Cele mai importante cinci calități ale comentatorilor de tenis
Unul dintre lucrurile pe care le observ foarte des la comentatorii străini este entuziasmul faţă de acest sport pe care ei reuşesc să îl transmită prin tot ceea ce spun. Îmi place la nebunie bucuria de a face parte din spectacol.
O observaţie făcută recent de un comentator în timpul unui meci mi-a adus aminte instantaneu de un tweet care mi-a atras atenţia cu ani în urmă. „Comentatorii de tenis nu ar trebui să fie majorete”, se spunea în tweet-ul respectiv, al cărui autor, de altfel, l-am şi uitat.
Mesajul, însă, mi-a rămas în minte şi adeseori, ascultând diverse voci, în diverse limbi, aparţinând unor comentatori cât se poate de diverşi – de la legende ale acestui sport, campioni cu multiple titluri de Grand Slam în palmares, până la jurnalişti specializaţi în tenis – m-am întrebat oare dacă aşa este sau nu. Care sunt calităţile care fac diferenţa între comentatorii buni sau foarte buni de tenis şi cei mediocri? Este mai bun un comentator care îşi maschează preferinţele (pentru că, să fim oneşti, toată lumea are preferaţi şi slăbiciuni) sau un comentator care lasă să vorbească până la epuizare fanul din sine?
Pornind de la întrebarea asta, după ceva gândire şi ierarhizare, am făcut lista celor mai importante cinci calităţi care mi se par esenţiale la cei care vorbesc despre tenis:
1. Puterea de a nu circula sau repeta clişee