Ce victorie! Gabriela Ruse o elimină pe Barbora Krejcikova, campioana Wimbledon, și se califică în premieră în turul al treilea la US Open

Radu Marina | 28 august 2024

Gabriela Ruse a reușit cel mai bun rezultat al ei în acest sezon și în Slamuri, în general, învingând-o pe favorita 8, Barbora Krejcikova, recenta câștigătoare de la Wimbledon, 6-4, 7-5.

Gabriela Ruse a reușit cel mai bun rezultat al ei în acest sezon și în Slamuri, în general, învingând-o pe favorita 8, Barbora Krejcikova, recenta câștigătoare de la Wimbledon, 6-4, 7-5.

E a doua victorie din carieră la o jucătoare de Top 10 pentru Gabi, care ajunge prima oară în turul 3 la un Slam și-și asigură și reintrarea în Top 100 grație acestui rezultat. Gabriela o va întâlni pe Paula Badosa în turul următor.

Bucură-te de cea mai nouă ofertă din 30-0 Shop

Într-un an în care, din varii motive, prezența feminină românească pe tabloul principal al US Open a fost cea mai redusă din ultimii 15 ani, era nevoie de cineva care să ridice moralul fanilor români, iar Gabi și-a asumat acest rol, reușind o victorie de prestigiu, valoroasă nu doar raportat la numele adversarei, cât la calitatea tenisului jucat de Gabriela.

În fața ei a stat o jucătoare cu multă încredere și în mare formă, care avea opt victorii consecutive în Slamuri, dar Gabi s-a ridicat peste așteptări și a livrat exact ceea ce mulți știu că poate să livreze: un tenis curajos, pe alocuri sufocant și fără fisuri. N-a fost doar o demonstrație de forță (opt ași, procentaj de 79% puncte câștigate cu primul serviciu, 28 de lovituri câștigătoare vs doar 15 erori neforțate, și acelea adesea venite din situații pozitive, încurajatoare). A fost o dovadă de luciditate, cu planurile de joc executate fără sincope și demonstrând capacitatea de a reveni și de a tăia momentumul adversarei, prin felul în care a întors setul doi de la 3-5 la 7-5.

Dacă anumite piese sunt puse în locul potrivit și la momentul oportun, Gabriela Ruse poate fi o jucătoare cu adevărat remarcabilă. Abilitatea, skill-ul, potențialul – lucrurile astea au fost mereu acolo. Tenisul acesta aspru, calculat și sufocant pe care-l joacă de multe ori a dus-o, până acum, suficient de departe și i-a demonstrat că are motivele să spere și să viseze foarte departe. Uneori, nu a putut sau nu a știut să profite de o perioadă bună. Alteori, după câte un succes important a urmat o perioadă complicată, cu accidentări grave, care au tras-o mult înapoi și au tot obligat-o să aștepte, s-o ia de la capăt.

Ce e cert e faptul că atunci când jocul îi merge, Gabriela poate fi de temut: e foarte intensă, acaparează totul în jur și refuză, pur și simplu, să facă pasul în spate. E mereu gata de atac, generează multă forță și lovește curat, constant din interiorul terenului, copleșindu-și adversara. E un tenis virulent, dur, și totuși stabil, care atunci când găsește spațiile și liniile, e greu de contracarat. Poți să aștepți să treacă furtuna sau să te resemnezi. Krejcikova, care a avut mari dificultăți cu serviciul, a încercat să schimbe ritmul, să ofere mingi diferite, să forțeze eroarea, lucruri la care de regulă excelează – dar astăzi Gabriela a fost mult prea coerentă în joc pentru a fi împiedicată de variația cehoaicei.

Până acum, Gabriela a fost, din păcate, des într-un cerc nedorit: rezultate bune – accidentare – revenire. E un cerc vicios și frustrant, care nu i-a permis să progreseze cu adevărat pentru că foarte rar a prins segmente lungi în care starea ei fizică a fost pe aceeași lungime de undă cu încrederea. Când a fost una, nu a fost cealaltă, când au fost ambele – au fost pentru puțin timp (vezi perioada iunie-iulie 2021, când a jucat două finale WTA la rând și a câștigat una).

Acum ea se află din nou în punctul în care revine, după ce a ratat începutul de sezon: nu a participat la Australian Open, nu și-a putut apăra finala de la Transylvania Open și a căzut mult în clasament, ieșind la un moment dat în afara primelor 150 din lume. Ca de fiecare dată, revenirea a însemnat multe momente de confuzie, înfrângeri dese, genul de situații care apar și nu îi permit să joace liber, să-și facă loviturile, să fie relaxată atunci când intră pe teren. Sunt niște detalii pe care din exterior nu le vezi și nici nu le înțelegi. Dar sunt fix acele detalii care pierd meciuri, deși poate ai jucat fără cusur o vreme, deși ai avut mingi de set sau de meci, deși ai condus bună parte din partidă, deși ai jucat mai bine decât adversara ta.

În acest moment, Gabriela pare că e într-un punct în care a scăpat de anumite probleme fizice și poate juca din nou la un nivel suficient de bun. În ultimele două luni, rezultatele ei nu au fost impresionante, dar au fost victorii muncite (semifinale la două turnee WTA 125K, calificare pe tabloul principal la Wimbledon) care au apropiat-o de ceea ce poate cu adevărat, de un nivel care să-i permită să se bată de la egal la egal cu cele mai bune jucătoare ale lumii.

Întâlnirea cu Barbora Krejcikova e cea mai bună dovadă în acest sens: Gabriela a arătat ca o jucătoare capabilă să țină piept celor mai valoroase adversare, oricare ar fi forma și încrederea lor. Timp de două seturi, Gabriela a făcut totul bine, la capacitate maximă, fără nicio ezitare și jucând exact ce trebuie. A servit bine, nu a forțat niciodată, a gândit atacurile și a arătat mult calm atunci când a fost condusă. În setul doi, când Krejcikova amenința că intră în meci, Gabi a pus presiune imediat. Și dacă nu a reușit break-ul prima oară, a insistat și l-a făcut la a doua încercare. A revenit de la 3-5 cu patru game-uri la rând, reușind, printre altele, și o serie de opt puncte câștigate consecutiv.

Astăzi a fost o zi perfectă pentru Gabriela, dar a fost, în același timp, și o reamintire a ceea ce poate face pe un teren de tenis când piesele sunt așezate la locul lor. Asta e important în special pentru ea, pentru că avea nevoie mare de o astfel de victorie, venită într-un astfel context. Adică la un turneu mare, cu o jucătoare mare, care tocmai ce a câștigat luna trecută un Grand Slam.

Și, sincer, merita una. Pentru o jucătoare care a trecut prin atâtea dificultăți în ultimii ani, acest rezultat înseamnă enorm, oricare va fi deznodământul acestui turneu. E confirmarea că drumul pe care se află e cel corect. E și reconfirmarea că se poate, că poate ajunge, la un moment dat, în locul unde visează să fie și unde ar merita să ajungă.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi