Înainte să vedem ce se întâmplă la Melbourne, câteva detalii administrative pentru abonații 30-0+:
🎾Am început deja să trimitem abonaților conținutul pe WhatsApp (cel disponibil pentru abonamentele 250, Super Fan, Student, GOAT). Abonații au primit un mail cu detalii și cu numărul de telefon special pentru acest turneu pe care trebuie să-l salveze în telefon ca să poată primi update-urile. Dacă nu ați primit mailul sau aveți o altă problemă, vă rugăm să ne trimiteți un mail cât mai curând.
🎾Cadourile abonamentelor în vigoare au fost trimise în ultimele luni sau sunt în curs de expediere; dacă al tău nu a ajuns încă, sau simți că există altceva ce poate ne-a scăpat, dă-ne, de asemenea, un semn pe adresa de mail, te rugăm.
🎾Am introdus o variantă nouă de abonament la 30-0+, gândită să răspundă nevoilor cititorilor care caută o soluție mai concentrată: e vorba de o combinație abonament pe o lună + două perechi de Socks. Merge foarte bine și pe post de cadou pentru un prieten!
Țintarul turului trei este acum complet pe ambele tablouri de simplu:
Feminin
[1] Barty vs. [29] Alexandrova
[21] Kontaveit vs. Rogers [11]
Bencic vs. [18] Mertens [25]
Muchova vs. [6] Pliskova
Kanepi vs. [28] Vekic
[22] Brady vs. [Q] Juvan
Pegula vs. Mladenovic
[26] Putintseva vs. [5] Svitolina
Hsieh vs. [Q] Errani
[19] Vondrousova vs. Cîrstea
[14] Muguruza vs. Diyas
[3] Osaka vs. [27] Jabeur
[7] Sabalenka vs. Li
[10] S. Williams vs. Potapova
[15] Swiatek vs. Ferro
[2] Halep vs. [32] Kudermetova
Masculin
[1] Djokovic vs. [27] Fritz
Fucsovics vs. [14] Raonic
Martinez vs. [23] Lajovic
[6] Zverev vs. [32] Mannarino
[3] Thiem vs. Kyrgios
[18] Dimitrov vs. [15] Carreno
[11] Shapovalov vs. [20] Auger-Aliassime
[8] Schwartzman vs. Karatsev
[7] Rublev vs. Lopez
[24] Ruud vs. Albot
Harris vs. [PR] McDonald
[4] Medvedev vs. [28] Krajinovic
[5] Tsitsipas vs. Ymer
[9] Berrettini vs. [19] Khachanov
[16] Fognini vs. [21] De Minaur
[2] Nadal vs. Norrie
După victoria cu Michael Mmoh, 6-1, 6-4, 6-2, Rafa începe să adune încredere. A stat pe teren două ore fără 13 minute, nu și-a pierdut serviciul și a urcat cu succes și la fileu (15 din 16).
Nadal a gestionat și un moment bizar, când o femeie din tribune a fost scoasă afară din stadion de organizatori, după ce i-a arătat degetul mijlociu spaniolului. Reacția lui Nadal de la conferință face toți banii:
https://twitter.com/tennis_gifs/status/1359833872159150082?s=20
https://twitter.com/josemorgado/status/1359901938624696322?s=20
O victorie prețioasă pentru Elina Svitolina, alt nume important care are nevoie de cât mai multe astfel de meciuri câștigate pentru a-și reclădi încrederea, la fel ca și Pliskova. Svitolina a învins-o pe Coco Gauff, pe Rod Laver.
„Cred că am jucat foarte bine de la început până la sfârșit”, a spus Svitolina, care a gestionat bine un traseu nu tocmai simplu, cu Bouzkova și Gauff în primele două tururi.
