Croația trăiește frumos pe iarbă. Coric și Cilic câștigă titlurile la Halle și Queens, învingându-i pe Federer și Djokovic
Treizecizero | 25 iunie 2018Înfrângerea lui Roger Federer în finala de la Halle îl readuce pe Rafael Nadal pe locul 1 în lume, chiar înainte de Wimbledon. Pentru Djokovic, învins de Cilic la Queens, a fost prima finală ATP după un an de la precedenta.
E bine să fii iubitor de sport în Croația zilele astea. Nu-i doar victoria splendidă a naționalei de fotbal în fața Argentinei lui Messi; tenisul le-a servit în weekend două motive suplimentare de bucurie mândrilor fani croați: Borna Coric și Marin Cilic au câștigat turneele pe iarbă de la Halle și Queens, și nu oricum, ci împotriva a doi dintre cei mai galonați jucători (pe această suprafață) din toate timpurile. Și probabil că croații și-ar dori ca semifinala de Cupa Davis cu SUA să vină cât mai repede.
Nu mai e nevoie de precizat că ambele triumfuri sunt surprinzătoare. Chiar și al lui Cilic, cu toate că Djokovic nu e (încă) la nivelul de spaimă pe care o provoca adversarilor în urmă cu câțiva ani. Însă în cazul lor, un head-to-head defavorabil cântărește mai mult ca orice. Ani la rândul, Marin a fost o pâine cinstită de mâncat pentru Nole, care l-a dominat copios pe croat de-a lungul anilor în întâlniri adesea lipsite de echilibru, suflându-i de sub nas și o victorie la Wimbledon, în urmă cu câțiva ani, întorcând de la 1-2 la seturi. Dar, la fel cum Djokovic nu mai e acel Djokovic, Cilic nu mai e acel Cilic. E rar să existe un jucător care să fi jucat două finale în ultimele trei Slamuri disputate și să fie mai puțin comentat și observat decât este Cilic; însă el a arătat azi că nu a ajuns deloc întâmplător în acele finale. ”Am încercat să rămân mental în meci”, a spus Cilic, adăugând: ”Victoria asta are un gust special”.
Și evident că e specială; nu doar că a venit în fața cuiva ca Djokovic, dar și felul în care a fost obținută (5-7, 7-6, 6-3). La un an după ce pierdea finala de la Queens după minge de meci ratată, croatul a inversat rolurile. După ce a pierdut al 35-lea set din 42 jucate cu Djokovic pe fondul irosirii a șase șanse de break, Cilic a salvat minge de meci la 4-5, apoi a recuperat de la 1-4 în tiebreak. În decisiv, agresivitatea sa de pe baseline a plătit dividente, iar sentimentele sale bune în ce privește tenisul său (a spus ulterior că a simțit bine jocul chiar și când scorul îi era complet defavorabil) s-au reflectat, în sfârșit, și la retur. Când a obținut a opta șansă de break cu un passing de forehand superb, Cilic n-a mai lăsat să treacă ocazia. Este al doilea său titlu la Queens și al 18-lea (!) al carierei. Iar la Wimbledon= unde în ultimii doi ani n-a putut fi oprit decât de Federer – va fi, cu certitudine, bine poziționat pentru (cel puțin) încă o finală.
Pentru Djokovic este un sentiment dulce-amar; șansa trofeului ratat înțeapă, dar sârbul admite că trebuie să privească lucrurile dintr-o perspectivă optimistă: ”N-am mai făcut o finală de un an, așa că m-am simțit bine acolo”. Djokovic, care și-a pierdut o singură dată serviciul toată săptămâna, la acel break din decisiv, ajunge acum mult mai în largul său la Wimbledon.
L-ar ajuta acolo, probabil, să nu pice într-un segment de tablou cu Cilic, dar nici cu Federer. Elvețianul rămâne totuși marele favorit la Londra, chiar și în condițiile în care a pierdut a 12-a sa finală la Halle, ratând ocazia de a atinge și el Clubul Celor Care Au Câștigat De 10 Ori Același Turneu, club exclusivist, cu un singur membru. E vorba de Rafael Nadal, cel care își ia înapoi locul 1 de la Federer, în această continuă și haioasă rocadă între cei doi. E un schimb care parcă-i cireașa de pe tortul rivalității lor, un bonus nesperat pentru fanii care și-au tocit argumentele de-a lungul anilor în favoarea celor doi, și care au acum șansa să-i vadă luându-și unul altuia locul 1.
Federer a dat peste un Borna Coric care n-a lăsat lipsa de experiență pe iarbă să-l tragă în jos și a dus la capăt ceea ce începuse la Indian Wells, când l-a scăpat pe Federer printre degete. A fost rândul lui să facă azi o mică revenire: a luat setul întâi după ce a întors de la 6-4 în tiebreak. Privind în urmă, acea scăpare l-a costat pe Federer, care, deși a revenit în setul al doilea, n-a avut soluții la agresivitatea lui Coric din decisiv (7-6, 3-6, 6-2). ”Sunt foarte surprins! Nici nu mi-ar fi trecut prin cap să visez la asta”, a spus Borna, completând că a servit bine toată săptămâna și că asta l-a ajutat să joace mai relaxat. Azi, cum a analizat și Roger, și-a menținut același nivel tot meciul.
Victoria lui Borna e spectaculoasă, pentru că-i oprește elvețianului și seria de victorii pe iarbă la 20: ”E incredibil. Am crescut privind cu familia mea meciurile lui Federer. Să joc cu el aici a fost special; să-l bat, e și mai și”.
Cât despre Federer, nu e musai un eșec pe care să nu-l poată folosi la ceva. Îl reîncarcă înainte de Wimbledon și-l scutește de o presiune în plus acolo: dacă ar fi câștigat aici, s-ar fi găsit zilnic, de acum și până în turneul de la Londra, în mijlocul unei isterii media prilejuită de ocazia imensă de a câștiga titlul 100 la Wimbledon.
Vorbind despre favoriți la Wimbledon, e imposibil să n-o treci sus de tot pe listă pe Petra Kvitova; și e la fel de greu să găsești multe jucătoare cu un procentaj mai bun decât ea în finale. Duminică (4-6, 6-1, 6-2) a câștigat al 25-lea titlu din 32 de finale, cu o revenire de la 0-1 la seturi cu Magdalena Rybarikova, pentru al doilea titlu la rând la Birmingham. E și al cincilea al anului, cele mai multe din circuit pentru Petra, care, după victoria cu Mihaela Buzărnescu, a gestionat bine o altă jucătoare cu multă varietate.
Colecția de campioni din weekend a fost întregită de Tatjana Maria, care a surprins-o pe campioana en-titre de la Mallorca, Anastasija Sevastova (6-4, 7-5), revenind de la 0-4 în setul doi. Este primul titlu al carierei pentru Maria.
Săptămâna aceasta e dominată de turneul de la Eastbourne (WTA și ATP), unde Irina Begu și Sorana Cîrstea au ieșit azi din primul tur, învinse de Camila Giorgi și Anastasia Pavlyuchenkova, în vreme ce capul de afiș al primului tur la masculin e o neașteptată și prea timpurie întâlnire între Andy Murray și Stan Wawrinka, ambii cu wildcard aici, în căutare de meciuri la Wimbledon. Care Wimbledon își pornește chiar de azi turneul de calificare pentru marele bal de săptămâna viitoare.
***
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită contextualizată. Cu șase ani de experiență în spate, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor. Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – turneul la care s-a petrecut totul.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română