Cum se resetează Simona Halep: "Nu stau niciodată cu gândul la un punct. Îmi văd mereu de planul meu de joc"
Adrian Țoca | 5 iunie 2014Unul dintre secretele Simonei este capacitatea ei de a învăța repede din ceea ce i se întâmplă, de a a ajunge rapid la esență și a extrage rapid esențialul. Un al doilea: abilitatea de a se reseta rapid
“Be Happy!” a scris Simona pe camera TV, la finalul meciului care i-a adus prima semifinală de Grand Slam. “Era adresat tuturor românilor, tuturor celor care mă susțin și se uită la meci”, explică Simona, la conferința de presă de după meci. Ea e prima care aplică îndemnul. Abia își poate potoli zâmbetul, își ascunde cu greu bucuria. „Cred că se vede că sunt foarte fericită, e un moment minunat pentru mine, tot ceea ce fac acum în tenis și ceea ce fac pentru mine, pentru că ăsta a fost visul meu de când eram mică și de când am început tenisul. Roland Garros este Slamul meu preferat și sunt pentru prima dată într-o semifinală. E ceva nou pentru mine și va trebui să învăț din acest turneu. E un moment deosebit și cu siguranță că n-o să-l uit niciodată”.
Chiar și când își gustă din plin bucuria, Simona vorbește tot cu sintagme precum “să învăț”, sau “vreau să îmbunătățesc”. Am mai scris cândva, unul dintre secretele Simonei este capacitatea ei de a învăța repede din ceea ce i se întâmplă, de a a ajunge rapid la esență și a extrage rapid esențialul. Un al doilea: abilitatea de a se reseta rapid după orice moment nefast de pe teren, fie el greșeală neforțată, serviciu cedat într-un moment cheie, sau poate un meci pierdut, ori o formă proastă. Din punctul meu de vedere, memoria scurtă, adică ignorarea a ceea ce tocmai s-a întâmplat, fie bine, fie rău, e esențială ca să ai succes în tenis și, mai ales, ca să te păstrezi cu picioarele pe pământ. Nu trebuie nici să te îneci în amar, nici să uiți de tine în timp ce îți admiri reușitele. Cum face asta, cum se resetează mereu?
“Nu prea stau să analizez în timpul meciului punctele importante, încerc să trec foarte repede mai departe, fără să pierd timpul gândindu-mă prea mult. Nu doar pare, chiar mă resetez între puncte. Trec la următorul, încerc să-mi iau gândul de la ultimul, încerc să urmăresc jocul în continuare, pentru că meciul nu stă într-un punct. Am învățat asta din multele meciuri pe care le-am avut anul acesta, din momentele importante prin care am trecut. Consider că acum am experiență și că am un mental destul de bun. E normal să și greșesc, oricine greșește și tot timpul țin asta în minte”.
Nu că ar mai fi nevoie, că fiecare meci al ei oferă astfel de situații, dar numărul patru mondial dă și un exemplu:
“În ultimul game, când am dat trei duble, n-am dat tot meciul câte am dat în acel game. A fost presiune și dorința de a termina. Am încercat să accept totul, chiar am zâmbit și mi-am zis că asta e, merg mai departe. Am mers, m-am relaxat și am putut să termin meciul”.
Simona explică la fel de bine precum joacă. Am mai scris-o și noi (nu mai departe de turul precedent spuneam că Simona ar scrie niște analize grozave), dar și alții care o urmăresc cu atenție. A observat-o și Courtney Nguyen, de la Sports Illustrated, o jurnalistă de tenis respectată, care observă o mulțime de detalii ce le scapă altora și e, uneori, mai acidă. Nu și cu Simona, pe care pare să o îndrăgească în mod special:
“Simona, nimeni nu explică tactica jocului atât de bine precum o faci tu. Nicio altă jucătoare”.
(Zâmbește) “Da? Sunt bucuroasă”
“Și eu. Urmărești mult tenis la televizor?”
“Nu, nu mă uit deloc. Doar la meciurile mele mă uit. Mă bazez pe ce simt eu pe teren. N-am 1.80 înălțime, așa că știu că trebuie să joc repede, să deschid unghiuri, știu că asta este șansa mea. Acesta e jocul meu și asta încerc să fac mereu pe teren.
