I-a separat puțin pe cei doi (doar cu 12 puncte mai mult a câștigat Pella), dar, în ciuda celor 64 de lovituri direct câștigătoare (vs 29 la Pella) și a celor 19 ași, Marius n-a putut compensa cele 59 de erori neforțate. O înfrângere într-un meci de câștigat, pe care cu certitudine că Marius, care căuta startul revirimentului pe iarbă, o regretă suficient de mult ca să nu fie nevoie să-i mai adâncească nimeni altcineva tristețea. Dar sezonul, de aici înainte, trece pe hard pentru el, așadar șanse să înceapă să lege iar victoriile.
Cori Gauff. “Datorită ție sunt aici”. Cuvintele spuse de Cori Gauff la fileu sunt tot ce trebuie să știm; asta, plus această statistică absolut impresionată: Venus Williams avea deja șase Slamuri câștigate înainte ca Gauff, o tânără talentată de doar 15 ani, să se nască. La primul ei meci pe tabloul principal al unui Grand Slam, americanca, un secret știut de întreaga lume a tenisului de ani buni, a câștigat tocmai împotriva celei căreia a inspirat-o să se apuce de tenis. Dar Gauff nu amintește de alte jucătoare precoce doar prin premierele statistice, ci și prin armele de care dispune.
Prezentă în studioul Wimbledon Live, Agnieszka Radwanska, fosta finalistă de la Wimbledon, spunea că Cori impresionează mai ales prin faptul că știe mereu ce să facă pe teren – în ciuda vârstei. Aga se antrenase cu Gauff pe când aceasta avea doar 12 ani și a putut să-și facă încă de pe atunci o impresie despre potențialul americancei. Azi s-a putut convinge de acest potențial o audiență mai largă: în doar o oră și 11 minute, Gauff a gestionat formidabil de matur un meci în care s-ar fi putut pierde dintr-o mulțime de motive. Dar n-a făcut-o. Cu doar opt (!) erori neforțate, Gauff a reușit să devină protagonista uneia dintre cele mai frumoase povești din ultimele Slamuri. Ok, Venus a făcut multe erori și n-a fost la un nivel peste măsură de bună, dar nici nu mai contează. Cori a câștigat și și-a început în mod oficial o carieră care se anunță surprinzătoare. Iar dacă cumva vezi în declarațiile ei prea multă ambiție, ei bine, vei accepta că asta e o trăsătură a campionilor. “Nu am fost surprinsă că am câștigat. Cred că oamenii se limitează prea mult. Îmi place să țintesc sus de tot. Toți vom muri într-o bună zi, iar eu vreau să obțin cât mai mult din viața asta”.
Naomi Osaka e eliminată din prima zi, sau surpriza care nu e tocmai surpriză. Pentru al doilea Slam la rând, Naomi Osaka e eliminată timpuriu, ea fiind învinsă acum încă din primul tur de Yulia Putintseva, jucătoare care a obținut a treia victorie consecutivă în fața japonezei – fără a pierde set.
Prima dată s-au întâlnit acum un an la Hobart, când Putintseva a cedar doar șase game-uri. S-au reîntâlnit în urmă cu două săptămâni, la Birmingham, unde a fost 6-2, 6-3 pentru Putintseva. Iar astăzi, pe terenul central de la Wimbledon, meciul a fost o idee mai echilibrat, dar cu același deznodământ: 7-6, 6-2 pentru Putintseva, într-un meci în care variația și capacitatea Yuliei de a nu lovi nicio minge la fel (treceri surprinzătoare ofensivă – atac și combinația top spin-slice-scurtă-passing-accelerări-și invers) a avut, din nou, succes în fața loviturilor grele ale japonezei.
Eliminarea e surprinzătoare prin prisma clasamentului. Când un cap de serie 2 cade încă din prima zi a unui Grand Slam miră, de oriunde ai privi. Însă această înfrângere era una destul de previzibilă, dat fiind matchup-ul cu Putintseva, dar mai ales relația lui Naomi cu iarba. Japoneza a jucat târziu primul meci al carierei pe iarbă, a strâns doar patru victorii la Wimbledon și încă nu stăpânește, nici pe departe, această suprafață.
Înfrângerea suferită de Naomi mai înseamnă și că bătălia pentru locul 1 se va da acum între Ash Barty, care e bine poziționată să rămână lider și după Wimbledon, Petra Kvitova, încă nerefăcută complet, Karolina Pliskova și Kiki Bertens.
