Ce nebunie de meci: Azarenka supravieţuieşte miraculos, seria a ajuns la 18
Adrian Țoca | 10 martie 2012Ce nebunie de meci: Azarenka supravieţuieşte miraculos, seria a ajuns la 18
O fi o atmosferă calmă şi pacifistă la Indian Wells, dar meciurile din turneul fetelor contrastează puternic cu liniştea din rest. În două dintre ele au fost protagoniste românce, Sorana şi, mai apoi, Irina revenind, în turul 1, din situaţii limită.
Când a intrat Azarenka pe teren, în meciul ei cu Mona Barthel, nimeni nu şi-a pus problema învingătoarei. Era meciul în care normalul urma să-şi reia cursul firesc. La urma urmelor, Aza e liderul mondial, a câştigat trei turnee anul acesta şi venea cu fuleul celor 17 victorii consecutive. Şi, bonus pentru încredere, 2 dintre cele 17 veniseră chiar în meciuri cu Barthel.
Şi aşa a şi fost la început. Un scurt moment echilibrat, de încălzire, apoi break pentru Azarenka şi primul set i-a trecut, firesc, în cont, 6-4. În al doilea, şi mai simplu. Până la 5-1. Apoi tot iadul s-a rupt în două pentru bielorusă. Nealarmant, la început, apoi surprinzător, apoi tot mai greu de crezut, ea a pierdut game după game, ajungând în postura de a servi pentru a rămâne în set, la 5-6. Un amalgam de rachete trântite de pământ, priviri furioase către cer sau către boxa ei, mâini înţepenite în şolduri şi greşeli neforţate cu duiumul au însoţit-o, la braţ, pe Azarenka spre tiebreak, acolo unde Barthel nu a lăsat să-i scape momentul prielnic, câştigându-l la 4.
Doar un accident? Nu, deloc. Primul set pierdut de Victoria de la Australian Open încoace a venit şi cu aportul lui Barthel, o revelaţie a acestui an. Campioană la Hobart, în chiar prima săptămână, Barthel are un joc agresiv, iar backhandul ei trimis plat şi foarte adânc a contribuit la frustrările bielorusei.
Iar nebunia a continuat. Dublă greşeală Azarenka, la break-point în primul game din decisiv, 0-1. Şansă de rebreak ratată, 0-2. Game greu Aza, 1-2. Game sigur Barthel, 1-3. Scene şocante apoi: trei duble greşeli consecutive din partea numărului unu mondial şi dublu break pentru jucătoarea germană: 4-1! Mai e loc de întors?
Cumva, cu greu, Azarenka şi-a făcut loc printre propriile greşeli, obţinând un rebreak. Apoi a salvat alte mingi de rebreak, chinuindu-se, efectiv, cu proprii nervi şi cu un serviciu defect de-a dreptul, stresat şi de retururile agresive ale lui Barthel: 12 duble greşeli şi 14 mingi de break oferite, enorm. Şi totuşi, 3-4. Apoi 3-5. Dezastrul, la doar un pas.
Pe serviciul ei, Azarenka revine de la 0-30 şi face, extrem de chinuit, 4-5. Apoi, ajunsă la doar două puncte de înfrângere, face break-ul salvator pentru 5-5. Numai pentru a-şi pierde iar serviciul, deşi a condus cu 40-15. E 5-6 şi nervii tuturor sunt întinşi la maximum. Barthel cedează şi ea psihic şi ratează şi a doua şansă de a închide meciul. Se intră în tiebreak, care curge exact ca restul meciului. Cu întorsături de situaţie, duble greşeli şi erori crunte. Cum ar fi a doua minge de meci, pe care a ratat-o trimiţând mingea la doi metri în aut. Finalmente, Aza a fructificat-o pe a treia, consfinţind astfel o răsturnare pe care, la 1-4, n-o mai vedea nimeni posibilă: 6-4, 6-7 (6), 7-6 (6), după fix trei ore de joc!
Dar marii campioni se presupune că asta trebuie să facă: să câştige chiar şi atunci când nimic nu merge. Şi n-ar fi exclus ca Azarenka, al cărei meci foarte prost a apărut din senin, neanunţat de nimic, dar care i-a adus a 18-a victorie consecutivă, să fi trecut un test enorm, care o va ajuta şi mai mult în viitor.
Şi Kerber a făcut la fel: revenire de la 2-6, 1-5!
Aproape în acelaşi timp, pe un alt teren se cocea aluatul unei reveniri la fel de nebune. Tot o jucătoare din Germania, Angelique Kerber, a fost eroină, doar că pozitivă, de data asta. Ea a câştigat cu Sloane Stephens, revenind de la 2-6, 1-5! şi impunându-se, într-un final pe muchie, scor 2-6, 7-5, 6-4. Asta în vreme ce, în turneul băieţilor, Nikolay Davidenko a întors primul set cu Serghei Bubka jr de la 0-5, 15-40, câştigându-l cu 7-5, iar pe al doilea cu 6-3. Crazy.
Sorana a pierdut cu Radwanska
Poloneza, numărul 5 mondial, şi-a arătat clasa şi sezonul excelent, nedându-i prea multe şanse Soranei Cîrstea. A fost un 6-2, 6-4 scurt, în o oră şi 20 minute. Dacă primul a curs într-o singură direcţie, al doilea set a fost punctat de break-uri, românca recuperând în trei rânduri pe serviciul Agnieszkăi, dar fără să conducă vreodată. Per total, primul serviciu a lăsat-o baltă pe Sorana, ea câştigând 47 la sută din punctele jucate cu acesta şi 33 cu al doilea, pierzându-şi în şase rânduri serviciul.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română