Fabio Fognini l-a învins pe Salvatore Caruso într-un alt meci dramatic, care a avut nevoie de un tiebreak până la 10 în decisiv. A fost 4-6, 6-2, 2-6, 6-3, 7-6 (12) pentru Fognini, favoritul 16 salvând și un match point în drum spre victorie. După salutul de la final, Caruso i-a reproșat lui Fognini comportamentul de pe teren, iar lui Fabio atât i-a trebuit. Cei doi au trebuit să fie despărțiți de supervisor, dar Fognini a pus totul pe seama oboselii și a stresului meciului. „Ăsta e efectul unei lupte de aproape patru ore, cu suișuri și coborâșuri”, a spus Fabio, care s-a încruntat la jurnaliști la conferința de presă, când a fost presat să explice incidentul.
Patru ore și 32 de minute au luptat Stefanos Tsitsipas și Thanasi Kokkinakis într-un meci excelent, care a reliefat că Stefanos știe să mai și câștige meciuri-maraton, iar Thanasi e un excelent jucător, capabil să facă rezultate foarte bune, câtă vreme se păstrează sănătos. Sunt puțini jucători mai ghinioniști decât el – a suferit câteva accidentări grave de când a intrat în circuit și nu o dată s-a gândit la retragere. Să sperăm că va rămâne sănătos.
Irina Begu a început sezonul într-o formă foarte bună, amintind de momentele excelente de la începutul sezonului anterior. A reușit câteva victorii în meciuri grele la Gippsland Trophy, turneul WTA 500 la care a participat înainte de Australian Open. Însă efortul depus într-un traseu care s-a oprit în sferturi, în fața lui Naomi Osaka, și care a presupus peste 10 ore de tenis, a costat-o din punct de vedere fizic. În meciul cu Nina Stojanovic din primul tur al Australian Open, Irina a fost în mod evident afectată din punct de vedere fizic.
Irina a detaliat pentru 30-0:
„Am intrat în turneul WTA 500 cu mici dureri la șoldul stâng. Chiar dacă făceam zilnic tratament, meciurile lungi practic nu m-au ajutat să mă recuperez. După meciul cu Konta, spatele meu s-a blocat, iar de atunci joc cu dureri și asta mă afectează în primul rând la serviciu”, a spus Irina, pentru 30-0.
“Au fost meciuri foarte bune în prima săptămână și mă bucur că am reușit să îmi ridic nivelul și să câștig niște meciuri importante. Legat de AO, am fost dezamăgită că nu am putut să fiu aptă 100% de joc, dar lucrul ăsta face parte din sport.”
Meciul dintre Sorana Cîrstea – Marketa Vondrousova începe mâine dimineață la ora 2:00, ora Ro, primul în programul de zi pe MCA. Simona Halep o întâlnește pe Veronika Kudermetova de la 10:00 dimineața, primul meci în sesiunea de seară de pe Rod Laver.
Toate cele trei românce care au jucat azi la dublu au părăsit competiția: Buzărnescu / Raina, Begu / Podoroska (învinse de Stojanovic/Jurak – Irina a pierdut astfel a doua oară în câteva zile contra sârboaicei) și Simona Halep/Charlotte Kempenaers-Pocz.
Interesant și frumos gestul Simonei de a se parteneria, pentru debutul acesteia în turneele de GS, cu tânăra australiancă de doar 16 ani.
Mai puțin încurajator însă: Simona a primit un medical time-out la umărul drept.
La masculin, Horia Tecău și Marcelo Melo au trecut mai departe (Krajinovic și Lajovic s-au retras la 0-3 în primul set).
Mai e, oare, o surpriză la acest moment? Kaia Kanepi continuă să facă ceea ce știe ea mai bine: să elimine capi de serie. Estona în vârstă de 35 de ani a pus capăt traseului campioanei en-titre Sofia Kenin, 6-3, 6-2. Meciul avea toate datele unui upset: Sofia nu era în formă, pur și simplu nu are încredere în ea în această perioadă, iar Kanepi, care a câștigat 22 din ultimele 24 de meciuri, are probabil în exces.