Alexander Zverev și Stefanos Tsitsipas, out din primul tur. Într-un sfert de tablou extrem de prietenos pentru Zverev – fără niciun jucător din Big 3, cu Anderson și Khachanov jucătorii cu cel mai bun clasament –, neamțul nu reușește să profite de tragerea la sorți favorabilă și e eliminat, 4-6, 6-3, 6-2, 7-5 încă din primul tur de cehul Jiri Vesely, jucător clasat în afara topului 100 acum, dar extrem de periculos și versatil pe iarbă.
Zverev, favorit 6 la această ediție a Wimbledon, nu mai pierduse în turul inaugural al unui Slam de opt turnee încoace. Cu excepția Roland Garros, rezultatele lui la celelalte Slamuri continuă să fie extrem de slabe – comparativ cu locul pe care-l ocupă în clasament, respectiv rezultatele avute în restul turneelor non-Slam. Din 15 încercări, nu a reușit să treacă de optimi la trei din cele patru turnee de Grand Slam.
După Zverev, a urmat un alt favorit important eliminat. Stefanos Tsitsipas, favorit 7, a fost învins în cinci seturi, 6-4, 3-6, 6-4, 6-7, 6-3 de Thomas Fabbiano, un italian de 30 de ani care a venit la Wimbledon după semifinala reușită săptămâna trecută la Eastbourne, venind din calificări. Tsitsiaps, care anul trecut ajungea până în optimi la Wimbledon, nu a mai fost învins în primul tur la un Slam din ianuarie 2018.
Dacă ieșirea prematură a germanului nu mai miră atât de mult – Zverev a vorbit din nou la conferință și despre neliniștile de pe plan personal, cele mai multe având de-a face cu fostul său agent -, eliminarea lui Tsitsipas miră, totuși. În ultimul an, grecul a fost perceput drept un jucător mai stabil decât Zverev, iar evoluțiile lui în turneele mari au fost încurajatoare; când a pierdut, a pierdut mai degrabă la nume mari. “Nici nu meritam azi, trebuia mai degrabă să pierd în trei seturi”, a spus Stefanos.
Novak Djokovic începe apărarea trofeului cu o victorie în fața lui Philipp Kohlschreiber. Se anunța un meci măcar teoretic complicat pentru Nole – Kohlschreiber l-a învins pe sârb chiar anul acesta la Indian Wells, iar Nole a avut iarăși griji off-court, provenite din activitatea sa ca președinte al Consiliului Jucătorilor din ATP. Dar primul meci al campionului en-titre a fost o victorie scurtă, de rutină, precum au fost majoritatea obținute de liderul mondial în fața lui Kohli (11-2 la întâlnirile directe acum pentru Djokovic).
Deși a început cu stângul, cedându-și serviciul din primul game, Djokovic n-a avut nicio emoție: 6-3, 7-5, 6-3, aproape 40 de lovituri direct câștigătoare și doar 19 erori neforțate. Novak rămâne astfel neînvins în primul tur la Wimbledon (15-0 acum).
Djokovic îl va întâlni pe Dennis Kudla, jucător care se află pe cea mai bună suprafață a sa, cu o optime izbutită la Wimbledon în 2015 și cu un procent de 52,5% de meciuri câștigate pe iarbă. Kudla și Djokovic nu s-au mai întâlnit niciodată, dar e de notat recordul negativ al americanului contra jucătorilor din top 10: 0-9
Tot de la Kudla vine și observația zilei, care deși are, până într-un punct susținere (vezi câștigătorii de anul trecut), ar putea mira pe mulți: “Toată lumea crede că pentru a avea succes pe iarbă trebuie să servești puternic și să vii des la fileu; când, din contră, acum e invers. Cei care returnează bine și care se deplasează bine câștigă pe iarbă. De departe acesta e Slamul cu cea mai lentă suprafață. Terenurile sunt atât de lente în acest moment! E o nebunie.”
Kevin Anderson, finalistul de anul trecut, debut în forță. Cu sezonul de zgură ratat în întregime din cauza accidentări la cot, Kevin Anderson a revenit în urmă cu două săptămâni în circuit, dar fără mari așteptări. Și tot fără așteptări a venit și la Wimbledon, unde are de apărat finala de anul trecut, pierdută în fața lui Djokovic.
