Cum sa te organizezi pentru Roland Garros 2012: cazare si transport
Ești norocosul posesor al unui bilet pentru Roland Garros 2012? Greul de abia acum începe. Parisul e un oraș mare, un oraș destul de scump, așa că ar fi mai bine să începi să te gândești la amănuntele legate de cazare și de transport.
Cazarea
Am selecționat pentru tine trei variante: închirierea unui apartament, un hotel formula 1 și, în cazul în care ești student, un cămin studențesc. Nu strâmba din nas, vei vedea că nu e un cămin studențesc ca oricare altul.
În cazul în care sunteți cel puțin patru persoane, prima soluție este și cea mai convenabilă, din punct de vedere al raportului calitate/preț. Îți pot recomanda acest site. Preţul e în jur de 140 de euro pe noapte, iar apartamentele sunt situate central, într-unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Parisului, Marais. Poți ajunge ușor pe jos de aici la Luvru, de exemplu, iar de Roland Garros te despart cam 30 de minute cu metroul. Cu un calcul simplu, o să vezi că, dacă stai trei zile și ești însoțit de încă trei prieteni, asta înseamnă că fiecare plătește 120 de euro/sejur.
Rezervarea se face online, și pentru a fi valabilă, poți plăti ori prin transfer bancar, ori pur și simplu cu cardul, 20% din valoarea sejurului. Cu două săptămâni înainte de a ajunge în Paris va trebui să achiți însă tot, și în plus să completezi o autorizație de reținere a unei garanții de 500 de euro, în caz că distrugi ceva în apartament. Suma nu îți este blocată, iar dacă predai apartamentul așa cum l-ai primit, nimeni nu va pomeni de ea. Am recomandat acest site de nenumarate ori și toată lumea a fost mereu mulțumită, așa că pot spera că și tu vei pleca mulțumit de acolo, în caz că te hotărăști să alegi această variantă. Următoarele variante au fost și ele încercate, de altfel, de cunoscuți sau de prieteni care mi-au cerut ajutorul.
Să continuăm, așadar. A doua variantă, mai ieftină, e un hotel formula 1 (http://www.accorhotels.com/fr/hotel-3488-formule-1-hotelf1-paris-porte-de-montreuil/index.shtml) situat puțin mai departe de centru, la Porte de Montreuil. O cameră dublă costă aproximativ 44 de euro/noapte. Hotelul e curat, iar baia, deși pe hol, e și ea “prezentabilă”. Ajungi în jumătate de oră cu metroul 9 pe Champs Elysées și cam într-o oră la Roland Garros. Dacă ești studentă (nu am greșit când am făcut acordul, se acceptă doar fete), o să ai norocul să îți poți face rezervare într-un cămin (http://www.fie.fr/english/indexe.html) aflat într-o clădire superbă, de lânga Jardin du Luxembourg, unde o cameră dublă costă 38 de euro/noapte, micul dejun fiind inclus. Trebuie însă să ai sub 26 de ani.
Transportul în Paris
�
Acum că am rezolvat problema cazării, ne putem gândi și la transport. În caz că aterizezi pe aeroportul Charles de Gaulle, poți lua ori autocarele Air France (http://www.aeroportsdeparis.fr/ADP/fr-FR/Passagers/Acces-Plans-Parking/Paris-CDG/Acces/Transports-En-Commun/paris-cdg-car-air-france.htm), care te lasă la Operă, ori RER-ul B, care are mai multe opriri în Paris. Prețul biletului de autocar, dus-întors, e de 26,50 euro, iar al celui de RER de 8 euro, cu o mică marjă de eroare. Dacă ești mai puțin norocos și aterizezi pe Beauvais, ai autocare care te aduc la Porte Maillot, in Paris, și care circulă din jumătate în jumătate de oră. Prețul unui bilet dus este de aproximativ 13 euro.
Pentru mijloacele de transport în comun, cel mai simplu ar fi să îți cumperi un carnet de 10 bilete. Un singur bilet costă 1,70 euro, iar un carnet de 10 costă 12,7 euro. Calculul e simplu. Biletele se pot cumpăra din orice stație de metrou, de la automate. Metroul 10 e cel care te va duce la destinația finală, stadionul Roland Garros.
Un ultim sfat pe care ți-l pot da, același cu care am început articolul, e să îți faci rezervările cât de repede se poate, să nu lași în niciun caz pe ultima clipă. Ne vedem la Paris!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română