Big Stage Kyrgios chiar se ia în serios. Și joacă în consecință. „Am vrut, pur și simplu, să întorc firul narativ despre mine”
Treizecizero | 5 septembrie 2022Eliminarea lui Daniil Medvedev deschide calea către un nou lider în clasamentul ATP, post USO. Va fi unul dintre Rafael Nadal, Casper Ruud și Carlos Alcaraz.
Șapte ani fără vreun alt sfert de finală de Slam, de la acel traseu surprinzător de la Wimbledon 2014, șapte ani în care s-a dezbătut la nesfârșit despre talentul irosit al lui Nick Kyrgios. Și, după acești șapte ani, Kyrgios face dintr-o dată două sferturi de Slam unul după altul. Și nu oricum, ci învingându-l pe numărul 1 și campionul în exercițiu al US Open, rusul Daniil Medvedev, 7-6 (11), 3-6, 6-3, 6-2, în ceea ce se poate argumenta că a fost una din cele mai impresionante evoluții din întreaga lui carieră.
E greu să mai spui despre seria actuală de formă a lui Kyrgios că e un foc de paie. Post-Roland-Garros, are cele mai multe victorii din circuit, nu mai puțin de 26 din 31 de meciuri disputate în acest interval. Două dintre ele au venit asupra numărului 1; victoria de azi-noapte de la US Open a confirmat-o pe cea reușită cu câteva săptămâni înainte în Canada.
Mai valoros decât atât e maniera în care a obținut-o australianul. Nick pare că a ajuns într-un punct în care a înțeles, în sfârșit, cum să-și folosească armele și cum să-și dozeze elementele de excentricitate din jocul său, astfel încât să nu-și facă singur rău.
Întâi, forehandul lui e mai percutant și mai agresiv decât în trecut; Nick îl lovește cu mai multă intenție. Apoi, folosește mai bine varietatea, alterând efectele, înălțimea mingii și unghiurile într-un mod eficient, cu care l-a deranjat constant pe Medvedev, lucru care nu-i de colea atunci când vorbim, în cazul rusului, despre un jucător ce și-a făcut un renume fix din asta, din felul în care perturbă jocul oponentului. Serviciul e o armă de bază pentru Kyrgios, în spatele căreia a venit azi-noapte cât de des a putut. Și chiar dacă n-a avut de fiecare dată succes, într-un astfel de meci contează poate mai mult disponibilitatea de a-și asuma astfel de riscuri și de a fi agresiv.
Per total, Kyrgios a fost jucătorul care a făcut și a desfăcut. Mental a fost prezent, gestionând bine pierderea setului doi, decisă încă din startul lui, într-o cădere normală după adrenalina și consumul emoțional al tiebreakului dintr-un prim set esențial pentru soarta meciului. Afară de acea cădere, Nick a fost mereu prezent și a evitat să facă implozie în situații în care ar fi făcut-o, poate, în alte ocazii, precum la acel punct pierdut absolut nenecesar, când s-a dus să lovească mingea din terenul lui Medvedev.
Dar, lăsând la o parte astfel de Kyrgios-isme care vor fi mereu prezente într-o măsură sau alta, cu un astfel de joc big, susținut de un serviciu care produce 71 la sută pe primul, Nick trebuie luat în serios în ce privește titlul de campion, cu atât mai mult după eliminarea lui Medvedev, în fața căruia pierduse, de exemplu, în startul anului, în turul al doilea la Australian Open. Dar e o schimbare masivă prin care Kyrgios a trecut de atunci, schimbare confirmată și de lucrurile interesante pe care continuă să le spună în conferințe, acolo unde se deschide cu privire la procesul prin care a trecut în acești ani.
„M-am chinuit din punct de vedere mental atât de rău în primii șase, șapte ani ai carierei. Mi-am făcut viața un chin, am fost atât de dur cu mine până în punctul în care devenise nesănătos. A fost un proces de învățare, pentru că acum simt că m-am maturizat mult. Am sentimentul că, atunci când m-am chinuit mental, eram de fapt foarte egoist. M-am uitat la oamenii apropiați de mine și la cât de mult i-am dezamăgit și pur și simplu n-am mai vrut să mai fac asta.
Apoi m-am uitat la cariera mea. Și mi-am dat seama că am atât de multe să dau sportului. Asta-i tot. Am devenit mai umil și am trecut să mă antrenez din greu: întâi de toate, hai să mă aduc într-o condiție fizică bună. Și vedem de acolo cum merge. Am analizat ce trebuie să fac ca să devin mai bun și am muncit la asta.
Simt că acum îi fac pe cei din jurul meu mândri de mine. Simt că nu mai sunt atât de multe lucruri negative de spus despre mine. Am vrut pur și simplu să întorc narativul despre mine”, spune Kyrgios.
Focusat, motivat și flămând – iată lucruri pe care a trebuit să așteptăm o vreme îndelungată pentru a le putea spune despre Nick.
„Acum știu procesul pe care-l presupune calificarea într-o finală de Grand Slam. Nu știu încă să câștig unul, dar știu să ajung în finală, știu de ce nevoie, știu lucrurile pe care nu le poți ocoli dacă vrei să ajungi acolo.
Întotdeauna am vrut să câștig. Și am simțit că dacă fac ce trebuie și joc cum trebuie, pot să ajung departe”.
Și, sigur, tot Kyrgios vine apoi și spune un astfel de lucru:
Pentru el urmează Karen Khachanov, cel care are, la rându-l său, un turneu bun fără multe lucruri care să-l anunțe: rusul l-a oprit în cinci seturi pe Pablo Carreno-Busta, un dublu semifinalist la NY și în formă în aceste luni. Kyrgios și Khachanov au un mic classic în head-to-head-ul lor, câștigat de Nick la AO 2020, 6-2, 7-6 (5), 6-7 (6), 6-7 (7), 7-6 (8).
Medvedev crede că Kyrgios poate câștiga turneul cu acest nivel. „Dacă joacă la fel până la final, are toate șansele să-l câștige. Dar o să aibă adversari tari, așa că nu e sigur”, a spus rusul.
Eliminarea lui Daniil continuă un trend care datează de la ultimul titlu al lui Roger Federer la NY, în 2008, potrivit căruia campionul en-titre nu reușește să-și apere trofeul. Daniil va rămâne nu doar fără trofeu, ci și fără primul loc, pentru care sunt acum în cursă trei candidați: Rafael Nadal, care se vede cu Frances Tiafoe în optimi, Carlos Alcaraz (vs Marin Cilic) și Casper Ruud, care e deja în sferturi, după victoria cu Corentin Moutet, unde-l va întâlni pe Matteo Berrettini, sfert-finalist al doilea an la rând, după o victorie în cinci seturi cu Alejandro Davidovich Fokina, 3-6 7-6 (2) 6-3 4-6 6-2. Fokina s-a accidentat la genunchi la 4-2 în decisiv.
*
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română