Se coace la New York un boicot la Australian Open? | “Măriți premiile!”
Adrian Țoca | 28 august 2012Se coace la New York un boicot la Australian Open? | “Măriți premiile!”
Vorbeam, în articolul anterior, despre nenumăratele discuții dintre jucători și șefii turneelor, pe tema premiilor din turneele de Grand Slam. Ei bine, Australia Sunday Times a scris că, tot în cadrul întâlnirii de la New York de care vorbeam aici, jucătorii au luat în discuție perspectiva unui boicot la Australian Open, asta dacă procentajul pe care îl primesc drept premii din încasările Slamurilor nu va fi mărit.
În acest moment, jucătorii primesc până la 20 la sută din încasările pe care un turneu de Slam le obține. Motivația alegerii Australian Open pentru un eventual boicot ar fi cea geografică (deplasarea în Australia e mai scumpă) și faptul că AO ar fi “cel mai puțin puternic dintre cele 4 Slam-uri” (oare cum se vor fi simțit organizatorii australieni când vor fi citit știrea? AO poate n-are tradiția celorlalte 3, dar are, în schimb, o imagine din ce în ce mai frumoasă în rândul fanilor).
Problema nu constă în sumele care merg la câștigători, ci în cele primite de jucătorii care pierd în primele tururi. În 2012, media premiilor încasate de un jucător învins în turul 1 al unui Slam este de 14.000 de lire. Cecul pentru câștigătorul Wimbledon, spre exemplu, s-a ridicat la 1,150,000 de lire.
Andy Roddick a explicat nemulțumirea: “Trebuie să comparăm procentajul pe care îl primim noi cu cele oferite de alte sporturi. În golf, un jucător din circuitul PGA poate câștiga până la 11 milioane de dolari dintr-un singur turneu. În tenis, al 15-lea jucător din topul încasărilor all-time abia dacă ajunsese la 14 milioane. În NBA, jucătorii primesc 50 la sută din încasările pe care tot ei le produc. Jucătorii din zona locurilor 80-120 nu câștigă practic nimic, iar ei își plătesc singuri cheltuielile, ceea ce nu se întâmplă în alte sporturi”.
Wimbledon, French Open și US Open au mărit, în acest an, premiile pentru jucătorii eliminați în primele tururi, însă Australian Open a întârziat să facă același lucru, turneul de la Antipozi rămânând codaș din acest punct de vedere.
Potrivit Australian Sunday Times, s-ar fi vehiculat chiar și organizarea, cu sprijinul ATP, a unei competiții paralele cu Australian Open, al cărui loc de desfășurare ar fi fost Dubai.
ATP a negat însă toate această discuție, mulțumindu-se să anunțe, printr-un comunicat, că va continua să îi susțină pe jucători în discuțiile viitoare cu cele patru Slamuri.
“Ne trebuie un plan. Nu numai premiile date la Slam-uri ar trebui modificate”
La rândul lui, șeful Australian Open, Craig Tiley, a lăsat să se înțeleagă că nu are nimic împotrivă în a mări premiile obținute de jucătorii învinși în primele tururi, însă afirmă că aceasta nu e decât o mică parte din problema de ansamblu a tenisului. Tiley face propagandă insistentă, de ceva vreme, pentru modificări radicale în întregul sistem, militând pentru schimbarea din temelii a modului în care sunt organizate structurile de conducere ale tenisului.
Tenisul are, la această oră, șapte foruri de conducere. Fiecare dintre cele 4 Slam-uri are management propriu, care lucrează direct cu Federația Internațională de Tenis. La rându-i, ITF se ocupă de Cupa Davis, Fed Cup și alte competiții. Celelalte două foruri sunt, bineînțeles, ATP și WTA, care coordonează circuitul masculin, respectiv, cel feminin.
Tiley susține că e nevoie de un șef unic peste toate aceste structuri, după modelul NBA. E nevoie de o structură ordonată și mult mai bine integrată – crede el. “Nu doar Slam-urile ar trebui să mărească premiile, e doar o parte a problemei. Turneele de nivel inferior, futures și challanger-urile, trebuie și ele cuprinse în acest plan”.
Și are dreptate. O mărire a premiilor pentru învinșii din primele tururi ale unui Slam nu face decât să rezolve problemele a aproximativ 100-150 de jucători din zona locurilor 70-200. Restul tenismanilor, cei din pluton, rămân la fel de defavorizați ca și acum. Bunăoară, turneele futures au rămas la același nivel al premiilor ca în urmă cu 10, 15 ani. Asta în vreme ce Slam-urile au continuat să urce la nivelul premiilor.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română