Cel mai des folosit cuvânt din tenis? Despre presiune și cum transformi presiunea într-un privilegiu
Când un jucător ajunge să joace pentru a nu pierde, el pierde, de fapt, esența sportului: curajul. Se instalează teama – de a nu pierde, de a nu fi eliminat devreme la un turneu pe care anul trecut l-a câștigat, că nu o să mai ajungă atât de departe precum anul trecut, că presa, echipa sau fanii au mari așteptări – apar gândurile negative, iar mecanismul blochează: de la minte la mușchi, picioare și până la lovituri.
„N-a rezistat presiunii“. „Trebuie să gestioneze mai bine presiunea“. Sau „Presiunea e pe umerii lui“ și „A cedat sub presiune“.
Sunt lucruri pe care le auzim mai mereu. Și nu doar din cauza limbajului tocit pe care noi, jurnaliștii, îl demonstrăm și îl perpetuăm spre public, dar și pentru că în sport - și-n tenis, pentru cazul nostru - nu poți să ocolești importanța presiunii. Nu poți câștiga meciuri de tenis dacă presiunea te strivește și-ți ia curajul și relaxarea necesară pentru a da drumul la braț - cum se spune pe terenul de tenis. Și n-ai cum să câștigi turnee dacă n-ai câștigat mai întâi lupta internă cu frica de a pierde.
Tenisul nu e doar despre lovituri, nu a fost niciodată doar despre asta. Oricine a fost vreodată pe terenul de tenis știe că, cu cât ești mai prins în mintea ta, cu atât iei decizii mai nepotrivite. Și invers: cu cât stai mai mult în corpul tău - ca minte subconștientă -, cu atât ești mai relaxat și cu atât te deplasezi mai ușor. Dincolo, teama înseamnă încordare, încordarea înseamnă deplasare mai proastă, alegeri nepotrivite și brațe blocate, lovituri împinse, smucite sau pur și simplu puse pe gard.