Ce echilibru! Primele 20 de favorite ale turneului feminin merg in corpore în turul al treilea
Treizecizero | 3 septembrie 2021Ne așteaptă o tratație specială: toate jucătoarele din Top 20 prezente pe tabloul feminin s-au calificat in corpore în turul al treilea la US Open.
Turneu de turneu vorbim, la tragerile la sorți, despre cum ar arăta fazele avansate „dacă favoriții țin”. Cu alte cuvinte, ce fel de sferturi sau optimi tari am avea dacă toate numele importante ar avansa. Dar o facem într-o complicitate subînțeleasă, intuind că n-au cum să „țină”. Pentru că surprizele sunt aproape inevitabile, de înțeles și de dorit.
Ei bine, la US Open se întâmplă fix un astfel de scenariu rar: toate jucătoarele din Top 20 prezente pe tabloul feminin s-au calificat in corpore în turul al treilea (*cu excepțiile de rigoare Sofia Kenin și Jennifer Brady, care s-au retras înainte de startul competiției).
Asta înseamnă că Barty (1), Sabalenka (2), Osaka (3), Pliskova (4), Svitolina (5), Andreescu (7), Swiatek (8), Krejcikova (9), Muguruza (10), Kvitova (11), Bencic (12), Halep (13), Pavlyuchenkova (15), Mertens (16), Kerber (17), Sakkari (18), Azarenka (19) și Rybakina (20) sunt toate încă în cursă. Lor li se mai adaugă alți capi de serie redutabili, precum Jabeur, Collins, Pegula, Kontaveit sau Kasatkina.
Nu e, nici pe departe, o întâmplare. Au mai fost câteva ocazii în acest sezon în care sferturile sau semifinalele au fost garnisite cu capi de serie importanți. Iar această calificare in corpore nu înseamnă nici o lipsă a opoziției. Majoritatea favoritelor sunt într-o formă foarte bună, și astfel au putut naviga, destule dintre ele, printre câteva obstacole complicate. Dintre acestea, poate cel mai greu a fost cel al Karolinei Pliskova, care a reușit să câștige azi-noapte poate meciul turneului de până acum: 7-5, 6-7 (5), 7-6 (7) cu Amanda Anisimova. Un succes care a reușit să conserve recordul intact al Top 20 în turneu și care a venit cu o minge de meci salvată, cu un nivel foarte ridicat și cu un record de ași în turneele feminine de la US Open, 24.
Performanța grozavă a favoritelor înseamnă, pe lângă confirmarea consolidării în partea de sus a clasamentului, și că avem șanse mult mai mari să vedem câteva dueluri la vârf între fețele circuitului în fazele avansate. Este, poate, singurul lucru care a lipsit în WTA în ultimii ani: mai multe meciuri tari, în sferturile, semifinalele sau finalele de Grand Slam, între jucătoarele de elită. Genul de meciuri de afiș pe care o ocazie specială sau o miză aparte le ridică în memoria colectivă.
Cu miza unui titlu de Grand Slam făcut și mai prețios de un traseu mai greu, e de așteptat să le vedem în continuare pe favorite performând. Sunt multe care au argumente importante. Liderul mondial Ashleigh Barty e într-o perioadă de grație a carierei. Naomi Osaka e ca la ea acasă la US Open și e într-o serie prelungită de victorii la Slamurile pe hard, ea câștigându-le pe ultimele două. Bianca Andreescu face pași în căutarea formei de acum doi ani și, deocamdată, rămâne invincibilă la US Open (9-0 în carieră). Simona Halep adună meciuri în picioare și rămâne același adversar formidabil pentru orice jucătoare din circuit. Pliskova și Svitolina sunt într-o formă redescoperită. Bencic încă e purtată de euforia titlului olimpic și e periculoasă la US Open poate mai mult ca în alte locuri. Kvitova, Kerber sau Muguruza joacă bine pe sub radar. Sabalenka e o forță, Swiatek e la fel. Krejcikova continuă să impresioneze. Iar nume ca Sakkari sau Jabeur nu mai pot fi subestimate de nimeni, pentru că sunt jucătoare care pot câștiga cu oricine, inclusiv aici.
Turul al treilea, care începe de azi, vine deja cu câteva meciuri foarte tari. În frunte cu duelul dintre Simona Halep și Elena Rybakina, o reeditare a grozavei lor finale de la Dubai de anul trecut. Meciuri precum Azarenka – Muguruza, Kerber – Stephens sau Kvitova – Sakkari arată și ele foarte bine pe hârtie.
Deși cu mai mulți capi de serie eliminați (doar 15 au ajuns în turul al treilea, versus 23 la feminin), tabloul masculin progresează și el conform calculelor, fără vreo tulburare majoră pentru primii patru favoriți – exceptând interminabila discuție din jurul lungilor pauze de vestiar luate constant de Stefanos Tsitsipas.
Din Top 4, grecul rămâne și cu cel mai dificil traseu. După ce l-a învins pe Andy Murray într-un maraton în primul tur, azi va avea de rezolvat o problemă ce se va dovedi complicată de-a lungul anilor următori: spaniolul Carlos Alcaraz.
Dacă Tsitsipas are de gestionat meciuri tari încă din primele runde și o opinie publică potrivnică, asta s-ar putea transforma într-un avantaj nevăzut pentru el; Stefanos a avut de multe ori de suferit, în acești ani, pentru că s-a îndoit sub adversitate. Poate că experiența acestui turneu îi va servi, într-un mod neașteptat, tocmai pentru a-l întări. La cum arată însă lucrurile în turneu până acum, Tsitsipas rămâne omul cu a patra șansă, în urma unui trio foarte bine definit: Djokovic – Medvedev – Zverev. Toți cei trei și-au adus forma cea bună la New York și n-au transpirat prea mult în primele două tururi.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română