Uneori, îmi fac un plan în funcție de adversară. Dar de cele mai multe ori intru pe teren cu un singur plan, acela de a-mi face jocul meu. Să fiu agresivă, să joc repede, să stau foarte aproape de baseline, să-mi deschid terenul, să-mi creez unghiuri. Dacă joc cu cineva care lovește foarte bine, precum Sharapova, atunci mai încerc și lucruri diferite, din spatele baseline-ului. Dar am văzut la Madrid că, atâta vreme cât am jucat foarte rapid, totul a mers bine. Când am făcut doi pași în spate, n-a fost deloc bine pentru mine”.
Admirabil de sinceră, Simona se bucură mult că și-a îndeplinit obiectivul pe care și-l fixase singură după Australia. Atunci a ajuns în sferturi la Melbourne și a pierdut cu Cibulkova, un meci în care nimic n-a mers. După aceea și-a propus să ajungă în semifinale la următorul Slam. I-a ieșit. “La acel moment, nu știam cum să manageriez emoțiile pe care le-am avut pentru că eram în sferturi. Am fost foarte nervoasă pe teren, nu am putut să alerg după mingi sau să lovesc cum trebuie. Azi am foarte relaxată. A fost o zi grea, pentru că a trebuit să așteptăm câteva ore, din cauza ploii. Dar am avut câteva ore liniștite înainte de meci, am petrecut timpul cu echipa mea și am vorbit despre cu totul altceva, nimic despre tenis. Așa că sunt foarte bucuroasă că am depășit acest nivel al sferturilor și mă voi bucura de următorul meci, pentru că e cel mai bun rezultat al meu”.
Bucuria e mare, Simona zâmbește larg și admite că s-ar putea să-i fie greu să adoarmă din cauza asta. “Sper să pot să adorm, pentru că sunt foarte bucuroasă acum, dar o să-mi reglez eu starea mea cumva. O să fac masaj, o să mănânc, apoi dorm și mâine dimineață o să iau de la început, cum am făcut și azi. Este frumos să te trezești de dimineață și să ai un obiectiv mare în față, ceva important de făcut”.
Ce a mai spus Simona
despre așteptarea cauzată de ploaie
“N-a fost ușor, dar n-a fost nici greu. Am știut să-mi păstrez calmul pentru că am trecut prin momente din acestea și la US Open, cu Pennetta. A fost o zi grea, dar când se termină cu bine uiți că a fost greu, păstrezi doar frumosul”.
susținerea publicului
“A fost un sentiment grozav, pentru că toată lumea a fost cu mine. Grozavă atmosferă. Terenul a fost frumos, a fost pentru prima dată pe Lenglen pentru mine. Pentru mine a fost o zi perfectă. Poate că nu a fost cel mai bun tenis al ei, dar Svetlana e o jucătoare foarte bună și sunt foarte fericită că am putut să-mi fac jocul”
dacă poate să câștige titlul
“E încă prea departe. Mâine voi avea un meci greu. Dacă îl câștig, finala va fi și mai dificilă. Așa că nu vreau să mă gândesc prea departe. Mă concentrez pe turul următor”.
Svetlana: „Simona joacă deștept”
Dezamăgită de nivelul jocului ei, dar foarte realistă și, ca de obicei, arătând cât de bine înțelege jocul, Svetlana i-a dat credit româncei: “Simona a făcut un joc foarte bun în general. Foarte solidă. Am avut poate niște șanse în setul 1, au fost multe game-uri strânse, multe egalități. Eu n-am fost la cel mai bun nivel al meu, dar Simona a jucat foarte bine. Ea joacă întotdeauna un tenis foarte deștept. Nu te surclasează cu forța loviturilor, în schimb joacă foarte repede. E foarte important să joci bine în punctele cheie, or eu n-am făcut asta azi. Nu m-am mișcat deloc bine, ceea ce contează mult pe zgură și împotriva Simonei”.
Întrebată dacă a fost afectată de întârzierea cauzată de ploaie, Svetlana a răspuns franc: “Poți să găsești multe scuze, dar răspunsul e că Simona a fost la nivelul ei cel mai bun azi. Deplasarea mea a suferit. Să zicem că a mea a fost la 30, 40 la sută. A ei, la 70, 80. Din punctul meu de vedere, e o diferență mare”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română