Ce succes important pentru ea! Gabriela Ruse câștigă la revenirea în circuit, trece în runda a doua la US Open
Radu Marina | 30 august 2022Gabriela Ruse se califică în turul doi la US Open după o victorie grozavă, 3-6, 6-2, 6-4 cu Daria Saville, fostă jucătoare de top 20. E prima victorie a carierei a Gabrielei pe tabloul principal la US Open, venită în cel mai potrivit moment, într-un sezon complicat.
Prima victorie românească la US Open 2022 a venit de la Gabriela Ruse; proaspăt întoarsă pe teren după noi probleme de sănătate, Gabriela a învins-o pe Daria Saville în trei seturi, 3-6, 6-2, 6-4.
Este o victorie cu atât mai prețioasă cu cât Gabi a jucat foarte puțin în ultimele luni. Cu doar 19 zile în urmă, ea anunța pe rețelele sociale că a suferit o intervenție chirurgicală la mâna stângă. Recuperarea a decurs foarte repede, astfel încât jucătoarea n-a fost obligată să sară peste ultimul turneu de Grand Slam al anului. Și curajul ei a fost răsplătit cu această victorie contra unei jucătoare în formă. În circuitul nord-american de hard, Saville a avut rezultate foarte bune, jucând o semifinală la Washington și o finală la Granby chiar săptămâna trecută, pierdută cu Daria Kasatkina.
Dar Gabi a avut răspunsurile azi, în ciuda pierderii primului set. Românca a încheiat cu 31 de winners (doar 13 pentru adversara ei) și 48 de unforced (28 pentru Saville) într-un meci în mare măsură decis de game-ul masiv jucat la 4-4 în decisiv, cu multiple egalități înainte ca Gabriela, în asalt total, să reușească break-ul.
*
Ajunsă la New York cu cinci înfrângeri consecutive, fără să joace vreun turneu pe hard înainte de US Open, revenită după o accidentare complicată care i-a dat întreg sezonul peste cap și fără să mai fi legat două victorii din februarie, Gabriela Ruse a făcut un meci excelent cu Daria Saville, jucătoare clasată pe locul 58 și recent finalistă la turneul de la Granby (WTA 250).
Primul set al întâlnirii a fost mai echilibrat decât o arată scorul, cu un game disputat – game-ul șapte – care a făcut diferența și a înclinat balanța spre australiancă. La 3-3, Gabriela a pornit ca din pușcă și a urcat rapid la 40-0. Din acel moment, ea a pierdut la fel de repede avantajul, a fost egalată și mai apoi și-a cedat serviciul, pe care nu l-a mai putut recupera până la finalul setului.
A fost un set în care defensiva Dariei și-a făcut treaba, a strâns punct după punct în aceeași maniera tipică ei – răbdătoare, muncitoare, capabilă să stea multă vreme în punct și mereu pregătită să contraatace.
Gabriela era în meci, se simțea ca nu are nevoie de mult pentru a-și calibra loviturile, dar totuși punctele importante au fost câștigate de adversara sa, care a profitat de fiecare scăpare și moment mai nefast al lui Ruse – cum a fost cel de la 3-3, când a scăpat game-ul printre degete, și apoi setul.
Faptul ca Gabi nu era foarte departe de adversara sa ca nivel al jocului avea să se vadă în setul următor, pe care l-a început mai alert și mult mai ordonat. Ce a fost diferit față de primul set a fost acuratețea loviturilor: Gabriela a menținut o presiune permanentă asupra adversarei, a atacat-o din toate părțile, doar ca spre deosebire de primul set n-a mai lipsit siguranța în execuții. Iar când Gabi își găsește precizia lucrurile bune se întâmplă: ea a făcut și desfăcut, ea a atacat fără milă fiecare serviciu al adversarei și nu i-a mai permis australiencei să joace, ținând-o în defensiva și obligând-o să lovească din poziții incomode.
Gabriela a dominat setul doi, etalând acel tenis rapid, agresiv și foarte sigur de pe linia de fund la care Saville n-a avut reacție. Defensiva Dariei și tenisul așezat n-au mai avut niciun efect la tenisul-fulger propus de Gabi, în principal pentru că nu i-a mai oferit spații de manevră, pe care să le exploateze, cum s-a întâmplat în primul set.
Daria e o jucătoare periculoasă și destul de greu de bătut tocmai pentru capacitatea ei de a găsi soluții și de a improviza. Nu se lasă ușor scoasă de pe teren, se luptă pentru șansele ei și simte bine momentele în care trebuie să pluseze, să iasă la atac, să se apere mai mult, să forțeze eroarea, să țină mingea în joc.
Uneori însă, când ai în față o adversară precum Gabriela, ale cărui lovituri sunt atât de profunde și agresive, cu care te sufocă literalmente, datele problemei se pot schimba semnificativ. Saville a încercat să rupă ritmul, să pună scurte, să schimbe ritmul meciului, să jongleze cu înălțimile dar fără succes. Gabriela a făcut un meci – și un set decisiv – ca în zilele ei bune: a debordat de încredere, a lovit cu poftă și a fost extrem de convinsă cu ce are de făcut, cu planul pe care trebuie să-l pună în aplicare în fața Dariei.
Consecința? Un început de set trei pe care l-a controlat autoritar, mereu fiind jucătoarea cu inițiativă, care joacă și nu așteaptă, care își asumă, dar e atentă și inspirată cu alegerea loviturilor.
Cu Daria Saville, victoria niciodată nu e asigurată sau garantată oricât de mare ar fi avantajul sau oricât de bine ai juca. Australianca știe cum să-și facă loc în meciuri și are experiența acelor partide grele și dure, drept dovadă revenirea de 2-4 la 4-4, pe alocuri neașteptată și venită pe nepusă masă.
Cu toate astea, Gabriela a rămas imperturbabilă și a avut o reacție excelentă în game-ul de la 4-4 – cel mai lung game al meciului, când a izbutit break-ul decisiv: a rămas agresivă, ba chiar a crescut viteza în execuții și a jucat cu atitudinea jucătoarei care e pregătită să-și ia victoria.
O victorie imensă dacă o punem în contextul potrivit: prima ei victorie pe tabloul principal la US Open în fața unei jucătoare incomode, recent finalistă săptămâna trecută la Granby (WTA 250), fostă jucătoare de top 20, după un meci muncit, cu evoluții sclipitoare pe alocuri.
În turul următor, Gabriela o va reîntâlni pe Coco Gauff, favorita 12 în acest turneu.
Va fi al doilea turneu de Grand Slam consecutiv în care cele două sunt față în față. La Wimbledon, în urmă cu câteva săptămâni, americanca a câștigat cu greutate un meci în care Gabi a avut șansele ei bune la victorie: a fost 2-6, 6-3, 7-5 la Londra.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română