Cupa Davis. România e la egalitate cu Polonia după prima zi, manșa se decide duminică, unde dublul va fi foarte important
Radu Marina | 15 septembrie 2018Retrogradată în al treilea eșalon al Cupei Davis la finalul anului trecut, echipa României, formată din Marius Copil, Adrian Ungur, Bogdan Apostol, Horia Tecău și Florin Mergea, e la o singură victorie distanță de revenirea în grupa I a zonei euro-africane.
Retrogradată în al treilea eșalon al Cupei Davis la finalul anului trecut, echipa României, formată din Marius Copil, Adrian Ungur, Bogdan Apostol, Horia Tecău și Florin Mergea, e la o singură victorie distanță de revenirea în grupa I a zonei euro-africane.
Pentru ca asta să se întâmple, România trebuie să treacă la Cluj de echipa Poloniei, care a aliniat la start o echipa valoroasă, care are cam tot ceea ce trebuie: jucători tineri, de perspectivă, la simplu (Hubert Hurkacz, 21 de ani, 95 ATP, Kamil Majchrzak, 22 de ani, 187 ATP) și jucători valoroși, cu multă experiență la dublu (Lukasz Kubot, fost lider mondial, în prezent locul 9 ATP, Marcin Matkowski, jucător de top 10 multă vreme, în prezent locul 72 ATP).
Așadar, o întâlnire echilibrată la care ambele echipe și-au adus, pe cât posibil, cei mai buni jucători. Astfel că, nu-i de mirare faptul că după prima zi calculele hârtiei s-au respectat: Marius Copil (81 ATP) trece clar de Kamil Majchrzak (187 ATP) și aduce primul punct pentru România, iar la al doilea meci, Hubert Hurkacz (95 ATP) să egaleze situația după victoria la Adrian Ungur (674 ATP).
Cum era de așteptat, Marius Copil a deschis întâlnirea de la Cluj cu o victorie confortabilă, 6-2, 6-4, în fața lui Kamil Majchrzack. Meciul a curs lin în direcția lui Marius, jucătorul mai valoros, care încă din startul partidei a impus un ritm alert, pe care Majchrzack s-a chinuit să-l susțină, fiind depășit de viteza de joc și având mari dificultăți în a returna serviciile lui Marius (o singură minge de break a avut în tot meciul); o problemă des întâlnită în astfel de situații, când adversarul e tânăr, nu are experiență și vine din zona turneelor Futures – Challenger.
Dacă în primul set Majchrzack a fost surclasat la toate capitolele, jocul lui a început, treptat, să capete formă în setul doi, reușind să stea aproape de Marius, fiind mai agresiv. Însă asta doar a amânat deznodământul, nu l-a și schimbat: ori de câte ori Marius a simțit pericolul a plus, a accelerat și a dat impresia că e în control și nu are cum să scape victoria. Un astfel de moment s-a petrecut la 4-4 în setul doi, când Marius l-a întors pe polonez de la 30-40 și i-a tăiat tot elanul, câștigând ultimele opt puncte din nouă jucate, pe fondul unui joc pur și simplu spectaculos al lui Copil, confirmând, de fapt, ceea ce și el spunea în urmă cu ceva timp: la Cupa Davis e un alt jucător.
Ziua n-a continuat însă precum a început, Adrian Ungur fiind învins în al doilea meci al zilei, 6-7, 5-7, de Hubert Hurkacz, cel mai bine clasat jucător al polonezilor la simplu.
Dacă la primul meci, diferența de clasament a fost de doar 100 de locuri, la al doilea meci al zilei, am avut o disproporție majoră între cei doi jucători, Adrian Ungur e ieșit din afara topului 500 și a jucat doar trei meciuri în acest an, în timp ce adversarul său a intrat recent în premieră în top 100 și se află la cel mai bun sezon al carierei.
Experiența lui Ungur, suprafața dar și faptul că meciul s-a jucat acasă, n-au putut compensa lipsa de încredere, formă și meciuri. Însă ținând cont de context, cât a putut, Adrian a luptat frumos; a încercat să rămână aproape de adversar, și-a oferit câteva șanse, a salvat două mingi de set în primul set cu două lovituri de rever spectaculoase din săritură, dar Hurkacz a fost mult prea puternic. Un jucător de 1.96 m, cu un serviciu uriaș (12 ași, doar opt puncte pierdute cu serviciul) și cu un forehand excelent au fost prea mult pentru Ungur. Mai mult, polonezul a atacat ori de câte ori a avut ocazia – și a avut chiar foarte des ocazia – , nepermițându-i adversarului să apeleze mai des la scurte, să-l cheme în față, să varieze mai mult jocul, adică elemente pe care Ungur le stăpânește foarte bine și cu care ar putea face diferența într-un meci, condiția esențială fiind, pe de o parte, o formă fizică bună, și pe de alta, un adversar care să nu pună atât de multă presiune, de la primele mingi.
Astăzi a fost aproape, nu s-a putut, dar mâine e o nouă zi și va avea în față un alt tip de adversar, al cărui joc se pliază mult mai bine pe stilul său; nu va mai fi bruscat din toate părțile, va avea mai multe momente de respiro pentru a-și folosi creativitatea.
Mâine este și ziua decisivă. Se va începe de la zero, iar primul meci va fi cel de dublu (ora 12:00) dintre Horia Tecău/Florin Mergea și Lukasz Kubot/Marcin Matkowski. Un meci de top, cu miză, între două echipe de top. El va fi urmat apoi de cele două meciuri de simplu: Marius Copil – Hubert Hurkacz, respectiv Adrian Ungur – Kamil Majchrza.
Fotografii: SportPictures
***
Lansare NOUĂ de la 30-0! Aproape SOLD-OUT
Tricoul „N-o să”, inspirat de Simona Halep, despre cum să folosești negativitatea ca motivație suplimentară
Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!
Comandă tricoul „N-o să” de aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română