Azi însă, în fața unui Pierre-Hugues Herbert care a avut un sezon de iarbă ce a inclus și o semifinală la Halle, Anderson a fost impecabil: 15 ași, 40 de winnere, 1 singur punct pierdut la fileu, doar 9 game-uri cedate.
“Sunt foarte, foarte încântat de felul în care am jucat astăzi. Știam de la bun început că va fi un meci dur. Dar să câștig un meci în minimum de seturi e o veste tare bună pentru mine. Am avut un an foarte complicat, dar simt că sunt pe drumul cel bun. Sunt încurajatoare semnele pe care le primesc de la corpul meu. Acum, așteptările sunt diferite, ținând cont că nu am jucat prea multe meciuri anul acesta. Dar sunt multe lucruri pozitive pe care le pot lua din acest meci, și sper să construiesc pe asta.”
Cu înfrângerea suferită în fața sud-africanului, Pierre-Hugues Herbert se poate felicita pentru decizia de a juca și în proba de dublu alături de Andy Murray, deoarece inițial, înainte de a fi solicitat de Murray, Herbert nu avea în plan să joace la dublu, dorind să se axeze pe simplu.
Felix Auger-Aliassime și istoria. Într-un sezon în care a jucat 3 finale ATP și a urcat din afara topului 100 (a fost pe 108 la începutul anului) până aproape de top 20, devenind cel mai tânăr jucător care intră între primii 25 de jucători ai lumii din 1999 încoace, Felix Auger-Aliassime continuă să depășească noi bariere.
Cu victoria obținută azi în fața lui Vasek Pospisil (5-7, 6-2, 6-4, 6-3), jucător aflat la primul turneu în 2019 după o serie de accidentări și operații avute în ultimul an, Felix devine primul jucător născut în anul 2000 care câștigă un meci pe tabloul principal la Wimbledon. A fost, de altfel, și prima lui victorie la orice Slam.
Când iarba nu-i ca zgura. Marketa Vondrousova n-a putut replica succesul avut pe zgură – titlu Istanbul, finală la Roland Garros – și pe iarbă, fiind eliminată încă din primul tur de Madison Brengle, 6-4, 6-4. Cap de serie 15, Vondrousova încheie sezonul de iarbă cu o singură victorie.
Tot la această categorie trebuie inclusă Magdalena Rybarikova, al cărui stil de joc se potrivește mănușă pe iarbă, ea ajungând până în semifinale la Wimbledon în 2017. Căzută în afara topului 100 după un sezon dezastruos, Rybarikova a încheiat sezonul de zgură cu zero victorii, dar odată ajunsă pe iarbă totul a căpătat, din nou, claritate pentru ea: după finala de la Surbiton, acum bifează prima victorie vs. top 10 la fix un an de zile distanță de la ultima prin reușita de azi în fața Arynei Sabalenka, 6-2, 6-4. Sabalenka, în schimb, își continuă sezonul mai degrabă dezamăgitor.
Alte rezultate și evenimente notabile. Semifinalistă anul trecut și cu speranțe (legitime) la un parcurs lung, Jelena Ostapenko a fost expediată de Su-Wei Hsieh, 6-2, 6-2. Altă jucătoare care va suferi o cădere (prelungită) în clasament este Daria Kasatkina, sfertfinalistă anul trecut, scoasă acum de Tomljanovic, în două seturi. Victoria Azarenka profită, în sfârșit, de faptul că nu mai are o tragere așa de grea și trece de Alize Cornet, 6-4, 6-4. Iar Caroline Garcia e alt nume important ieșit repede: Shuai Zhang a bifat astfel prima ei victorie la Wimbledon în carieră: 6-4, 6-0.
Două eliminări importante la masculin, agravate de faptul că protagoniștii au avut 2-0 la seturi. Degringolada lui Grigor Dimitrov continuă, bulgarul pierzând prima dată în carieră după câștigarea primelor două seturi. Dimitrov a fost întors de francezul Moutet (2-6, 3-6, 7-6, 6-3, 6-1). Iar Gael Monfils s-a retras în decisiv cu Ugo Humbert (6-7, 3-6, 6-4, 7-5, 3-0).
Foto: AELTC
Primul Slam nu se uită niciodată! Așa că facem un tricou de colecție, care să ne reamintească de acea zi minunată de la Paris, de acel scor de neuitat, care poate fi începutul pentru multe alte lucruri frumoase. Design votat de cititorii 30-0!
Comandă-l de AICI. Ediție limitată!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română