Buzărnescu și Ruse, două rezultate diferite, aceeași poveste: experiența câștigă meciuri. Și se câștigă pierzând meciuri
Camelia Butuligă | 2 iulie 2018Meciurile Mihaela Buzărnescu – Arina Sabalenka și Agnieszka Radwanska – Gabriela Ruse s-au desfășurat în același timp, au avut nevoie de decisiv, dar s-au terminat diferit pentru reprezentantele României. Buzărnescu și-a folosit experiența și forma bună pe iarbă pentru a găsi o viteză în plus după ce a pierdut primul set, însă Gabriela Ruse, debutantă […]
Meciurile Mihaela Buzărnescu – Arina Sabalenka și Agnieszka Radwanska – Gabriela Ruse s-au desfășurat în același timp, au avut nevoie de decisiv, dar s-au terminat diferit pentru reprezentantele României. Buzărnescu și-a folosit experiența și forma bună pe iarbă pentru a găsi o viteză în plus după ce a pierdut primul set, însă Gabriela Ruse, debutantă la acest nivel, nu a știut cum să încheie meciul contra unei foste finaliste la Wimbledon.
Vântul a pus numeroase probleme, mai multe pe terenurile auxiliare, unde tribunele nu oferă suficientă protecție ca pe terenurile principale. Oricum, jucătoarele au fost nevoite să-și folosească foarte mult pașii mici de ajustare pentru a se adapta la schimbările de traiectorie ale mingii și să-și calculeze forța loviturilor în funcție de partea terenului pe care se aflau. Complicat.
Ambele au pierdut primul set, dar în maniere și din motive diferite. Gabi Ruse a intrat mai greu în meci (probabil emoțiile debutului, terenului, adversarei) și și-a făcut apariția pe tabelă abia spre sfârșitul setului unu, prea târziu pentru a mai avea șanse să-l întoarcă. De partea cealaltă, Micky Buzărnescu a găsit greu breșe în serviciul bielorusei, care a reușit niște procentaje imparabile cu primul (82% reușite, 90% câștigate). În urma acestui serviciu, Sabalenka a lovit ultra-agresiv în schimburi, controlând jocul și încheind punctele destul de rapid. Buzărnescu nu a avut tot setul decât o șansă de break, nefructificată. S-a ajuns în tiebreak, unde, fidelă filozofiei sale ”mai tare, și mai tare, cel mai tare”, Sabalenka a luat inițiativa încă de la început și nu i-a mai dat drumul.
Cu tot debutul nefast, meciurile nu dădeau niciunul senzația că sunt jucate. Gabi Ruse, cu acele trei gameuri câștigate pe finalul primului set, dădea semne că-și găsește loviturile: la fel de puternice pe ambele părți, plate, adânci și cu deschidere laterală, alcătuiesc un joc numai bun pentru suprafețe rapide. De partea cealaltă, Radwanska vine după o perioadă mai slabă și s-a văzut: e cu un pas mai lentă și doar inteligența de joc și renumitul ei sânge rece au scăpat-o azi. Ca de obicei când se confruntă cu o jucătoare de atac cu lovituri puternice și plate, lipsa de forță a jocului său este expusă. Setul doi a fost dominat de Ruse, care s-a distanțat la 5-2, atacând totul încă de la retur și stând bine în schimburi, în ciuda vântului și ierbii alunecoase. Totuși, erau niște semne de întrebare referitoare la capacitatea ei de a încheia socotelile: este un scenariu bine-cunoscut în tenis, când o jucătoare tânără întâlnește una experimentată și galonată. Pentru că unde poate prima să exerseze cum să se comporte la momentele cruciale? Acest gen de tensiune este imposibil de fabricat la antrenament. Gabi n-a putut închide setul, când a servit la 5-4, dar a reușit să facă break la gameul următor și ia setul doi.
În partea cealaltă, Buzărnescu a ridicat și ea nivelul de agresivitate în setul doi, simultan cu scăderea drastică procentajelor pe serviciu ale bielorusei. A rezultat un set câștigat cu 6-1, în mai puțin de 30 de minute. Avântul Sabalenkăi fusese stopat și inversat: aceasta a deschis și decisivul tot cu un serviciu pierdut. Însă avea să pornească la atac în gameul următor, în care Mihaela a fost nevoită să se întrebuințeze serios pentru a rezista (cinci egalități și două mingi de break salvate). Acolo s-a jucat probabil soarta meciului, iar experiența, încăpățânarea și nu în ultimul rând jocul foarte bun pe iarbă al lui Micky au făcut diferența. The Buzz is still real.
Asta i-a lipsit Gabrielei Ruse ca să iasă și ea la liman și să facă surpriza turului unu la fete: experiență și un pic mai multă agresivitate calculată în momentele cruciale. În decisiv, s-a mers umăr la umăr până la 5-4 pentru Ruse, care ieșise admirabil dintr-un game foarte dificil la 2-2. Cu Radwanska servind ca să stea în meci la 4-5, oportunitatea era acolo și Gabriela a sărit s-o apuce. A avut șase mingi de meci, dar le-a scăpat pe toate printre degete, fie jucând prea la siguranță, fie prea riscant, fie datorită jocului polonezei. După un asemenea game, șansele trec de partea celui care a supraviețuit: Radwanska, cu zeci de meciuri ca acesta la activ, a făcut break la prima șansă pentru 6-5. La 6-5 și 30 egal, a urcat la fileu – e genul de strategie a jucătoarelor mari, care, când văd linia de sosire, atacă.
Un meci dureros pentru Gabi Ruse, fără îndoială, dar după ce norul suferinței sa va risipi, dacă se va uita la el din nou, va găsi că este un meci-școală, o etapă necesară și dureroasă fie spre progres, fie spre regret. Care din cele două, depinde doar de ea.
***
Nu rata Povestea Primului Slam!
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.
Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.
Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română