În câteva ocazii din ultimii ani, două competiții internaționale relevante s-au succedat în săptămâni consecutive, în România. Fie Fed Cup și BRD Năstase Țiriac, fie WTA Bucharest Open și Cupa Davis. Ne amintim cât de norocoși suntem să vedem atât de mult tenis de calitate în România abia când suntem pe cale să pierdem un turneu
În timp ce fetele din echipa de Fed Cup joacă la Cluj pentru rămânerea în grupa mondială, ne îndreptăm atenția și spre turneul masculin care stă să înceapă la București. E a XXI-a ediție a celui mai important turneu pe zgură din Sud-Estul Europei, una care se anunță încărcată din plin de emoții.
Zgura strălucitoare din Cotroceni stă anul acesta sub umbra veștii că găzduiește – cel mai probabil – pentru ultima oară nume importante ale tenisului mondial. Sunt șanse infime ca turneul cu o istorie de peste 20 de ani să continue în România, în condițiile în care arena centrală nu îndeplinește criteriile de siguranță pentru a primi aviz de funcționare de la ISU, iar o soluție de deblocare întârzie.
A fost vestea care a dominat zilele de pregătire dinaintea turneului, dar și conferința de presă în cadrul căreia s-a tras la sorți tabloul principal, unde declarațiile au oscilat între frustrare, resemnare și încercarea de a privi spre viitor.
Ilie Năstase și Horia Tecău și-au amintit de momente din trecutul lor, strâns legate de complexul din Cotroceni. „Eu m-am născut în casa aia de-acolo, am crescut în baza asta, am alergat printre copacii aștia”, a spus Năstase, cu ochii în lacrimi. „Azi îmi vine să plâng, parcă mi-au tăiat un picior.”
Horia Tecău a vorbit și el despre motivația pe care o simțea, ca junior, când venea la București să întâlnească jucătorii pe care îi admira. „Eu am venit prima oară aici când aveam 12 ani, făceam naveta din Constanța să urmăresc jucătorii profesioniști, să iau autografe, să fac poze. Poate dacă nu vedeam acest turneu, nu-mi apărea microbul.”
Depășind momentele de melancolie, cei prezenți au încercat să privească spre viitor, poate și pentru că lângă ei se aflau câțiva copii de mingi care așteptau tragerea la sorți a tabloului. „Hai să înlocuim turneul ăsta cu două-trei de copii, că și noi tot așa am crescut. Și să începem sa clădim un alt turneu, poate în altă parte, că nu mai vreau să vorbesc de baza asta”, a spus Năstase.
„E emoționant să vorbești acum de ultima ediție, dar sper să se nască altceva din acest ciclu, poate ceva la fel de frumos, poate mai frumos”, a completat și Tecău. „E important să nu pierdem contactul cu tenisul, pentru că noile generații merită, Bucureștiul merită, merităm și noi. Dacă ne mobilizăm și ne unim cu toții, precis vom reuși să găsim o soluție, să realizăm orice turneu, de copii sau unul profesionist de o categorie mai mică. Generațiile următoare au nevoie de motivație, să vadă în continuare meciuri de Cupa Davis sau Fed Cup.”
Viitoarele generații de care s-a tot vorbit, copiii de mingi au făcut apoi un pas în față și au extras numele jucătorilor pe care îi vor ajuta în zilele următoare.
Tabloul principal: Tomic și Verdasco printre atracții
Printre numele importante din circuitul masculin pe care le vedem la București săptămâna aceasta se numără Bernand Tomic (locul 21 ATP), care a primit un wildcard, Ivo Karlovic (30 ATP), Guillermo Garcia-Lopez (38 ATP), câștigătorul de anul trecut, Marcos Baghdatis (40 ATP), Guido Pella (47 ATP), Lukas Rosol (61 ATP) sau Fernando Verdasco (88 ATP).
Turneul bucureștean marchează revenirea pe teren a lui Bernand Tomic după accidentarea la încheietură de la Indian Wells, și locul unde australianul de 23 de ani își începe drumul spre Roland Garros, deși zgura nu e suprafața lui preferată. Tomic, care a câștigat până acum trei titluri ATP, este favoritul numărul 1 și are bye în primul tur.
Al doilea favorit, croatul Ivo Karlovic, renumit pentru serviciul imbatabil, se află la a doua prezență la Bucureşti. În vârstă de 35 de ani, Karlovic este unul dintre cei mai longevivi jucători din circuit, aflându-se la al 16-lea sezon ca profesionist.