Este a 8-a victorie la o jucătoare de Top 10 într-un turneu de Slam pentru Kaia. O va întâlni pe Donna Vekic în turul următor.
Q. What was the game plan?
Kaia Kanepi: "My game plan was to play aggressive as I normally do."
And that's it.
— Tumaini Carayol (@tumcarayol) February 11, 2021
Kaia when she sees a Top 10 player on a winning streak pic.twitter.com/T9mCmT2B2C
— Jason (@Hurleytennis) February 2, 2021
Conducând cu 6-1 și 5-2 în fața Dariei Gavrilova, Ash Barty a început, brusc, să greșească și era la un pas să fie dusă în decisiv. S-a redresat până la urmă, încheind meciul în două seturi și coordonând apoi publicul într-o tentativă de a-i cânta la mulți ani lui Casey Dellacqua, fosta ei parteneră de succes la dublu, cea care acum face interviuri pe teren pentru Australian Open. Barty a spus la interviu că meciurile cu jucătoarele din aceleași țară, prietene pe deasupra, tind să anuleze diferențele de clasament sau experiență la nivel înalt și sunt de fiecare dată mai dificile decât par. În runda următoare, Barty o va întâlni pe Ekaterina Alexandrova, într-un test ceva mai serios pentru liderul mondial.
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1359710364754182147?s=20
La 39 de ani și atunci când nu e în hainele de director al turneului de la Madrid, celălalt job al său, Feliciano Lopez încă poate juca, în sensul de a fi competitiv, bineînțeles. Spaniolul l-a întors astăzi de la 0-2 la seturi pe italianul Sonego, la 18 ani distanță după ce a reușit prima lui victorie într-un Slam cu revenire de la 0-2 la seturi.
Feli a ajuns la 76 de turnee de Slam jucate, la doar trei de recordul lui Roger Federer. 75 dintre ele sunt prezențe consecutive.
Sorana Cîrstea a obținut ieri una dintre cele mai importante victorii ale carierei, iar acum e într-un loc bun nu doar pe tablou (runda a treia vs Vondrousova, mâine), ci și per ansamblu. Am vorbit cu ea după meciul cu Kvitova despre câteva subiecte încinse în ultima vreme, în care ea a tot fost implicată, precum reacțiile la carantina din Australia, sau episodul cu Adrian Cruciat:
„Cei din echipa mea au foarte fericiți. Ei credeau în mine și erau foarte motivați. Simțeau că pot să o bat. Mi-au transmis foarte multă energie pozitivă. Și, din nou, chit că s-au scris foarte multe lucruri, am o echipă de care sunt mândră. Comunic foarte bine cu ei. Mai sunt și zile proaste, însă asta nu înseamnă că nu există respect reciproc. Sunt o persoană destul de matură, știu când fac anumite greșeli și pot să îmi asum greșelile alea și să vin să-mi cer scuze. Însă am o echipă în care am încredere, sunt fericită cu ea, și cred eu că se și vede în rezultate, se vede că există o unitate și ei sunt primii care au încredere în mine și îmi văd potențialul.”
Interviul are alte câteva declarații foarte interesante de la Sorana, inclusiv despre maturizare – îl găsiți aici.
În general, rezultatele își păstrează, totuși, un remarcabil grad de previzibil. Asta înseamnă, pe de altă parte, că vor urma meciuri foarte tari în rundele următoare. În primele meciuri ale zilei, Mertens a trecut de Zhu, Bencic a învins-o în trei seturi pe Svetlana Kuznetsova (7-5, 2-6, 6-4), iar Karolina Pliskova și-a luat o revanșă importantă pentru moralul ei actual, eliminând-o pe Danielle Collins, cea în fața căreia pierduse în turneul premergător AO. Karo a câștigat acum cu 7-5, 6-4. O va întâlni în turul al treilea pe o altă cehoaică, Karolina Muchova, la care a pierdut la Wimbledon 2019 cu 13-11 în decisiv. Alt meci de turul al treilea: Bencic – Mertens.