Cum joacă Makarova și care sunt detaliile matchup-ului cu Simona | Preview, sferturi: Simona Halep vs Ekaterina Makarova
Camelia Butuligă | 26 ianuarie 2015Ekaterina Makarova, o specialistă a Australian Open, este obstacolul din calea Simonei Halep către prima semifinală a carierei la Melbourne și a treia, per total.
Ekaterina Makarova. 26 de ani, profesionistă din 2004, locul 11 la simplu şi 7 la dublu şi cap de serie 10 la Australian Open, unde şi-a făcut în ultimii trei ani o reputatie de buturugă mică şi incomodă care răstoarnă care mari. Este a treia oară în sferturi la Melbourne, după 2012 şi 2013, dar n-a avansat niciodată dincolo de această fază.
Makarova are o proveste de amor interesantă cu Australian Open. La fel cum există specialişti ai zgurii sau ai ierbii, ea a devenit în tenisul feminin o specialistă a… hardcourt-ului lent de la Melbourne. La fel cum se activează Pironkova sau Lisicki la Wimbledon, la fel se activează Makarova la aproape fiecare sfârşit de ianuarie. Acesta este un aspect notabil, ştiut fiind ce importanţă psihologică au performanţele anterioare pentru jucători atunci când revin şi joacă din nou acolo unde au câştigat în trecut. În 2012 a scos-o în turul trei pe Zvonareva, în optimi pe Serena, dar a pierdut clar în sferturi la Sharapova. În 2013 le-a scos pe Bartoli şi pe Kerber, înainte să piardă iar în două seturi la Sharapova în sferturi. Anul trecut a scos-o pe Venus în primul tur şi a pierdut în optimi clar la Na Li. Anul acesta, ultimele trei învinse s-au numit Vinci, Pliskova şi Goerges, toate în două seturi. Nu sunt nume aşa răsunătoare ca în anii trecuţi, dar nici adversare tocmai comode pe hard, mai ales Pliskova şi Goerges. În plus, e o consecință a faptului că, între timp, Makarova a ajuns până în top 10.
Ce concluzie să tragem deci din istoria australiană a Makarovei? Una ar fi că nu-i e frică de capii de serie. A câştigat deja la nume răsunătoare, deci nimic nou pentru ea dacă ar trebui să joace cu o favorită ca Simona. A doua este că a pierdut clar la Sharapova şi Li, jucătoare agresive pe retur, care probabil i-au speculat serviciul mediu şi n-au lăsat-o să pună piciorul în schimburi. Să intrăm acum în analiza jocului.
Makarova este înaltă, dar se mişcă mai bine decât ar îndreptăţi-o cei 1.80 ai ei. Este bună pe ambele părţi şi poate face winnere de pe linia de fund şi cu dreapta şi cu reverul. Aşa îşi câştigă pâinea în schimburi, mai ales că nu-i e frică să lovească decisiv în lung de linie, pe ambele părţi. Este locul 7 şi multiplă câştigătoare de GS la dublu, ceea ce înseamnă că are joc de fileu şi nici de loburi nu-i e teamă. Călcâiul lui Ahile care se vede din toate statisticile meciurilor de până acum este serviciul, care n-are o viteză foarte mare nici pe primul (o medie de 160 km/h), dar pe al doilea este chiar vulnerabilă (viteză medie de 125 km/h). Ţinând cont că în ultimele trei meciuri a avut un procentaj de reuşită pe primul de sub 60%, aici poate fi prima cheie a victoriei pentru Simona: atacarea serviciului doi, pentru că va avea destule şanse, iar returul lui Halep este redutabil.
Tot la capitolul vulnerabilităţi umblă un zvon că rusoaica este în pericol atunci când îi este atacat forehandul în cross. Am mai văzut acest pattern jucat cu succes împotriva stângacilor (contra lui Rafa Nadal la băieţi şi contra lui Kerber la fete). Atacarea loviturii mai puternice este o strategie foarte deşteaptă, mai ales atunci când crossul este foarte închis şi jucătorul stângaci este aruncat în afara terenului spre stânga lui, pentru că apoi este nevoit să apere o suprafaţă foarte mare cu lovitura lui mai slabă, adică reverul. Poate fi o strategie importantă în jocul din această noapte, mai ales că reverul Simonei este foarte periculos şi poate fi folosit cu succes ca armă de atac în cross.
Vorbind despre stângaci, cât de mult este aceasta o problemă? Se vorbeşte mult despre faptul că este dificil să joci cu un stângaci, cineva care face totul pe dos faţă de cum eşti obişnuit. Dar se pare că Simona este imună la această probelmă. Are 5-0 în ultimele cinci meciuri contra jucătoarelor stângace și, per total, un career record excelent cu astfel de jucătoare.
Ce altceva mai face Simona bine? La acest AO a servit solid, a returnat excelent şi s-a mişcat exemplar. Jocul ei a fost limpede, de parcă nu are nicio îndoială ce trebuie să facă pe teren. Această limpezime i-a servit în victoriile de pînă acum. Cum spunea şi ea, trebuie să-şi facă jocul ei: să fie alertă, să profite de retur şi în schimburi să-şi construiască brandul ei de tenis incisiv şi smart. Ce trebuie să nu facă? Cadouri. Dar am o bănuială că au trecut de mult zilele acelea. Nu cred că Makarova va fi o buturugă suficient de deranjantă ca s-o răstoarne pe Simona, dacă aceasta îşi aduce pe teren jocul ei cel mai bun.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română