Spaniolul Guillermo Garcia-Lopez, cipriotul Marcos Baghdatis, cehul Lukas Rosol sunt deja obișnuiți ai publicului bucureștean, în fața căruia au jucat de mai multe ori. Fernando Verdasco, în căutare de puncte care să-l salte în clasament, li se alătură. Garcia-Lopez vine cu gândul de a-și apăra titlul cucerit anul trecut, Baghdatis ajunge în România după un început bun de sezon, care a culminat cu finala jucată la Dubai, pierdută în fața lui Wawrinka, iar pentru Rosol, turneul din București îi va aduce mereu aminte de primul titlu al carierei.
Pe tabloul de simplu se găsesc, de asemenea, Marius Copil (183 ATP) și Adrian Ungur (168 ATP), care au primit wild card-uri din partea organizatorilor. În primul tur, Copil va juca cu Damir Džumhur (99 ATP), iar Ungur îl va întâlni pe argentinianul Guido Pella, locul 47 mondial.
Avem tragerea la sorți a tabloului principal de la @NastaseTiriac pic.twitter.com/hmzcVfQQj2
— Treizecizero.ro (@treizecizero) April 16, 2016
Mergea și Tecău, atracția principală la dublu
Turneul de dublu este unul foarte interesant pentru fanii români, în primul rând pentru că îi reunește, după șapte ani, pe cei mai buni jucători români de dublu. Horia Tecău (locul 3) și Florin Mergea (locul 14) au anunțat la începutul anului că vor face pereche la Jocurile Olimpice, drept pentru care își vor testa forțele la câteva turnee pe parcursul anului. După București vor urma, probabil, Washington și Toronto.
În primul tur la București, cei doi vor juca împotriva perechii formate din Marcus Daniel și Artem Sitak, din Noua Zeelandă.
Dublul României din Cupa Davis nu sunt singurii români prezenți pe tabloul de dublu. Campionii en-titre Marius Copil și Adrian Ungur au primit un wildcard și își pot apăra, astfel, titlul de anul trecut. Prima pereche pe care o întâlnesc e cea formată din Chris Guccione/Andre Sa.
Tot printr-un wild-card îl vom vedea din nou la București și pe Victor Hănescu, de data asta la dublu, unde va juca alături de Vlad Cornea. În primul tur, cei doi trebuie să treacă de Eric Butorac/Scott Lipsky.
Unde se joacă
În imposibilitatea de a folosi Arena Centrală, organizatorii au improvizat un nou central, construind în câteva săptămâni o tribună de aproximativ 2.000 de locuri în jurul fostului Teren 3. Meciurile se vor juca și pe Terenul 1, suplimentat și el cu 200 de scaune, și pe unul din terenurile de antrenament. Gerard Armstrong, unul dintre cei mai reputați oficiali ATP, și care cunoaște deja bine turneul de la București, a felicitat echipa de organizare pentru modul în care s-a adaptat noilor condiții de joc.
Tot din cauza imposibilității de utilizare a Arenei Centrale nu va avea loc un meci demonstrativ anul acesta, cum am fost obișnuiți an de an. Bogdan Enoiu, președintele turneului, a spus însă la conferință că săptămâna de tenis se va închide, duminică seara, cu un schimb de mingi între foștii mari tenismeni care dau și numele turneului. „Probabil duminică, la finală, îi vom vedea pentru ultima oară pe Ilie Năstase și Ion Țiriac schimbând câteva mingi și pe arena interzisă, și pe arena improvizată, ca pașii lor să fie imprimați, ca ai astronauților pe lună, pentru totdeauna aici pe zgura pe care au făcut atâtea performanțe.”
E într-adevăr un sentiment ciudat să te plimbi pe aleile dintre terenuri și să știi că poate fi ultima oară când auzi racheta lovind mingile mici, galbene. Și mai ciudat e să treci pe lângă Arena Centrală și să fie liniște. Nu tu aplauze, nu tu murmurul a aproape 5.000 de spectatori. Dar, în același timp, zgura e la fel de roșie, iarba la fel de verde și cerul la fel de senin ca în fiecare an, și merită să ne bucurăm cum trebuie de tot ce are mai frumos turneul ăsta, chiar dacă – sau tocmai pentru că – e ultimul. Așa că, să înceapă!
Fotografii: BRD Năstase Țiriac Trophy (cover), Vlad Vișinescu
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română